Aktuellt i januari
Det är januari! Nu är vi äntligen på väg mot våren
Solen går upp en aning tidigare för varje dag, och kvällarna blir sakta längre. Längtan efter grönska, ljus och nytt liv växer – och varför inte fira det nya året med vackra blomsterarrangemang?
Till dig som är trött på tomteröda blommor efter julen rekommenderar jag mina förslag på vita festblommor här.
Skydda trädgården mot frost och vinterväder
Denna jul fick vi äntligen lite snö och frost, till och med här i söder, vilket gav en skön vinterkänsla när isen la sig på de små tjärnarna. Men nu har plusgraderna återvänt, och då är risken stor att växterna luras av det milda vädret – knoppar sväller och späda skott börjar kika upp ur rabatterna. Så täck över alla tidiga skott, för fler köldknäppar kommer garanterat. Använd sand, torra löv eller granris – kanske det finns liv i din gamla julgran även efter helgerna?
Kommer det mycket blötsnö, så var noga med att skaka bort den från buskar, småträd och vintergröna växter så att de inte fläks eller förvrids av tyngden. Lägg heller aldrig snöhögar från gångvägen ovanpå buskar – det blir alltför tungt för dem!
Snön är också en vän
Får vi lätt, torr nysnö, ös gärna lite över känsligare perenner – snö täcker och skyddar mot barfrost och isiga vindar. Om snön smälter undan snabbt och köldknäppen kommer tillbaka, blir växterna kvar i exponerad frost och behöver all hjälp de kan få.
För ännu fler tips kring skydd av växter och rabatter – läs mer om vintervita blomster och arrangemang här.
Inspireras, läs och planera för trädgårdssäsongen
Kvällarna är långa och mörka – perfekt tid att krypa upp i soffan med en varm kopp dryck och bläddra igenom trädgårdsböcker, tidningar och frökataloger. Här formas drömmar och nya idéer.
Skriv gärna ner dina trädgårdsdrömmar och planer i en dedikerad anteckningsbok – ”Mina Egna Trädgårdsplaner” är ett blivande parasoll av minnen och inspiration när vårodlandet tar fart!
Passa på att beställa nya frökataloger eller surfa loss på fröfirmornas hemsidor. Beställ redan nu om du vill vara säker på att få tag på de mest spännande nyheterna innan vårens storbeställningar drar igång.
Gör också ett besök i de vinteröppna botaniska trädgårdarnas växthus eller plantskolor och låt dig inspireras av växter som frodas och ger sommarkänsla, även mitt i vintern. Nu har trädgårdsmästare och designers ofta mer tid för råd och planeringshjälp – perfekt läge för dig som vill förändra din trädgård inför våren.
Årets första sådd och skörd
Kan du inte vänta på att stoppa fingrarna i jord? Redan i slutet av januari kan du ta dig an de sorter som kräver lite extra startsträcka. Pelargoner, jätteverbena, chili och purjolök är exempel på grödor som mår bra av tidig sådd.
Läs mer här om årets första frösådder!
Du kan redan nu odla smörgåskrasse på fönsterbänken, grodda fröer eller sätta vitlöksklyftor i kruka – snart har du fräscha gröna skott till salladen. För barnen är det roligt att sätta morots- eller rödbetsnackar på ett fat med vatten – de får snabbt liv igen! Och glöm inte kattens gräs, egentligen vete, som är lätt att lyckas med.
Trots januarimånad kan du fortfarande skörda i naturen – nu lossnar enbären lätt och kan samlas in, torkas och användas till smakrika vilträtter.
Glöm inte att hålla utkik efter reor på amaryllislökar i blomsterhandeln – billiga amaryllisar i nya färger ger vinterfönstret fräscha vårkänslor.
Snittblommor och krukväxter som lyfter vintermörkret
Inget piggar upp som en bukett frasiga tulpaner! Den 15:e januari firar vi Tulpanens Dag – ta tillfället i akt att överraska familj, vänner eller kollegor med lite blomsterprakt.
Om dina julgrupper innehåller små vintergröna plantor eller murgröna, ta chansen att rädda dem! Plantera om dem och låt dem övervintra som krukväxter – sedan kan du plantera ut dem i trädgården och få en härlig grönskande effekt, alldeles gratis.
Läs mer om återbruk av ”julenens” växter här
Testa också att ta in kvistar av blåbär, forsythia eller körsbärskornell för drivning – redan på några veckor möts du av fräscha blad eller glada blommor. Passa på i samband med eventuell vinterbeskärning av fruktträd – även dessa kvistar kan drivas inomhus till förtida blomning.
Vinterförvara dina sommarlökar rätt
Vinterförvara dina dahlior, pelargoner och andra sommarfavoriter svalt och kontrollera regelbundet att de inte är för torra eller riskerar att ruttna av för mycket fukt. Mät temperaturen där vinterknölarna lagras – minusgrader kan snabbt förstöra dem.
Inomhus är luften ofta torr. Hjälp dina krukväxter med en luftfuktare eller dagliga duschar med blomsprutan – det förebygger problem och håller bladen fräscha.
Glöm inte småfåglarna!
Nu är det ont om naturlig mat för våra vinterfåglar. Hjälp dem över vintern – fyll på fröautomater och ge gärna ett äpple per dag till koltrasten enligt fågeldoktorns recept. När våren kommer tackar Kalle Koltrast med vacker sång från björktoppen!
Titta också till fågelholkarna – vintertid söker fåglarna skydd där mot vind och kyla. Gör rent och reparera holkarna i god tid innan häckningsperioden, och sätt gärna upp fler – men undvik att spika direkt i trädstammen!
Njut av vinter och förbered våren
Kanske har du redan torkat örter från i höstas? Passa på att göra doftande örtteer som värmer under mörka vinterkvällar. Ta vara på sköna vinterdagar med promenader i skogen, skridskoåkning på tjärnarna (om isen bär) eller pulkaåkning och korvgrillning med familjen. Glöm inte termosen med varm choklad – det hör vintern till!
Blir kvällen klar, passa på att blicka upp mot vinterhimlen. Med en bra stjärnkarta eller guide online kan du lära dig att känna igen stjärnbilder, planeter – och ibland till och med se rymdstationen ISS snabbt passera över södra horisonten.
Se vintern som en chans till vila, planering och inspiration. Snart nog spirar vårens första grönska igen!
Fler tips och bilder hittar du på Odla.nu:
Frost hemma
Ge koltrasten ett äpple
Vinterpromenad