Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Aktuellt i oktober

Nu är sommaren förbi i större delar av landet och hösten gör sig påmind även i söder, där det dock kan vara soliga, varma sensommardagar ännu. Men om kvällarna börjar kylan att smyga sig på en och man behöver en varm kofta, när man skall ut på en sen runda i trädgården.

För visst finns där ännu mycket att se, trots att sommarens största blomsterprakt är på upphällningen: många sommarblommor fortsätter tappert att blomma tills Kung Bore en dag överraskar dem, sena perenner blommar ännu, dignande fruktträd står i sin prakt, vackra höstfärgade buskar och träd lyser i kapp med gracila gräsvippor, de sista rosorna och kanske en och annan höstkrokus och den vackra men giftiga nakna jungfrun!

 • Nu är det dags för de sista lökplanteringarna, de med tulpaner.

 • Du kan också plantera några narciss- krokus- m.fl. lökar i krukor, som du förvarar i en sval källare, ett garage eller liknande eller gräver ner lättåtkomligt i trädgården och tar fram för drivning på våren.

 • Det är också dags att lura hyacintlökarna inför julen. Välj välmatade, kraftiga lökar, sådana som är framtagna speciellt för drivning. De tar 10-12 veckor på sig för att blomma så i slutet av oktober är det dags att börja. Du kan driva i ett s.k. hyacintglas eller i en kruka med sandblandad jord. Placera svalt och mörkt eller lägg en hatt på löken så att den inte får något ljus på sig.

 • Härdiga buskar, träd och vårblommande perenner går bra att plantera ännu så länge det inte är någon tjäle i jorden.

 • Nu kan du också dela och omplantera perenner som har brett ut sig för mycket.

 • Skall du flytta buskar och mindre träd så går det också bra nu så fort de har tappat bladen och gått i vila.

 • Du har väl tagit in alla krukväxterna från sommarbetet nu? De tål ju inte frost utan måste in innan frosten kommer.

 • Istället kan du göra en plantering av de s.k. höstfägrings-växterna nu, de tål en liten frostknäpp utan att ta skada, men de tål inte en ihållande, rejäl frost. Men du kan ju lyfta in krukorna över natten. Du kan också använda vintergröna små barrväxter till att göra arrangemang av, kanske tillsammans med ljung. Dessa tål mer frost än höstfägringsväxterna.

 • Har du möjlighet att få färsk stallgödsel, så blanda en kompost av det nu, så hinner den brinna färdigt till våren. Eller använd det till en varmkompost på vårvintern!

 • Kupa de känsliga rosorna med luftig kompostjord, torra löv och granris eller med barkmylla. S.k. täckbark är däremot inte att rekommendera, den drar kväve ur jorden och kan bilda hårda iskakor runt rosens bas.

 • Täck också andra känsliga växter med torra, luftiga löv och grankvistar och lägg på skydd mot vintervätan över sådana växter som vill ha det torrt. En tegelpanna eller en tjock glasskiva är utmärkt, skyddet skall vara luftigt men hindra att det regnar på den känsliga växten.

 • Fast tänk också på att många vintergröna växter vill ha extra vatten om hösten är torr. De behöver "full tank" inför vintern. Vatten som avdunstar genom blad och barr behöver ersättas från de fuktiga rötterna. Täck marken under med löv etc. så blir fukten kvar längre. Det hindrar också tjälen att gå så djupt.

 • Låt gärna lite löv ligga kvar på gräsmattan också, de blir till humus när maskarna drar ner dem i sina gångar.

 • Du har väl samlat frö från dina blommor? Om inte, så kanske det fortfarande finns frö kvar. Samla och spara i papperspåsar på en torr plats. Sedan kan du även glädja dina vänner med egengjorda, små, söta fröpåsar som en gåbortspresent.

 • Om du skall höstgräva i grönsakslandet så passa också på att bre ut den gamla komposten och gräv gärna ner lite löv där också.

 • Städa bort onödiga ris- och gräshögar, brädor etc. som ev. ligger kvar på tomten så att det finns så få övervintringsplatser som möjligt för sniglar.

 • Men kolla så det inte finns sovande igelkottar i högarna innan du flyttar på dom! I så fall låt den högen vara kvar och lägg ev. lite extra material över.

