Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Sommarbeskär vinrankan!

Vinrankan beskär du vid två tillfällen, vinter och sommar. Nu är det sommar och dags för den så kallade pinceringen. Odla.nu berättar hur och varför! Råden syftar på färdigvuxna rankor som bär kart.

"Att pincera" betyder att nypa, och innebär att man under sommaren kortar in gröna, icke-förvedade grenar på vinrankan. Du nyper alltså av de fortfarande mjuka skotten med naglarna eller med sekatören.

Släpp in ljuset!

Pincerar gör du för att släppa in ljus och luft till de mognande klasarna och du kan också passa på att ta bort en del klasar om det finns för många, så att de återstående orkar växa och mogna. Du ska dock vänta med pinceringen tills vinet har blommat och klasarna med druvor har börjat bildas, eftersom det är bladen som försörjer blommorna och de växande klasarna.

När ska du pincera?

Det har sagts att man ska pincera när druvorna är ärtstora, men det beror på! Vissa sorter, som t.ex. staketvin ’Zilga’ och ’Sukribe’, växer så kraftigt att de skulle växa halvt ihjäl sig om man väntar tills druvorna är stora som ärtor. Så där gäller det att pincera första gången så fort vinet har börjat blomma med de första 2–3 klasarna per sidogren och det har kommit 4–6 blad efter dessa klasar. Räkna alltså ca 2–3 klasar per kraftig sidogren och pincera sedan efter 2 blad från en klase. På svagare grenar räcker det om man låter en klase vara kvar.

Sommarblommor
Sommarblommor
Handla nu

Grenar som inte bär några klasar alls kan du ta av efter 1–2 blad. Under hela sommaren nyper du sedan efter ett blad från föregående pincering. Gör på samma sätt hela sommaren.

Du kan också gallra bort enstaka, stora blad som skuggar klasar när druvorna börjar mogna, så att klasarna får mer sol.

Upprepa under sommaren

Vinrankorna skjuter nya skott och blad hela tiden, så pinceringen får upprepas flera gånger under sommaren. Själv brukar jag pincera ungefär varannan vecka.

Det är bättre för vinrankan om du pincerar mjuka skott under sommaren än att behöva ta till hård beskärning på förvedade skott under vintern. Har du pincerat flitigt under sommaren, kan vinterbeskärningen bli snällare.

Sticklingar

Det bortnypta kan man använda som sticklingar under sommaren. Använd då den delen som är grövst och tar en bit med 2–3 blad: Det nedersta bladet tas bort och så sticker man i sand/torv-blandning i djupa krukor, vattnar och placerar ljust men skyddat mot solen. Kassera den mjuka toppen, den rotar sig sällan.

OBS! De förvedade rankorna ska du inte röra nu utan de beskärs strax före jul men före nyår! Beskär du dem nu kan plantan blöda och dö.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrevErbjudanden, nyheter och inspiration varje vecka!
Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svar
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2023 Odla.nu i Sverige AB