Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Utnyttja växthuset bättre

Ett växthus kan användas och utnyttjas för fler ändamål och en större del av året med lite enkla hjälpmedel.

Dra upp egna plantor från frön
I stället för att gå och köpa plantor drar du enkelt upp dem själv och får kanske hundratals fina plantor för samma pris som du normalt betalar för en enda. Börja med att så fröna inomhus i t.ex. en sålåda och när det är dags för omskolning till egna krukor flyttar du samtidigt ut dem i växthuset. Tänk bara på att även om solen värmer upp växthuset under dagarna krävs lite extra tillskotsvärme för att klara eventuella frostnätter. En enkel frostvakt räcker långt. Utöver pengarna du sparar är den största fördelen är att du får kraftigare plantor som inte har mycket gemensamt med de rangliga stackarna som drivs fram inomhus.

Tidigare skördar
Driv fram lite tidig potatis genom att sätta den i en hink eller liknande. Gör ett par dräneringshål och fyll hinken till hälften med jord. Plantera en potatis och efterhand som blasten växer upp fyller du på med mer jord tills hinken är full. Genom att odla tidig potatis i hinkar kan du enkelt ta in den om det finns risk för nattfrost. Förvara den under nätterna på en plats som håller några plusgrader. I nödfall kan du även förvara den i bostaden om det bara handlar om någon enstaka natt. Börjar du i god tid kan du äta sill och nypotatis redan innan midsommar.

Och efter sill och nypotatis vill vi väl gärna ha lite nyskördade jordgubbar. Förbered dina tidiga  jordgubbar redan under hösten. Gräv upp plantorna och sätt dem i krukor som du gräver ner i ren torv någonstans i trädgårdslandet. I februari - eller tidigt i mars flyttar du in krukorna i växthuset, ställ dem där solen kommer åt och vattna dem regelbundet. Gödsla dem inte för då får du bara blad och inga bär. När blommorna kommer får du med en mjuk pensel hjälpa till med pollineringen.

Sätt sticklingar

Använd outnyttjat utrymme i växthuset för att föröka dina växter med sticklingar.Eftersom sticklingarna helst bör stå på en plats där de är skyddade från direkt soljus finns det säkert plats för en hel del. Sätt sticklingarna i krukor eller lådor, sätt dem i en blandning av sand och torv som du vattnar igenom ordentligt innan du täcker dem med plast. Lämplig temperatur för sticklingarna ligger på mellan 20 - 25 grader. Ta toppen av ett skott, eller en led av en stjälk med ett till tre blad och stick ner den i jordblandningen. Försök med att sticklingar från; Bougainvilla, Fuchsia, Hibiskus, Kryssantemum eller  Pelargon.

Komposten under vintern
Varför inte ställa in komposten i växthuset under vintern. Står den där skyddad från kylande vindar kan komposteringsprocessen fortgå under en stor del av vintern. Skulle den ändå frysa till krävs det inte mycket vintersol för att den ska töa upp igen. Har du tidigare ingen flyttbar kompost så gör en speciell vinterkompost att ha i växthuset. Tänk bara på att du bör öppna växthuset så sällan som möjligt, speciellt om du också förvarar dina ömtåliga växter där under vintern.

Misslyckas du ofta med dina växthusodlingar? Tänk då på att i växthuset är renlighet A och O.


Ett växthus kan användas och utnyttjas för fler ändamål och en större del av året med lite enkla hjälpmedel.


Förbered dina tidiga  jordgubbar redan under hösten!

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svarPresentkort
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2024 Odla.nu i Sverige AB