Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Vinterförvara växter

Visst var det bättre förr! Åtminstone om man tänker på vinterförvaring av växterna. Då hade många hus svala salar som vedeldades bara om man väntade gäster eller inför familjefester.

*Text: Sylvia Svensson
Foto: Bernt Svensson*

Många hus hade också glasverandor där det bara var några plusgrader varmt under vintern men ljust och luftigt. Helt perfekt att förvara fuchsior och pelargoner i! Rotfrukter förvarades i jordkällare med lagom luftfuktighet, mörker och några plusgrader. Ett utmärkt utrymme för dahliaknölar och liknande att sova i.

Numera bor vi ofta i mindre hus eller lägenhet och alla rum är lika varma, uppvärmda med torr el- eller centralvärme. Alltså inget idealt förhållande att vinterförvara växter i. Men man får göra så gott det går och försöka klara det ändå. Man får tänka på ljuset, temperaturen och fuktigheten och försöka anpassa dessa efter växternas behov.

Det viktiga ljuset
Om växten har gröna blad behöver den också ljus. Och ljus är en bristvara under vår långa mörka höst och vinter. Så det gäller att ordna tillskottsljus och det rejält. En glödlampa är långt ifrån tillräckligt. Inte räcker det heller med ett lysrör uppe i taket, utan det ska sitta strax ovanför växterna för att göra någon nytta. Använd helst s.k. dagsljusrör, alltså vitt ljus.

Luftfuktigheten
Om vi tar in växterna till ett boningsrum efter att de har varit ute på sommarlov, så reagerar många genom att få torra eller gula/bruna blad för att så småningom tappa dem. I ett uppvärmt rum är fuktigheten under hälften av vad den var ute under sommaren. I tron att växten vill ha mer vatten vattnar vi ibland ihjäl den! Så håll växterna torrare än under sommaren, vattna bara så pass mycket att de inte helt torkar ihop. Men duscha gärna med en blomspruta då och då.

Temperaturen
Om temperaturen är för hög, försöker växten fortsätta som förut men klarar inte av detta då både ljuset och luftfuktigheten är för låga. Det som hjälper då är att försöka förvara dem så svalt som möjligt. Kanske går det att i något rum sänka temperaturen till minimum? Eller så kan man ordna en övervintringsplats i någon sidobyggnad, ett växthus som går att hålla på plussidan under vintern, en sommarstuga e.d. där man kan ordna tilläggsljus m h a ett timer-styrt lysrör ovanför växterna? Då kan man försöka hålla temperaturen nere på ca 5-10 grader och så vattnar man mera sällan, bara lite åt gången.

Det har kommit en ny uppfinning, Plant in Pod. Denna klarar växterna ner till -20 grader, men kanske det blir kallare i norra Sverige, så den passar nog bäst i Sydsverige.

Fler tips för de olika växterna finns att läsa i denna artikel: Vinterförvaring av växter


En sval fönsterkarm med pelargoner


Bägarranka kan övervintras ljust och svalt inne


Gloriosa, klänglilja, förvaras som knölar svalt och mörkt

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svar
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2024 Odla.nu i Sverige AB