Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Tvååringar

Nu, i början på säsongen, är det dags att så de tvååriga växterna, så att de hinner växa till sig under sommaren och är stora nog för att kunna övervintra och sätta igång att blomma nästa sommar. Så därför redan i juni, då även luften är fuktigare än i förhoppningsvis torra och varma juli.

Text: Sylvia Svensson
Foto: Bernt Svensson

Tvååringar – väl värda att vänta på!

Det finns många växter med kort utvecklingstid som är fantastiska att så under sensommaren, till exempel violer och förgätmigej . Sår du dem i augusti, hinner de snabbt bilda en stabil planta som övervintrar och sedan blommar rikligt nästkommande vår och sommar.

Det är enkelt att så tvååriga växter. Börja med att noggrant rensa området från ogräs. Gör en fåra cirka 1 cm djup och vattna i fåran. Strö sedan ut fröna så glest du kan, så att du slipper mycket gallring senare. Täck tunt med jord och vattna igen om det är torrt i marken. När plantorna tittar fram, se till att det är cirka 10–15 cm mellan dem – annars gallra bort de allra tätaste. På så vis får varje planta gott om plats att växa och utvecklas ordentligt.

Att så direkt på växtplatsen har flera fördelar: du slipper flytta på plantorna och därmed undviker du att störa känsliga rötter. Om du däremot saknar plats i rabatterna under sommaren, går det utmärkt att förså i krukor med vanlig blomjord. Gräv då gärna ner krukorna på en halvskuggig och skyddad plats i trädgården – då torkar de inte ut lika lätt. Vattna ändå då och då under sommaren och gödselvattna vid behov. När sensommaren eller hösten kommer, planterar du ut dina förkultiverade plantor på växtplatsen och täcker gärna med lite torra löv för att skydda dem mot vinterkylan.

Flera perenner går också bra att så redan nu, särskilt de som har pålrot och därför är svåra att flytta, som orientalisk vallmo och många vilda ängsblommor. Sommarsådd är dessutom ett måste för vissa arter som måste sås med färskt frö såsom julrosor och vivor.

På ängen är det även perfekt såtid för många naturblomster. Blåeld och cikoria är klassiska tvååringar på ängen, medan andra som stor blåklocka, gullviva, prästkrage, johannesört, myskmalva och tjärblomster är perenner. Vid lite fuktigare ställen syns smörboll och strandveronika.

Ljuvliga och lättodlade klassiker

Borstnejlika (Dianthus barbatus)

Borstnejlika, Dianthus barbatus, är en charmig klassiker i många trädgårdar – vacker både i rabatten och som snittblomma. Den har funnits i svenska trädgårdar länge och trivs på soliga lägen i vanlig trädgårdsjord. Plantan blir omkring 40 cm hög och det finns en mängd olika sortblandningar att välja bland när du handlar frön.

Fingerborgsblomma (Digitalis purpurea)

En annan riktig favorit är fingerborgsblomma, Digitalis purpurea, som tillsammans med dess många namnsorter bjuder på en ståtlig, hög växt med långa spiror av blommor i pastell och vitt. Den är härdig och lätt att lyckas med, och klarar även magrare jord men blommar rikligare i mull- och näringsrik jord i sol eller halvskugga.

Förgätmigej (Myosotis sylvatica)

Ljuva förgätmigej, Myosotis sylvatica, blommar tidigt på våren bland sena tulpaner och pingstliljor, och bäddar in trädgården i mjukt bladverk och mängder av små blommor. Utöver den klassiska himmelsblå finns nu sorter i mörkblått, rosa och vitt. Plantan blir cirka 20 cm hög och trivs i något fuktiga jordar men växer nästan överallt, från sol till halvskugga. Så gärna i augusti för starka plantor och härlig vårblomning.

Violer och penséer (Viola x wittrockiana)

I samma såtid – augusti – sår du även violer och penséer. De finns i en otrolig färgpalett och blommar tidigt på våren. Detta passar utmärkt om du bor i mildare delar av landet, eller om du kan skydda dem något inför vintern så de orkar med våren.

Lackviol/Gyllenlack (Erysimum cheirii)

Lackviol/gyllenlack (Erysimum cheirii) behöver en mildare vinter för att trivas som bäst. I strängare klimat rekommenderas vinterförvaring i växthus eller med skydd. Lackviolen är vacker som undervegetation till exempelvis tulpaner i liknande färg – tänk engelska trädgårdstraditioner!

Mariaklocka (Campanula medium)

Mariaklocka, Campanula medium, finns numera i en mängd former och färger, från klassiskt enkla blommor till den dubbla 'Calycanthena' med sina läckra kjolar eller den speciella 'Cup and saucer'. Den passar i både sol och halvskugga, blir cirka 70 cm och blommar i rosa, vitt och blått.

Stockros (Alcea rosea)

Stockrosen, Alcea rosea, är något av trädgårdens spiralformade drottning – vissa sorter kan bli över två meter höga! Färgskalan är bred, utom blått, och det finns enkla, halvdubbla och tättfyllda former. De passar lika väl längs husväggar som i klassiska rabatter och är en prydnad hela sommaren.

Judas silverpenningar (Lunaria annua)

Bland de dekorativa växterna finns judas silverpenningar, Lunaria annua, som med sina silverglänsande frökapslar snabbt fyller ut tomma ytor. Den trivs i sol och halvskugga och vill gärna ha sandblandad, lätt jord.

Silvermartorn (Eryngium giganteum)

En annan speciell favorit är silvermartorn, Eryngium giganteum. Första året bildar den bara en snygg bladrosett, men nästa säsong skjuter den upp en ca 60 cm hög stjälk med vackra, silvriga tistelblommor och blad – mycket populär bland bin och dessutom utmärkta eterneller. Plantorna gillar full sol och väldränerad, sandrik jord.

Kungsljus (Verbascum)

I kungsljulet Verbascum finns både perenner och tvååringar. Violkungsljus, V. phoenicum, bjuder på blommor i nyanser av rosa till blåviolett och sår gärna sig själv efter blomningen. Den kräver torr och väldränerad, gärna kalkrik jord. Silverkungsljus, V. bombyciferum, är slående med sina silvergrå blad och höga blomspiror och självsår sig flitigt när den trivs.

Många tvååringar blommar strax efter vårblommorna, är höga och ståtliga och döljer det vissnande bladverket från lökväxter. På så sätt är de fantastiska för

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svarPresentkort
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2025 Odla.nu i Sverige AB