Aktuellt i augusti
Augusti – Skördemånaden med anor och tradition
Redan under forntiden kallades månaden augusti för Skördand, vilket senare i Bondepraktikan blev Skördemånad – och det gör den verkligen skäl för i våra svenska trädgårdar och fält.
Bondepraktikan vet berätta:
"I denna månad skall man ingen läkedom bruka, som är gjord af honung, ty det är i hundedagarne. I Rötmånan wakta dig för mjölk och söt mat, bitter spis skall man bruka, också skall man icke dricka för mycket win. Uti Jungfrun är det gott att avvänja barn och att bygga."
Vidare sägs:
"Om solen sken klart på Larsmäss, 10 augusti, kunde man vänta sig en mild höst, men en sträng och besvärlig vinter."
Ursprung, namn och historia
Augusti är den åttonde månaden i både den gregorianska och den julianska kalendern. Den fick sitt namn år 8 e.Kr. efter den romerske kejsaren Augustus (egentligen Gaius Octavianus), Julius Caesars systerson och adopterade arvtagare. Namnet Augustus betyder "den gudomligt upphöjde" eller "den vördnadsvärde". Innan dess kallades månaden Sextilis i den romerska kalendern, eftersom året ursprungligen började i mars.
På svenska kallas augusti ibland även för Rötmånad, den period då värme och fukt gör att bakterier frodas och maten lätt kan förstöras. I Polen heter månaden "sierpień", efter skäran som används vid skörden, och på andra håll i Europa förknippas månaden med just skördetid.
Tradition, liv och aktiviteter i augusti
Augusti är månaden då månen hänger stor och varm ovan äppelträdets topp, kräftdoften sprids genom trädgården och många små ljuspunkter lyser upp de ljumma sensommarkvällarna. Några egentliga helgdagar saknas, men nu är det tid att kura skymning, samla vänner och njuta av trädgårdens kvällar och skymningsstund.
Skördetid innebär arbete men också njutning. Nu fylls frysar, skafferier och källare av Floras alla gåvor: allt torkas, saltas, fryses, saftas, syltas och görs till gelé för vinterns njutningsstunder. Den här tiden ger också mängder av blast och växtrester – perfekt för att starta kompost! Läs gärna mer om att lyckas med komposten.
Det är bra att ha flera komposter i olika "mognadsstadier", där du använder ur den äldsta och fyller på nytt i den senaste. Lägg det grövsta materialet underst i din nya kompost, varva sedan med växtrester och ett lager "startjord" från en gammal kompost, rik på mikroorganismer som påskyndar nedbrytningen. Variera innehållet så får du både en luftig och effektiv kompost.
Tips och arbetsuppgifter inför hösten
- Örtte och kryddor: Glöm inte att samla material till eget örtte; torka svartvinbärsblad, citronmeliss, myntablad, ringbloms- och rosenblad med mera. Förvara på en mörk, torr plats. Torka även kryddor och gör egna blandningar – här kan du läsa mer om sådana.
- Daglig runda i trädgården: Gå igenom trädgården varje dag, plocka ogräs, klipp bort vissna blommor och stötta rangliga stjälkar. Lite i taget gör underverk!
- Egna fröer: Skörda fröer för sådd nästa år och ge bort till vänner – en uppskattad och gratis present. Många växter har dessutom vackra frökapslar att torka och dekorera med.
- Beskärning och plantering: Plocka bort vissna blommor på sommarblommor och perenner – det kan stimulera dem till en ny blomning. Ogräset växer på som vanligt, så gör en insats nu innan det frösår sig. Läs mer om höstsådd av två-åringar här.
- Så nytt: Höstså t.ex. dill, persilja, gräslök, körvel, vinterportlak, palsternacka eller morötter (i södra Sverige från september). Fröna ligger kvar och startar tidigt på våren. Du kan även så rädisor, spenat och asiatiska grönsaker i augusti för höstskörd.
- I växthus: Så sallat, gräslök och persilja för skörd under hösten. Vitlök kan du också sätta nu – cirka 5 cm djupt.
- Gräsmatta: Augusti passar för reparation av gräsmatta och för en omgång gödsling. Glöm inte vattningen – ibland är augusti mycket torr! Utför även höstgödsling nu; läs mer om höstgödsel här.
- Krukväxter och basilika: Ta in basilikan om du har den ute, den är känslig för svala nätter. Andra ömtåliga krukväxter som semestrar ute bör även de tas in, och vänjas långsamt vid inomhusklimat igen.
- Sticklingar: Gör halvförvedade sticklingar av t.ex. lavendel, buxbom och häckväxter direkt efter häckklippningen för nya plantor nästa säsong.
- Trädgårdsträd och bärbuskar: Träd som savar på våren (björk, magnolia, valnöt) beskärs nu. Stenfruktsträd beskärs efter skörd. Efter skörden klipps även hallon och björnbär ned, och jordgubbsrevor tas bort.
- Fruktträd: Kontrollera att tunga grenar får stöd så de inte bryts, gallra krusbärs- och vinbärsbuskar efter skörden för ljus och luft.
Skörd och konservering
Det är nu vi på allvar torkar, saltar och fryser in, saftar, syltar och gör gelé för vinterns alla stunder av njutning (se bild!). Nu torkas, saltas och fryses det in, saftas, syltas och görs gelé för vinterns njutningsstunder.
Dekoration och kvällsnjutning
Samla dekorativa frökapslar, gör härliga buketter och besök självplock för eterneller till vinterpyssel. Tänd ljuslyktor i skymningen (var försiktig – se bild) och njut av sensommarkvällarna med familj och vänner.
Kom ihåg att extra bakterier frodas särskilt under rötmånaden, så var noga med att ta hand om små sår och tvätta händerna efter trädgårdsarbetet.
Mer att tänka på
Augusti är månaden då du delar perenner, planterar höstblommande buskar och vintergröna växter, samt förbereder för nästa säsong. Var förutseende – kanske behöver du städa och inventera dina förvaringsutrymmen.
Och glöm inte, medan du planerar och jobbar: njut av de ljumma, mörka sensommarkvällarna!
Vill du blicka tillbaka över sommaren eller planera ännu tidigare? Läs också "Aktuellt i juni".
Kort sammanfattning:
Månad | Äldre svenskt namn | Latin | Namnursprung | Typiska aktiviteter |
---|---|---|---|---|
Augusti | Skördemånad, Rötmånad | Augustus | Uppkallad efter kejsar Augustus | Skörd, konservering, beskärning, plantering, förvaring |