Grödor som inte bildar knölar

Timmy Månsson

Hej!

Jag har en fråga - då jag inte är så insatt i hur det fungerar, men då mitt intresse för egen hushåll har ökat - om lökar och morötter, och givetvis också andra grödor som rödbetor och rädisor;

Hur odlar jag något från grunden, som t.ex lök och morötter, som inte växer i klasar och därför inte ger mig "knölar" att sätta (som t.ex potatis)? Blommar dessa växter och därigenom ger mig fröer som jag kan samla in och sätta?

Tacksam för svar. Skicka gärna också med tips på vad för sorts jord som är bra för just matplantor och vad som är bra att tänka på, både ur hälso- och miljösynpukt.

Mvh Timmy

Odla Svarar: 

Hej!

Hade du tänkt att odla i grönsaksland eller i en pallkrage eller liknande? Jord till en pallkrage kan du köpa i säckar, välj den ekologiska grönsaksjorden. I en grönsaksland brukar det ju redan finnas jord. Gödsla denna jord på våren med ekologisk gödsel, som välbrunnen stallgödsel eller hönsgödsel. Finns att köpa i påsar och många hästgårdar låter folk hämta gratis gödsel från gården. Ta i så fall sådant som brunnit minst ett år i gödselstacken.

Sedan gör du i ordning landet och sår frön på våren. Det är enklast att köpa färdiga frön i påsar på våren än att odla frön själv.

Växter som olika löksorter finns det att köpa som små sättlök på våren, du kan sätta sådana så slipper du dra upp lök från frö.

Hur du ska göra med varje grönsakssort för sig är enklare att läsa till sig om du köper en bra odlingsbok i ämnet, t.ex. Lena Israelssons Grönsaksodling

Det finns massor att läsa även här på Odla.nu, som det viktiga Växelbruket, även kallad växtföljd. Du kan studera närmare på dessa artiklar om växtföljd och arbeta efter en sådan schema: Odla med växtföljd Att odla med växtföljd

Med vänlig hälsning Sylvia