Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Växthuset blev ett uterum

Om man råkar ha en trädgård med utsikt över Vättern... då vill man allt gärna kunna njuta av detta året om – i alla väder. Ett uterum var helt enkelt det som stöd högst upp på önskelistan!

Av Elisabet Broomé Bild Cecilia Nordstrand

I Hjo på Vätterns västliga sida, känt för många cyklister, ligger Tina och Unos avstyckade gård. Det är fyra kilometer från sjön men fälten är enorma och allt sluttar långsamt ner mot vattnet. Så utsikten är vid, och Vättern syns alltid, glittrande en sommardag, mörkt hotfullt vid oväder – men det är alltid vackert.

− Vi hade funderat på uteplats och vi har varit mycket i England där man ofta har conservatories, eftersom de inte har så pålitligt väder. Vi pratade om att vi inte hade en uteplats som var riktigt bra. Och vi hade sett flera artiklar om vackra växthus som lockade.

Önskan var ett växthus och ett uterum. Men man ville inte springa över halva trädgården för att komma dit. Helst ville man helt enkelt att växthuset skulle bli ett uterum och vara anslutet till bostadshuset. Men hur skulle man lösa det?

Riktigt aktuellt blev det när man insåg att det närmade sig sonens student. Tänk om man kunde se till att ett uterum var klart till dess. Vilken fest det skulle kunna bli. Alltså satte man fart.

− Vi fick en tydlig deadline. Vi ringde Berenike på Vansta Trägård i februari och satte sen raskt igång. Men det var mycket arbete innan själva huset ens kan börja byggas. Först skulle sulan gjutas. Sen skulle vi göra hål i väggen på vårt eget hus.

Plats för fest!

Dörren mellan bostadshus och växthus lät man en lokal snickare tillverka. Önskemålet var franska dörrar. No problem sa snickaren och mindre än en månad senare var dörrarna levererade och passade perfekt. Kvällen innan studenten var bygget klart. Dagen efteråt var det fest för 70 personer och 25 av dem satt inne i uterummet.

Med växthuset kom också en hel del icke planerade förändringar av trädgården runt om det. Eftersom uterummet placerades i en sluttning fick man bygga upp en terrass. Och uterummet fick en uteplats! Uteplatsen ser till att det blir en rörelse mellan inne och ute. På marken ligger kalksten, detsamma som inne i växthuset men den på uteplatsen är oslipad och den inne är slipad.

− Det är ett uterum som öppnar upp vårt hus. Vi är mycket nöjda med att det sitter an mot huset, då gör det inget att det är busväder – det är bara fantastiskt, då njuter vi nästan mest.

Många goda stunder

Uno och Tina har valt att inte lägga in någon golvvärme, istället har man infraröd värme som sätts på ibland om hösten och det ger tillräcklig värme tycker de båda.

− Det passar oss mycket bättre än att värma upp hela växthuset, säger Uno. Under det slipade golvet finns flera ton med stenmjöl så hela golvet och tegelmuren blir varm, de ackumulerar solvärmen.

Dörren är alltid öppen under sommarhalvåret, men säsongen är längre än så. Tack vare varma filtar och infravärmen så sitter Uno och Tina, gärna med gäster här under en sen höstkväll och njuter av stjärnhimlen. Kanske de stunderna är de allra bästa till och med.

− Anslutningen mellan hus och växthus är fin. Vi har inga problem med kondens. I mars- april börjar vi fika i uterummet, och från maj har vi middagar där ute ända tills oktober.

− Både Uno och jag lever hektiska liv, säger Tina. Jag har ibland svårt att ta det lugnt , men i växthuset känner jag mig lycklig och jag kan känna ett inre lugn. På kvällarna sitter vi där och tittar på en trana som flyger över taket, eller beundrar stjärnbilden, eller utsikten över Vättern.

Viktiga detaljer

Till hjälp med bygget hade de ett par killar från hantverksskolan Dacapo i Mariestad som är specialiserade på att renovera gamla hus. De har murat med en speciell teknik och lagt en speciell fog som är lite ljusare än annars. Samma typ av mur håller också upp sluttningen vid växthusets uteplats. Framför muren har man sedan planterat engelska David Austin rosor.

− Vill man göra det lite annorlunda så är det dessa små små detaljer som gör skillnad, säger Uno. Det växthuset vi valde fungerar så att man kan anpassa och forma det lite som man vill. Vi ville till exempel ha en liten förstukvist och odlingsbänkar för kryddor.

Men vad man i synnerhet ville ha var ett uterum – ett vackert sådant. Ett njutarum. Precis som det också blev.

#Fakta om växthuset#

Växthus: Hartley Botanic Victorian Lodge från Vansta trädgård Yta: 22 kvm 5,8 x 3,36 Vädring: Vädringsluckor, ventilationsluckor som är gasregelerade, alltså som går med automatik, blir det kallare ute stängs de. Solskydd: Solgardiner som man sätter upp manuellt. Golv: Slipad kalksten från Mörbylånga. El och vatten: El är dragen, inget vatten. Grund: Murad botten (gjuten sula under muren), speciellt tegel som heter Pastoral, från Danmark, men brännt i Belgien, ger ett gammeldags charmigt stuk.Teglet levererat genom Vansta Trädgård.

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svarPresentkort
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2024 Odla.nu i Sverige AB