  Ordna vinterlyor för dem i torra och varma utrymmen fyllda med löv och halm, t.ex. under altangolv eller en låg trappa eller så kan man tillverka ett igelkottshus, en åretruntbostad, som även är bra under sommaren, särskilt under kalla och regniga perioder. För den som vill bygga ett sådant, finns bild bl.a. här.

fröer2
Alla fröer med 50%
Handla nu

* Ta in trädgårdens prydnadssaker som fågelbad, regnmätare m.m. som kan gå sönder under vintern, samma gäller lerkrukor som inte tål frost. Stengodskrukor skall däremot tåla frost, kolla märkningen!

 • De flesta flyttfåglarna har redan sagt tack och adjö, men istället kommer alla glada stannfåglarna fram från skogen och kollar om fågelbordet redan är framplockat. Gör rent och reparera det vid behov innan du hänger upp det. Egentligen hittar fåglarna mat än så länge frosten och snön inte har kommit, men de är ju roliga att titta på.

 • Höstäpplen har vi ju frossat i länge nu, men har du även vinteräpplen i trädgården, skall dessa plockas omogna innan frosten kommer eller stormarna skakar ner och skadar dem. De skall förvaras svalt.

 • Har du kvitten så kan du pröva att koka gelé av de gula, trinda frukterna.

 • Rosorna dignar säkert av nypon som man kan göra sylt av eller torka till te. Låt gärna frosten nypa lite på nyponen först, då blir de som sötast.

 • Du kan också samla in lite frostbitna rönnbär och koka gelé till vinterns söndagsstek. Lägg också några hela klasar i frysen och plocka fram dem till glädje för fåglarna senare på vintern, när alla bären i träden redan är uppätna.

 • Om du har gräslök och persilja i grönsakslandet, kan du ta upp en liten tuva av dem och plantera i en kruka. Krukan kan du sedan ha på en sval, ljus veranda e.d. där den är lätt tillgänglig när du behöver kryddor.

 • Gör en slutstädning i växthuset, bär alla växtrester till komposten, töm krukorna och vattenkärlen.

 • Räfsa också ihop det mesta av löven som har hamnat i trädgårdsdammen, annars förmultnar de och orsakar dålig lukt på våren. Särskilt viktigt om du har övervintrande fiskar i dammen, eftersom multnande löv förbrukar syre. Fiskarna kanske behöver en isvakt som håller ett andningsshål öppet?

 • Kolla dina rumsväxter hur de mår. Torka av bladen med en fuktig trasa eller duscha dem, så att dammet inte hindrar mesta möjliga ljus att komma växten till del. Ordna vid behov tilläggsbelysning i form av dagsljuslampor och lysrörsarmaturer.

 • Om du som jag har en ambition att alltid ha en vas med fräscha blommor på frukostbordet, hittar du säkert mycket ännu i trädgården och i naturen. Även vackra gräsvippor, fröställningar, bär och höstlöv gör sig fint i vas. Nu kan man med gott samvete frossa i dahlior innan frosten ändå tar dem och knölarna måste ju tas upp för vinterförvaring allra senast när frosten skadat blasten!

 • Torka också några vackra fröställningar att blanda med sommarens gladfärgade eternellblommor för vinterns arrangemang.

 • Ta vara på de friska, stjärnklara kvällarna och tänd ljuslyktor i trädgården. Ta en stilla månskenspromenad bland lyktorna och de höstfärgade växterna och upptäck en ny dimension i din trädgård!


Tulipa whittaallii


Lökväxter planterade i krukor.


Hyacinthus orientalis'City of Harlem'.


Hostadelning


Höstfägringskorg


Ljung, Erica textralix.


Tegelpanna skyddar känsliga växter.


Egengjorda, små, söta fröpåsar.


Snäckrace


Igelkotte inne i huset.


Första nattfrosten.


Rosenkvittensort med päronformade frukter.


Rönnbär.


Is på fågelbadet.


Fräscha blommor på frukostbordet.


Tänd ljuslyktor i trädgården.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrevErbjudanden, nyheter och inspiration varje vecka!
Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svar
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2023 Odla.nu i Sverige AB