Växthuset blev ett uterum
Av Elisabet Broomé
Bild: Cecilia Nordstrand
I Hjo på Vätterns västliga sida, ett välkänt område för många cyklister, ligger Tina och Unos avstyckade gård, omgiven av vidsträckta fält som långsamt sluttar ner mot sjön. Här är utsikten ständigt föränderlig: Vättern blänker i sommarsolen eller ligger mörkt och dramatisk vid oväder – men skönheten är beständig, oavsett väderlek.
Drömmen om en plats att vara nära naturen året runt växte fram hos paret, inspirerad av deras många besök i England, där conservatories är vanliga tack vare det opålitliga brittiska vädret. De saknade en riktigt bra uteplats hemma, och efter att ha läst flera artiklar om vackra växthus som tagit uterummet till en ny nivå, föddes idén: ett växthus som skulle bli ett integrerat uterum, direkt i anslutning till bostadshuset. Att behöva springa över halva tomten för att nå ett fristående växthus lockade inte, smidigheten i att ha rummet vägg i vägg med husets hjärta kändes självklar.
Projektet fick ny fart när studentfirandet för sonen närmade sig, och ett färdigt uterum blev plötsligt högsta prioritet. Med ett tydligt mål i sikte kontaktades Berenike på Vansta Trädgård i februari, projekteringen startade omgående – men det var mycket som behövdes förberedas innan själva växthuset kunde börja resas. Först skulle det gjutas en stadig sula, och sen öppnas upp i väggen på boningshuset för att skapa en naturlig övergång mellan gammalt och nytt.
Plats för fest!
För att göra förbindelsen mellan boningshus och växthus riktigt elegant lät Tina och Uno en lokal snickare bygga franska dörrar. Det blev en succé – dörrarna sattes in knappt en månad efter beställning och passade perfekt. Kvällen före studentdagen stod uterummet klart, och morgonen därpå fylldes huset av feststämning. Uterummet visade direkt sin kapacitet och välkomnade 25 av de 70 gästerna till studentfesten.
Med växthuset kom också oväntade förändringar i trädgården. Eftersom uterummet placerades i en sluttning behövde de bygga en terrass och en rymlig uteplats för att jämna ut nivåskillnaderna. Kalksten lades både inomhus och utomhus – slipad inne i själva växthuset för en lyxig känsla och oslipad på uteplatsen för mer rustik karaktär. Det skapar ett naturligt flöde mellan inne och ute, där uterummet knyter ihop trädgården med huset både funktionellt och visuellt.
– Det här är ett uterum som verkligen öppnar upp vårt hus, säger Tina. Vi är så nöjda med att det sitter an mot huset – även när det stormar eller regnar känns det fantastiskt att sitta här och se ut över Vättern.
Många goda stunder
Varmvattenburen golvvärme valdes bort till förmån för infravärme, som sätts på vid behov under kyligare månader. Under kalkstensgolvet finns flera ton stenmjöl som ihop med tegelmurarna samlar solvärme under dagen och långsamt avger den när kvällen börjar blir sval.
Sommartid står dörren alltid öppen, och säsongen i uterummet sträcker sig långt utöver de klassiska sommarmånaderna. Redan i mars och april dricks det fika där, från maj till oktober hålls middagar – ofta under stjärnklar himmel med varma filtar och infravärme. Många av de bästa stunderna är just dessa sena kvällar, när utsikten över Vättern eller en trana som flyger över taket blir till rogivande minnesbilder.
– Både Uno och jag har väldigt aktiva liv, berättar Tina. I växthuset infinner sig en oväntad känsla av lugn; här landar vi på kvällarna och bara njuter.
Condensproblem har de inte haft, och den fysiska integreringen mellan hus och växthus fungerar utmärkt. – Ibland känns de allra bästa stunderna som de där vi sitter tysta tillsammans och betraktar stjärnhimlen, säger Uno.
Detaljer som gör skillnad
Till projektet anlitades skickliga murare från hantverksskolan Dacapo i Mariestad, vars specialitet är genuina byggtekniker från förr. Tegelmuren har fått en ljusare fog, vilket både utmärker och lyfter den gamla charmen. Trädgården har fått en tydlig engelsk känsla där engelska David Austin-rosor planterats framför muren.
Uterummet har designats för att vara personligt och flexibelt. De har valt en liten förstukvist som extra ingång, och odlingsbänkar för kryddor för att kombinera växthuset som grönt drömrum med praktisk funktion. Det är de små detaljerna som gör största skillnaden, menar Uno – möjligheten att anpassa och skapa sitt eget uterum var avgörande för växthusvalet.
Tekniska fakta
Funktion | Specifikation |
---|---|
Växthusmodell | Hartley Botanic Victorian Lodge från Vansta Trädgård |
Yta | 22 kvm (5,8 x 3,36 m) |
Golv | Slipad kalksten från Mörbylånga inne, oslipad på uteplatsen |
Ventilation | Gasreglerade automatikluckor |
Solskydd | Manuella solgardiner |
El/Vatten | El indraget, inget vatten |
Grund/Mur | Gjuten sula, murad med Pastoral-tegel från Danmark/Belgien |
Slutsats och inspiration
Tina och Unos projekt visar verkligen hur ett välplanerat och vackert växthus kan bli mycket mer än bara ett rum för plantor – det kan bli hemmets hjärta, ett njutarum och en förlängning av huset. Genom att använda traditionella hantverkstekniker och gedigna naturmaterial har de skapat en byggnad vars kvaliteter märks både i vardagen och när huset fylls av festgäster. Att växthuset placerades i sluttning och knöts till huset ger både flexibilitet, skydd och trivsel året om. De naturnära materialen och relationen mellan inne och ute bjuder in till goda stunder oavsett årstid, och inspiration för alla som drömmer om ett hållbart och vackert uterum är lätt att hämta här.