Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Aktuellt i augusti

Augusti – Skörd, vila och förberedelser för kommande år

Augusti är skördandets och sensommarns månad, när kvällarna förlängs av gyllene ljus och trädgårdens tempo långsamt mattas av inför hösten. Under den milda "kvällsmånaden" infinner sig en särskild stämning – avkopplande umgänge i skenet av lyktor, där kräftdoft samsas med daggfriskt gräs och svala vindar. Det är även tiden då hela hushållet fylls med sommarens överflöd: bär och frukt läggs på lager, förbereds till vinterns saft, sylt och gelé, medan frysar och förråd dignar av färska gåvor från jorden.

Kompostering och återbruk

Att ta vara på blast och växtrester efter konservering och rensning är en självklarhet för den medvetna odlare. Nu är det gynnsamt att starta en ny kompost: bygg gärna upp flera komposter med olika mognadsgrader samtidigt och börja med grova grenar och kvistar underst för bra luftgenomsläpp. Varva på med blomsterblast, grönsaksrester och gärna en skopa startjord från äldre komposthögar för att tillföra nyttiga mikroorganismer. Undvik tjocka gräslag – blanda dem hellre med torra löv, barr eller småkvistar för balans. På så sätt gynnas både förmultning och mikrofaunan, och du bygger långsiktigt bördig jord.

Skörd, sådd och plantering

Att torka egna örter och blommor för kommande tesäsong är en njutning i sig. Samla toppskott av svartvinbärsblad, citronmeliss, mynta, ringblomma och rosenblad. Förvara torrt och mörkt, och ta till vara dofterna under vinterhalvåret. Passa också på att göra dina egna kryddblandningar av färska kryddväxter.

Skötsel – små steg ger stor utdelning

Ta en liten daglig runda genom trädgården – nyp bort vissna blommor, plocka ett ogräs och ge stöd åt svaga plantor. Det håller arbetsbördan rimlig och låter dig komma nära det som behöver omsorg. Klipp av fröställningar för dekoration eller spar till utdelning bland vänner – egna fröpåsar är både uppskattade och hållbara presenter, så länge sortnamnen är korrekta.

Sådd för kommande säsong

Augusti är bästa tiden att så två-åringarna såsom fingerborgsblomma och stockros direkt utomhus. I början av månaden kan du också så snabbväxande grönsaker som rädisor, asiatiska bladgrönsaker, spenat och sallat direkt i land. I sydligare delar kan än fler höstså grönsaker som morot, palsternacka och dill från september för tidig start nästa år. Vintersallat kan nu sås och tål kyla länge.

Vitlök sätts lämpligen redan nu – tryck ner klyftorna 5 cm djupt så att nästa sommar bjuder på knubbiga skördar. I växthus och drivbänk kan du starta om gräslök, sallat och persilja för höstens bord.

Gräsmattan kan reparationssås när nattfukt ger optimal grobarhet och kan också behöva vattnas – augusti kan överraska med torka. Passa på att lägga ut höstgödsel för att stärka växterna inför vintervilan.

Ogräs, beskärning och vinterförberedelser

Ogräset ger sig inte – särskilt inte mot slutet av odlingsåret! Dra bort ogräs innan det sätter frö och släng aggressivt rotogräs direkt i soporna. Många perenner och sommarblommor blommar om när du nyper bort vissna delar kontinuerligt.

Buketter och beskärning

Nu står snittblommorna i sitt esse – skörda till buketter eller gör eternellarrangemang till vinterdekoration. Även inköp på självplock är tacksamt om du vill fylla huset med färg.

Augusti är idealiskt för beskärning av savande träd såsom björk och magnolia, liksom för plommon och körsbär. Klipp ner årets bärande hallon- och björnbärsskott helt, och rensa bland jordgubbsrevorna. Nya plantor av vårblommande perenner kan nu delas och planteras.

Omsorg om perenner, buskar och träd

Ta in frostkänsliga växter och kryddor – basilika behöver flyttas in innan nätterna kyls. Extrabelysning förlänger säsongen långt in på hösten. Passa samtidigt på att ta nya sticklingar av lavendel och buxbom efter häckklippningen.

Dela äldre tuvor av vårblommande perenner och plantera höstblommande buskar såsom syrenbuddleja och syrenhortensia. Plantera nyinköpta vintergröna växter nu så de hinner rota sig. Skydda dem under tidig vår med skuggväv mot vårsol och tjälimit.

Gallra vinbärs- och krusbärsbuskar för ljus och luft; ta bort gamla och inåtväxande grenar. Stötta grenarna på fruktträd som dignar under bördan så att inte de brister.

Slå blasten på senpotatisen för att motverka brunröta, men vänta en vecka med själva skörden. De första sommarpotatisarna är nu skördeklara.

Höstblomning för årets sista färgprakt

Om du hittar lökar av höstkrokus och tidlösa i början av månaden, plantera dem direkt för chans till blomning redan i höst.

Skörd, förvaring & ordning

Se till att burkar, flaskor och förråd är städade och färdiga – det förenklar när skörden väl går i full fart. Ta in amaryllisar och känsliga krukväxter i slutet av månaden. Vänj dem gradvis vid inomhusmiljö, duscha och ställ ljust. Kontrollera att inga skadedjur följer med in.

Se över trädgårdens belysning och tänd lyktor när kvällarna blir mörkare – men placera dem aldrig nära växter på grund av brandrisk.

Under rötmånaden är det särskilt viktigt att hålla sår och småskador rena, både på dig och eventuella djur.

Avslutande ord

Augusti är lika delar vila och njutning som det är praktiskt arbete och planering inför nästa odlingsår. Säsongens sista soliga dagar innehåller både skörd och förberedelser, doft av te och kryddor, och löftet om en trädgård som vilar – redo för nästa vårs spirande början.

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svarPresentkort
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2025 Odla.nu i Sverige AB