Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Colchicum

Vid en första anblick kan man tro att man betraktar en krokus när man ser en tidlösa. Sitt svenska namn tidlösa har detta släkte fått för att många av arterna blommar på hösten och skickar upp sina blad på våren.

Släktet är inte så vanligt i odling, dels för att många av dess arter och sorter är något känsliga, de går bara i zonerna 1-2, dels för att många arter kräver "sommarbakning", dvs. en torr och varm sommarförvaring, ett alpinhus eller liknande, för att vilja blomma om.

Men det finns arter som går bra på friland och de borde odlas mer. De är värdefulla genom sin sena blomning när nästan ingenting annat blommar längre, när de första frostnätterna har skördat dahliorna och många andra höstblommare.

Numera finns det knölar att köpa i välsorterade plantskolor på hösten. Det är vanligen namnsorter och hybrider av arterna Colchicum autumnale och av C. speciosum.

Knölarna har den roliga egenskapen att de kan blomma helt utan jord och vatten, ställda direkt på fönsterbrädan! Eller de kan kliva upp från förpackningen redan i affären, se bild! Knölen kan sedan grävas ner i trädgården för att fortsätta utvecklas och blomma om nästa höst.

Tänk dock på att hela växten är mycket giftig, så låt inte barn handskas med den!

Plantera tidlösan där de stora bladen på våren inte stör. Bladen vissnar visserligen ner under sommarens lopp men de är inte vackra i t.ex. stenpartier! Enda undantaget är de vårblommande arterna där blommor och blad kommer samtidigt.

Tidlösan gillar väldränerad, näringsrik humusjord som håller fuktigheten bra. Gödsla årligen med välbrunnen kompost. Plantera ganska djupt, ca 20 cm, då de har långa, tunna blomskaft som lätt välter omkull. De välter i alla fall sedan de har blommat färdigt, det liknar mest en nerblåst liten skog där alla "träden" har vält åt olika håll!

Här visar jag ett urval av arter och sorter, alla säljs dock inte allmänt.

Colchicum autumnale blommar i september-oktober. Kan finnas förvildad i Sverige på vissa platser. Höjden blir ca 15-20 cm och blommorna är ljus- eller mörklila, rosa eller vita beroende på sorten. 'Album' är vitblommande, 'Roseum Plenum' har fyllda rosa blommor. Härdig i större delen av Sverige.

Colchicum speciosum har upp till 30 cm höga stjälkar och blommar senare än autumnale, i slutet av september - oktober. Den bästa av trädgårdssorter. Blommorna är vanligen rosalila men en vit form, 'Album', finns också.

Det finns dessutom ett stort antal namnsorter och hybrider mellan C. speciosum och andra Colchicum-arter. Ett av de vackraste är den dubbelblommande namnsorten 'Waterlily' som liknar just en rosa näckros. 'Autumn Queen' har purpurvioletta, enkla blommor, 'Lilac Wonder' har praktfulla, stora lila blommor, 'The Giant är högre och har lila blommor med vitt mitt och 'Violet Queen' har mörkvioletta blommor med vita ränder.

Colchicum speciosum var. bornmuelleri (syn. C. bornmuelleri), prakttidlösa, är stadigare än de andra arterna. Den håller sig upprätt och så blommar den tidigare med stora blommor, redan i början på september. Blommorna är vackra, rosalila med vit mitt. Bra sort till trädgården.

Colchicum byzantinum är lägre, ca. 15 cm hög. Blommar i oktober med ljuslila eller rosa blommor. Härdig endast i zonerna 1-2.

Colchicum x aggrippinum, har schackrutiga blommor i ljust/mörkt lilarosa färg. Blommar i oktober och är härdig i zon 1-2.

Colchicum variegata har också schackrutiga blommor, men här är de ljust/mörkt lila. Lägre sort, ca 10 cm, men stora, öppna blommor. Zon1-2.

Colchicum macrophyllum är något kraftigare och har öppnare och ljusare blommor än föregående. Blommorna är svagt schackrutiga här. Zon1-2.


Knölarna har den roliga egenskapen att de kan blomma helt utan jord och vatten.


Colchicum autumnale


*Colchicum autumnale
'*Album'


'Waterlily'


Colchicum speciosum var. bornmuelleri


Colchicum x aggrippinum


Colchicum variegata


Colchicum macrophyllum

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svarPresentkort
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2024 Odla.nu i Sverige AB