Kryddblandningar
Kryddblandningar man kan göra själv!
Etelhem, Gotland
Idag kom den första snön och många av plantorna i kryddgården har redan börjat sin vintervila. Det känns extra passande att tipsa om vad man kan göra av sina torkade kryddor, skördade under sommarens soliga dagar. Att experimentera och uppfinna egna kryddblandningar, eller använda kryddorna på nya sätt, är både roligt och lärorikt – och skapar smaker som räcker hela vintern.
Gör din egen "Fines Herbes"
Ett klassiskt exempel är "fines herbes", den berömda franska kryddblandningen. Här finns utrymme för kreativitet, men ett grundrecept innehåller:
- körvel
- gräslök
- fransk dragon
- persilja
Alla kryddor ska vara finhackade innan de blandas. Proportionerna avgör du själv efter tycke och smak. Man kan även blanda i t.ex. timjan, mynta eller basilika för en egen touch.
Herbes de Provence – klassisk sydfransk blandning
En annan välkänd blandning är "Herbes de Provence", som är både rolig och enkel att röra ihop själv om man har tillgång till ingredienserna. Denna kryddblandning härstammar från Provence i södra Frankrike och ger maten en distinkt medelhavskaraktär.
Exempel på örter att använda:
- fänkål
- timjan
- rosmarin
- mejram
- kyndel
- lavendelblommor
- körvel
- fransk dragon
- basilika
- vitlök
Traditionellt används ofta omkring nio olika torkade örter, t.ex. rosmarin, timjan, sommarkyndel, oregano, basilika, fänkålsfrön, lavendel, mejram och salvia, men recepten kan varieras och anpassas efter egen smak och tillgång. Läs gärna mer om dragon, en av klassikerna i blandningen.
Grundrecept för Herbes de Provence
Vill du göra ca 0,5 dl av en klassisk Herbes de Provence-blandning kan du t.ex. ta:
- 1 tsk torkad rosmarin
- 1/2 tsk fänkålsfrön
- 1 tsk torkad sommarkyndel
- 1 liten lagerblad
- 1 tsk torkad timjan
- 1 tsk torkad basilika
- 1 tsk torkad mejram
- 1 tsk torkad lavendel
- 1 tsk torkad körvel
- 1/2 tsk torkad oregano
- 1/2 tsk torkad dragon
- 1/2 tsk torkad salvia
Stöt gärna rosmarin och fänkål i mortel innan du blandar med resterande örter. Blandningen förvaras lufttätt för bästa hållbarhet.
Tips på matlagning med Herbes de Provence
Den här blandningen passar till mycket mer än bara grillat kött eller kyckling! Prova att använda den i:
- örtig yoghurt (blanda med naturell yoghurt, vitlök och olivolja)
- kryddsmör (blandas med rumstempererat smör)
- dipp (crème fraiche, honung, Herbes de Provence)
- bröddipp (olivolja, pressad vitlök och örter)
- som krydda på focaccia eller ugnsrostad potatis
- i såser till kött eller vegetariska grytor
- till att smaksätta ratatouille eller klassisk Tian Provençal (gratäng med zucchini, aubergine och tomat)
- i matiga sallader med t.ex. fetaost och bönor
- för att marinera ost eller halloumi före stekning
- till ugnsrostade grönsaker och kikärtor
Blir du sugen på att baka, är Herbes de Provence även gott i hembakat bröd eller på pizza. Om du saknar någon enskild ört går det utmärkt att byta ut mot extra rosmarin eller timjan.
Egen örtteblandning
Om vintern vill man gärna ha något värmande i koppen. Blanda en egen örtté på torkad citronmeliss och pepparmynta – det är en riktigt fräsch favorit! Man kan också använda andra myntor, såsom krusmynta eller äppelmynta, för en lite annorlunda smak. Andra goda inslag i téblandningen är timjan, citrontimjan eller några blad från svarta vinbärsbuskar.
Inspiration från kryddträdgården
Nu när trädgården vilar är det extra roligt att låta smaken av sommaren leva vidare i maten och i koppen – och vad kan vara bättre än att använda sina egna kryddblandningar?