Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Aktuellt i augusti

Viktiga trädgårdsaktiviteter i augusti – Sensommarens skördefest och kvällsro

Augusti är en magisk tid i trädgården, då den stora, varmgula månen vakar över dignande äppelträd och kvällarna fylls av doften av kräftor och små ljuspunkter från tända lyktor. Sensommarkvällarna är ljumma och stämningsfulla, och trädgården blir en plats för både skörd och samvaro. Efter en ovanligt blöt juli hoppas vi nu på mindre regn – men det myckna regnandet har gjort att allt i trädgården vuxit kraftigt, ibland nästan över gränsen till djungel. I skogen syns svamparna redan ploppa upp, redo att plockas.

Rik skörd – tid att plocka, förädla och njuta

Nu fylls frysar, skafferier och källare av Floras alla gåvor, i burkar, flaskor och påsar. Det är tid att torka, salta och frysa in, safta, sylta och koka gelé för vinterns njutningsstunder. Skörda och torka även örter, som svartvinbärsblad, citronmeliss och mynta, men också ringblommans och rosens blomblad – ett eget örtte är både vackert och smakrikt och förvaras bäst i täta burkar på en mörk, torr plats. Torka gärna dina kryddväxter också och gör egna blandningar – läs mer om det här.

Hantera växtrester och kompost

Under skördearbetet blir det mycket blast och växtrester, perfekt att använda till att starta en ny komposthög. Ha gärna flera komposter på gång i olika mognadsstadier. Börja med det grövsta materialet underst, varva därefter växtrester med ett lager "startjord" från en äldre kompost, som skjutsar på förmultningsprocessen. Undvik tjocka lager gräsklipp – se till att materialet är varierat, så komposten blir luftig. Rotogräs ska dock slängas i soppåsen för att undvika spridning av ogräs.

Varje dag i trädgården

Ta en daglig runda för att plocka lite ogräs, klippa bort vissna blommor, stötta rangliga stjälkar och ta hand om sniglar (dock inte pantersniglar, som är nyttodjur). Lite varje dag gör att arbetet aldrig känns övermäktigt, även i frodig djungellik trädgård.

Samla egna fröer

Plocka eget frö från utvalda blommor att så nästa vår – gärna till dig själv och till fina fröpåsar till vänner, en uppskattad och personlig present! Glöm inte att ange om fröerna kommer från hybrider, som F1- eller F2-sorter, eftersom resultatet kan avvika från moderplantan. Många föreningar, som STA, tar också tacksamt emot frön till sina frölistor.

Dekorera och njut av sensommarens prakt

Många växter får vackra frökapslar som passar utmärkt till dekoration – samla dem både från trädgården och naturen, och häng dem upp och ner på tork. Plocka bort vissna rosor från kontinuerligt blommande sorter, så blomningen stimuleras. Nyponrosor får gärna behålla sina röda nypon, som så småningom kan torkas till nyponté.

Klippa bort utblommade blommor

Sommarblommor och perenner som du inte vill ha egen frö av bör du klippa bort utblommade blommor på; ibland belönas man med en andra blomning. Ogräset går inte själv på semester – gör en ordentlig raid innan det hinner gå i frö.

Buketter och eterneller

Augusti är också buketternas månad – plocka in de vackraste snittblommorna eller gör en utflykt till ett fält för eternell-självplock till vinterns pyssel och glädje.

Så och plantera inför nästa säsong

Det är nu dags att så tvååriga blommor för tidig och rik blomning nästa år. Många tvååringar sår även sig själva om de får chansen. Hösten är också rätt tid för höstsådd av grönsaker som dill, persilja, gräslök, palsternacka och morötter – fröna vilar i jorden tills våren kommer, ger tidig start och ibland bättre groning. Vintersallat gror direkt och ger skörd så länge marken inte fryser. Nu kan du även så rädisor, spenat och asiatiska grönsaker för en sista höstskörd.

Så i växthus

I växthuset kan du fortfarande så en ny omgång rädisor, sallat och gräslök inför hösten. Sätt även vitlök från och med slutet av augusti/september, 5 cm djupt, och se fram emot egen skörd nästa år.

Gräsmatta, gödsel och växtskydd

Augusti är utmärkt för reparationssådd av gräsmatta, när luften är svalare och daggen fuktar jorden. Passa även på att gödsla gräsmattan med NPK eller särskild gräsmattegödsel. Höstgödsel (PK) sprids i mitten av augusti i södra Sverige, men redan vid månadens början norröver – mer praktisk info här. Glöm bara inte att vattna, för även augusti kan bjuda på torra veckor.

Skydda känsliga växter

Plocka in basilikan så fort nätterna blir kyliga – den är känslig och trivs bäst inne under lysrör när det blir kallare.

Föröka och ta sticklingar

Efter häckklippningen kan du ta halvförvedade sticklingar av lavendel, buxbom och andra häckväxter. Använd en blandning av torv och sand i kallbänk och plantera ca 10 cm långa sticklingar med repad eller avklippt nedre del. Se till att täcka och hålla fuktigt och vänta till nästa sommar på resultat.

Sista putsning av häckar

Häcken putsas en sista gång i slutet av månaden, och får en sista giva höstgödsel om det behövs.

Beskärning, gallring och skörd i bär- och fruktträdgården

Beskärningsråd för träd

Träd som savar mycket på våren, såsom björk, buxbom, magnolia, tulpanträd, valnöt och mullbär, beskärs bäst nu på sensommaren. Stenfruktsträd som plommon, körsbär och persika beskär du efter skörd. Kontrollera också ympar från i våras och avlägsna bast ifall de skjuter in i grenarna.

Bärbuskar och hallon

Efter bärskörden beskär du hallon och björnbär; alla grenar som gett bär i år klipps bort ända ner så nya skott får plats. Jordgubbsrevor tas bort så moderplantan inte försvagas. Se även till att krusbärs- och vinbärsbuskar gallras för ljusinsläpp och luftcirkulation.

Höstkrokus och tidlösa

Om du får tag på knölar eller lökar av höstkrokus och tidlösa tidigt i augusti kan du hinna få blomning redan samma höst, men ofta kommer de till försäljning först i september – läs mer här om tidlösa.

Dela, plantera och förbered inför höst och vinter

Augusti är ypperligt för att dela

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svarPresentkort
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2025 Odla.nu i Sverige AB