Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Aktuellt i oktober

Trädgårdsarbete under hösten – Uppdaterade råd & inspiration (2024)

Nu har sommaren lämnat större delen av landet och hösten gör sig påmind, även i södra Sverige. Visst kan det fortfarande glimta till med soliga sensommardagar, men de första kyliga kvällarna gör att den varma koftan blir ett måste när du tar en sen promenad i trädgården. Även om den största blomsterprakten sjunger på sista versen, finns det än mycket att njuta av: tappra sommarblommor håller fortfarande ut tills Kung Bore överraskar, sena perenner blommar än, fruktträden dignar och buskar och träd lyser med sina höstfärger i kapp med gracila gräsvippor. De sista rosorna och kanske en och annan höstkrokus, liksom den vackra men giftiga nakna jungfrun, hör till säsongens sista färgklickar.

Plantera lökar och förbered för våren

Nu är det hög tid för de sista lökplanteringarna – särskilt tulpaner men även narciss, krokus och andra vårlökar. Du kan även plantera lökar i krukor och ställa dem svalt, t.ex. i en källare eller ett garage, eller gräva ner dem lättillgängligt för drivning till våren. Detta ger en extra tidig och välkommen blomning inomhus redan i slutet av vintern.

Nu är det också tid att börja “lura” hyacintlökar inför julen. Välj kraftiga lökar lämpliga för drivning; de tar cirka 10–12 veckor på sig till blomning, så börja i slutet av oktober. Driv i hyacintglas eller kruka med sandblandad jord och håll dem först mörkt och svalt.

Tips för lyckad lökplantering

  • Plantera lökarna djupt nog – åtminstone tre gånger så djupt som lökens höjd.
  • Använd väldränerad jord för att undvika röta.
  • Märk ut planteringen så att du vet var det snart spirar på våren!

Dela och plantera perenner, buskar & träd

Hösten erbjuder perfekt fuktiga förutsättningar för att dela och omplantera perenner, speciellt de som har brett ut sig. Passa på att plantera härdiga buskar, träd och vårblommande perenner så länge marken är frostfri. Ska du flytta buskar eller mindre träd, gör det efter att de tappat bladen och gått i vila, så rotar de sig bäst till nästa säsong.

Tänk på:

  • Vattna nyplanterat ordentligt, särskilt om hösten är torr.
  • Klipp tillbaka och ta bort gamla blad på perenner som lätt får svampsjukdomar.

Skydda och vårda växterna

Viktigt nu är att ge känsliga rosor och andra ömtåliga växter skydd: kupa dem med luftig kompostjord, torra löv och granris. Undvik täckbark som kan stjäla kväve ur jorden och bilda hårda iskakor runt rötterna. Täck också andra känsliga växter med torra löv och se till att ge extra skydd mot vinterväta med tegelpannor eller glasskivor – skyddet ska vara luftigt men regntätt.

Vintergröna växter behöver extra vatten om hösten är torr, så fyll “tanken” innan vintern och täck marken med löv så att fukten behålls och tjälen hålls borta. Lite löv får gärna ligga kvar även på gräsmattan, maskarna drar ner dem och gör dem till humus.

Enkla skydd för vintern

  • Granris och torra löv är utmärkta som täcke.
  • Använd tegelpannor eller glasskivor som regnskydd på känsliga rabatter.

Plantera och arrangera höstfägring

När sommarblommorna sagt sitt kan du ge trädgården nytt liv med höstfägringsväxter, tåliga mot mindre frostknäppar men som gärna flyttas in över natten om frost väntas. Vintergröna barrväxter och ljung är också dekorativa och klara även tuffare frost. Satsa gärna på krukarrangemang vid entré eller på altan.

Tips för fina höstarrangemang

  • Kombinera prydnadsgräs, kål, ljung och alunrot för långlivade färgklickar.
  • Lägg dekorativa löv eller små pumor i krukan som extra blickfång.

Kompostera och höstgräv

Passa på att blanda en kompost av färsk stallgödsel, gräsklipp och löv nu på hösten – då hinner den bli fin jord till våren. När du höstgräver i grönsakslandet, bred gärna ut kompost och mylla ner löv, det förbättrar jorden både näringsmässigt och för mikrolivet.

Så gör du

  • Låt löven ligga kvar på jorden eller lägg dem i komposten.
  • Höstgräv när jorden har lagom fukt – inte för våt eller torr.

Samla frön och höstens skörd

Glöm inte att samla in fröer från dina favoritblommor. Torka dem och lägg i papperspåsar på en torr plats – små egengjorda fröpåsar blir en uppskattad gåbort-present till trädgårdsvännerna.

Skörda höstens storhet: njut av höstäpplen och ta in vinteräpplen innan frost eller storm slår till, förvara dem svalt. Prova att koka gelé på kvittenfrukter och låt frostnupna nypon bli extra söta innan du gör nyponsylt eller te. Frostbitna rönnbär kan användas till gelé till vinterns stekar eller frysas in till fåglarna längre fram på säsongen. Har du persilja och gräslök kvar ute, ta upp en liten tuva och plantera i kruka för enkel vinteråtkomst av kryddor.

Vårda djur och ordna vinterbo

Röj undan övertaliga ris-, löv- och gräshögar där sniglar gärna övervintrar men kontrollera först att inga igelkottar redan bosatt sig där. Bygg gärna ett enkelt igelkottshus av ris och löv under altan eller trappa och lägg till extra vintertäcke om du hittar en “sovande” gäst.

Fågelvård

  • Städa fågelmataren regelbundet för att hålla fåglarna friska.
  • Lägg ut frysta rönnbär senare på vintern som extra fågelmat.

Slutstädning och frostskydd

Ta in trädgårdsprydnader och lecakrukor som inte tål frost. Stengodskrukor tål bättre men titta efter märkning! Rensa växthus, bär växtrester till komposten och töm krukor och vattenkärl. Räfsa bort löv ur dammen

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svarPresentkort
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2025 Odla.nu i Sverige AB