Aktuellt i augusti
Kompostering på sensommaren – bästa tiden och smartaste tipsen
Augusti är tiden då skördekorgarna dignar och sensommarkvällarna inbjuder till umgänge under den stora, varmgula månen. Det är också den bästa perioden på året för att starta och underhålla komposten i trädgården – då trädgården bokstavligen svämmar över av blast, växtrester och andra rester från skörd och rensning.
Att ta hand om komposten och göra det mesta av sensommarens överflöd är inte bara miljösmart – det ger dig också näringsrik jord inför kommande odlingssäsonger. Här nedan får du råd om hur du bäst bygger och sköter din sensommar-kompost, hur du varvar material och håller processen igång när mikroorganismerna har som allra bäst arbetsklimat.
Därför är sensommaren kompostens högsäsong
Under sensommaren är både luft och jord fortfarande varm och fuktig, vilket gör att nedbrytningen av organiskt material sker snabbt och effektivt. Det är också den tiden på året som flest växtrester och blast samlas ihop när trädgården rensas inför hösten och nya grödor sås. En sensommarkompost kan i många fall vara redo att använda efter bara ett par månader om den sköts rätt!
Att ha flera olika komposter i olika ”mognadsstadier” parallellt är en smart metod, eftersom du då ständigt kan fylla på nytt material i en ung hög, samtidigt som du kan ta färdig mulljord ur den äldsta.
Bygg en optimal kompost – steg för steg
- Bottna smart: Lägg det grövsta materialet underst i den nya komposten, t.ex. kvistar och grova växtdelar. Det ger god luftcirkulation och förhindrar att högen packas för hårt.
- Varva material: Fortsätt med lager av färska växtrester – exempelvis blast, blad, mindre grönsaksrester och sylt- eller saftrester. Lägg sedan på ett lager ”startjord” från en äldre, redan aktiv kompost. Den tillför nödvändiga mikroorganismer som snabbt sätter fart på förmultningen.
- Blanda och håll luftigt: Undvik tjocka gräslager – de kladdar och kan lätt börja lukta. Blanda gärna in lite torra grenar, torrt gräs eller löv mellan allt färskt för att skapa en lucker, syresatt kompost. Ju mer variation i material, desto bättre!
- Fukt och täckning: Komposten bör hållas lagom fuktig. Är det torrt ute – vattna. Täck gärna med en presenning eller gamla väv för att bevara värmen och fukten, särskilt om du bygger en hög på öppen mark.
- Vänd och jobba om: Att ”vända” komposten, det vill säga flytta om materialet och lufta den, gör att processen går fortare – och du undviker dålig lukt.
Tips! Vill du ha jord snabbt, vänd gärna komposten någon gång i månaden under sensommaren.
Vad får (och får inte) läggas i sensommarens trädgårdskompost?
Bra material
- Alla slags icke-upphettade växtrester, inklusive blast, blad, gräs, frukt- och grönsaksskal.
- Kaffesump, teslaggar, äggskal och lätt sönderdelade pappersservetter.
- Små mängder icke-sjukligt ogräs (men inte rotogräs – de ska slängas i soppåsen, inte i komposten!)
- Löv, halm, torra kvistar.
Undvik
- Sydfrukters skal (citrus etc) i stor mängd – det blir för surt.
- Sjuka växter, angripna av typiska svampsjukdomar.
- Stora mängder kött-, fisk- eller mejerirester (attraherar råttor och flugor).
- Ogräs med rotknölar eller redan utslagna fröer, t.ex. kirskål och tistlar.
Flera komposttyper fungerar utmärkt i trädgården
- Öppen trädgårdskompost – passar alla växtdelar från trädgården.
- Maskkompost – bra för hushållsavfall och om du har ont om plats.
- Isolerad varmkompost – håller processen i gång även när kylan kommer, men kräver mer omsorg.
Vill du veta mer om hur du kan använda dina komposter året runt, läs gärna Odla.nu:s guider om kryddblandningar du kan göra själv, höstgödsling eller varför inte inspireras till frösamling och odling av tvååringar?
Komposten – en naturlig kretsloppsmaskin
När komposten är klar känner du det på den mörka, fina jorden med söt och frisk doft. Denna mullrika jord är guld värd som jordförbättring under buskar, perenner – och i nästa års krukor!
Genom att aktivt använda och cirkulera trädgårdens grönavfall gör du hela odlingskretsloppet mer hållbart. Du får både mindre sopor, rikare jord och ett levande mikroliv i rabatten, och kan dessutom njuta extra mycket av den trädgårdsro som sensommaren bjuder på. Kanske under en månskenskväll med doft av kräftor och sylt i flaskor – medan komposten jobbar på i höspielens skuggor!
Vill du läsa mer om olika sensommar- och höstarbeten i trädgården? Spana in våra inspirationsartiklar om kryddblandningar du kan göra själv!, frösådd av tvååringar, höstgödsel och odling av tidlösa.
Se gärna bilderna ovan för inspiration och idéer, och njut av din sensommarträdgård både dag och kväll!