Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Dags att beskära vinrankan!

Vinrankor beskärs på vintern, i november eller december. (Det finns en sommarbeskärning också, men den tar vi då) Hos vinrankor stiger saven tidigt. Om de beskärs under vårvintern är risken stor att de börjar blöda häftigt, vilket de tar stor skada av.

Beskärning av vinranka – så lyckas du

Om du har en vinranka är det bara att ta fram en vass, rengjord sekatör och ge dig i kast med lianerna! Beskärning är nyckeln till en frisk och rikgivande planta, och rätt metod beror både på rankans ålder och hur du vill att den ska växa.

Hur ska vinrankan beskäras?

Har du planterat din vinranka nyligen är den ännu i uppbyggnadsstadiet. Ha tålamod: det kan dröja ett par år innan du får en större skörd. Om du vill spaljera din vinranka – alltså styra dess form längs en vägg eller spaljé – leder du två grenar horisontellt åt varsitt håll från grundstocken. Låt dessa växa runt 25 cm horisontellt och led dem därefter uppåt, så att det blir cirka 50 cm mellan de båda uppåtgående grenarna. På så vis får du en balanserad och lättskött spaljering.

Läs gärna mer om spaljering och vinranka hos Allt om Trädgård.

Grundprincipen vid beskärning av vinranka

Från och med nu gäller principen att de två vertikala huvudskotten får skjuta iväg mellan 50 och 100 cm per år – övrig tillväxt kortas in eller tas bort. Du formar på så vis både en vacker och stabil vinranka och optimerar framtida skördar. Med åren utvecklas många sidoskott på huvudgrenarna; gallra då varje år så att det är cirka 25 cm mellan sidoskotten. Alla mellanliggande skott tas bort för bättre ljusinsläpp, luftcirkulation och en jämnare druvkvalitet.

När och hur ska man beskära?

Beskärning görs bäst på vintern, från november till januari, medan plantan är i vila — då minimerar du risken för att rankan börjar "blöda", det vill säga att sav sipprar ur snittytorna. Under sommaren kan du dessutom pincera, det vill säga nypa eller beskära de nya årsskotten ovanför druvklasarna, så att växten kan koncentrera kraften på att utveckla frukten och inte bara bilda blad och rankor. Läs mer om skillnaden mellan vinter- och sommarbeskärning här.

Allmän årlig beskärning

När rankan är några år gammal och etablerad enligt ovan börjar den ge ordentlig skörd. Nu är det vinterbeskärning varje år som gäller för fortsatt god tillväxt:

  • Låt huvudstammarna växa vidare 50–100 cm per säsong; korta in övrig tillväxt.
  • Sidoskott behålls med 25 cm avstånd.
  • De sidoskott som burit druvklasar klipps in till två knoppar – dessa ger nästa års fruktklasar.

Efter beskärningen har du en välformad, om än ibland "naken", planta – men med potential att bli en frodig druvproducent säsongen därpå.

Läs mer om principerna och se bilder på beskärda vinrankor här.

Sommarbeskärning och pincering

Under sommaren kan du också utföra s.k. pincering: klipp då in de nya årsskotten två–tre blad ovanför druvklasens yttersta druvor. Svaga och oönskade skott tas bort för att ge ljus och luft åt plantan, vilket även förebygger svampsjukdomar.

Föryngra gamla eller ovårdade vinrankor

Är plantan gammal eller förvildad, kan du föryngra kraftigt – men gör det gradvis över flera år. Ta först bort döda, sjuka eller skadade grenar. Anpassa därefter formen och låt nya huvudskott ta över efter hand.

Läs mer om föryngring och gallring av äldre vinrankor här.

Beskärning år för år

TidpunktVad görs?Syfte
Vinter (nov–jan)Klipp in huvud- och sidoskottForma och förnya plantan, minska blödning
SommarPincering och gallring av svaga årsskottGynna skörd, förbättra ljus och luft
Vid behovFöryngra gamla rankor, ta bort sjuka grenarRädda äldre plantor och stimulera ny tillväxt

Extra tips och råd

  • Använd alltid en ren, välvässad sekatör för att förebygga skador och minska smittorisk.
  • Undvik beskärning när sapflödet stiger tidigt på våren, då "blöder" rankan och sår läker sämre.
  • Skydda unga plantor på utsatta platser med exempelvis juteväv.

Att följa dessa beskärningsråd ger dig en frisk vinranka — och många års härlig druvskörd!

Lycka till med beskärningen av din vinranka!

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svarPresentkort
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2025 Odla.nu i Sverige AB