Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Aktuellt i november

Trädgårdsskötsel och aktiviteter i november och december — Uppdaterad och förlängd text 2024

Nu har vi nått fram till årets allra mörkaste månader — november och december — då trädgården vilar, men ändå bjuder på chansen att både skapa och drömma. Den långa vilan under vintern ger oss utrymme att hämta inspiration från vackra bilder i trädgårdsböcker och tidningar, bläddra i frökataloger och planera kommande säsong i lugn och ro. Samtidigt finns det mycket du fortfarande kan göra både ute och inne — här kommer tips på sysslor och inspiration för att lysa upp de mörka dagarna och ge trädgårdsglädje, trots årstidens vila.

Fira årets helger och skapa ljus i mörkret

November och december är tid för högtider — Allhelgonadagen, Halloween, Mårtensafton, Fars dag och Advent närmar sig. Passa på att fira med många levande ljus, julstjärnor och vinterblommor inomhus för att mota undan mörkret som trycker på utanför rutorna.

Ta också tillfället att dekorera personligt: när marken ännu är bar, samla mossa, vackra grenar, kvistar, rönnbär och kottar att använda i advents- och julpyssel. Förvara mossan och bären i plastpåsar utomhus så de håller sig fräscha längre. Att binda egna kransar, vinterbuketter eller girlanger till dörrprydnader eller gravsmyckning är både lättare än du tror och ger personligt resultat — våga prova!

Kreativa adventsarrangemang

Vill du vara extra kreativ? Om du har japanska lyktor (judekörs, Physalis alkekengi var. franchetii) i trädgården, kan du göra arrangemang i grenar med en liten ljusslinga, och trä en "lykta" på varje lampa. Resultatet ger härlig stämning både i fönster och på altanen.

Mat och husrum åt vinterfåglarna

Gör fina äppelarrangemang även för småfåglarna och byt ut äpplena regelbundet så det alltid finns färsk mat. Se också över dina fågelmatare: tvätta dem, fyll på med frön och häng ut när det blir kallare för att hjälpa våra vinterfåglar. Kom ihåg; när du väl börjat mata fåglarna behöver maten fyllas på kontinuerligt ända till våren, då de har svårt att hitta annan föda i kylan. Vill du göra mer, sätt också gärna upp extra fågelholkar — dessa ger skydd mot både blåst och kyla.

Tips för vintermatning

  • Placera fågelbord nära buskar för skydd mot rovfåglar.
  • Variera med jordnötter, solrosfrön och talgbollar.
  • Byt ut gammalt foder regelbundet för att undvika sjukdomar.

Ljusslingor & dekorationer utomhus

Kolla över dina ljusslingor i god tid och köp reservlampor eller nya slingor om något inte fungerar. Att stå utomhus en frusen helgkväll och upptäcka en trasig slinga är ingen höjdare. Förstärk också trädgårdens vinterstruktur med belysning som får buskar, träd och dekorationer att framträda fint även efter mörkrets inbrott.

Vinterskötsel & skydda växterna

Kylan gör trädgården mer sårbar, så ge de vintergröna växterna, som rododendron, extra omsorg. Vattna dem om inte regnet sköter det och täck marken med torra löv för att bevara fukten. Har du vinstockar, beskära dessa före jul — saven stiger tidigt och sent beskärningsarbete gör att plantan kan blöda. Kupa rosor och känsliga växter med lätt jord (aldrig torv!), torra löv eller granris — och linda in ömtåliga klängrosor i säckväv om det behövs.

Sköt om redskap och vatten

Ta in och gör rent alla trädgårdsredskap och töm såväl vattenslangar som regnvattentunnor så de inte skadas under vintern. Städa löv från gångar och lägg i komposten eller låt dem torka och använd som vinterskydd över rabatterna och perennerna. Glöm inte att fiska upp skräp ur dammen så att det inte ruttnar och luktar illa till våren — ta in pumpen, och skydda eventuella fiskar med nät från rovdjur. Se till att dammen inte bottenfryser.

Bevara trädgårdens vintervackra vyer

Låt perenner stå oklippta — de frostiga fröställningarna och prydnadsgräsen ger vacker vinterkaraktär och skyddar plantorna. Att klippa ner gräsvippor nu är direkt skadligt, eftersom vatten kan tränga in i ihåliga strån och skada rötterna. Fundera också på struktur och form i vinterträdgården — städsegröna växter, klippta häckar och prydnadsträd ger trädgården liv även när snötäcket uteblir.

Jord och näring

Om du behöver kalka trädgården är nu en bra tid, men undvik surjordsväxter som rododendron! Gräv gärna om komposten — och vattna vid behov – men tänk på risken för vintersovande igelkottar. Kompostjord kan också användas för att kupa känsligare växter i rabatten.

Vintertips – jordhälsa

  • Lägg ut stallgödsel på köksland där du vill förbättra jorden till våren.
  • Täck tomma ytor med löv, halm eller täckbark.

Plantering och julförberedelser

Har du fyndat tulpanlökar på rea? Plantera dem så länge marken är grävbar — små lökar och narcisser kräver längre tid för att rota sig och bör därför sättas i krukor, som förvaras svalt men frostfritt.

Sätt egna julblommor

Nu är det också dags att påbörja egna julblommor. Sätt amaryllis, hyacinter, jultulpaner och tazetter i rätt tid så att de blommar lagom till högtiderna. Kolla hos din återförsäljare hur lång tid varje sort behöver. Om du vill ha iskonvaljer eller julrosor till jul, läs mer om hur du lyckas här.

Planera, inspireras och dröm

När stormar ryter ute och vintermörkret smyger på, är det perfekt att kura inomhus och titta i årets frökataloger för att drömma om varmare, blommigare tider. Vintern är också den bästa perioden för reflektion över trädgårdens form, och för att skissa på nya lösningar inför vårens ankomst.

Lästips och mer inspiration

Vill du ha fler idéer om vad som kan göras i slutet av hösten? Läs även Aktuellt i oktober och botanisera bland bilder och tips för att hålla trädgårdsglädjen vid liv i vintermörkret. Läs också Aktuellt i oktober


Oavsett väder finns det alltid sätt att vårda, pyssla om och njuta av trädgården — och samtidigt ladda för ett nytt blomstrande år!

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svarPresentkort
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2025 Odla.nu i Sverige AB