Odla vindruvor i Hälsingland

Albin

Hej

Jag är en vindruvsälskare och jag skulle vilja prova odla själv om det går i Hälsingland. Vad ska jag odla för sort? Var ska jag plantera den, inne eller ute?

Jag skulle helst vilja odla den ute och att jag får många stora fina klasar med druvor.

/Albin

Odla Svarar: 

Hej

Hälsingland kan tillhöra olika zoner beroende på var i landskapet det är. Kusten upp till Härnösand tillhör zon 4, men bara någon mil inåt landet är det antingen 5 eller 6.

Det finns en del härdiga sorter av vindruvor som du kan pröva att odla ute i skyddat läge i Hälsingland upp till zon 5. Det är de så kallade staketdruvorna, alltså labruska-vin. Här kan du läsa mer om dessa: Staketdruvor

Skulle du bo i den kallaste av Hälsinglands zoner kan du odla vindruvor i växthus. Har du ett större växthus där det är några plusgrader under vintern, kan du odla även lite känsligare sorter än bara labruska-vin.

Tidningen Natur och trädgård hade en artikel om odling i kallväxthus i norra Sverige, det är på en sandbädd man odlar då. Läs mer här: Odling av vindruvor i växthus

Hur du beskär och sköter dina vinstockar finns det bra beskrivningar på att läsa här: Vindruvor Sommarbeskär vinrankan! Dags att beskära vinrankan!

Med vänlig häslning Sylvia