Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Varför inte odla ekologiskt

“Njutning, lättja och experimentlusta har varit drivkrafter när det gäller att bryta mot det invanda”, säger paret Göran och Siv Lindeberg, vars nyutkomna bok Odla ekologiskt – i samspel med naturen (ICA bokförlag) väcker både nyfikenhet och lust att ta till sig ekologiska odlingsmetoder. Vid första anblick kanske man är skeptisk – men redan efter några sidor infinner sig insikten: Ja, det är faktiskt möjligt att odla enklare, bättre och mer hållbart genom att samarbeta med naturen istället för att försöka kontrollera den.

Boken riktar sig främst till “glada amatörer,” och Lindebergs gedigna bakgrund – med agronomkunskap och samarbete med Lantbruksuniversitetet – ger trovärdighet åt deras råd och erfarenheter. Efter mer än tio års egen ekologisk odling på sitt båtsmanstorp delar de generöst med sig av både misslyckanden och framgångar. Som läsare får man inte bara praktiska tips utan även tre goda skäl att börja odla ekologiskt: att undvika kemiska preparat med okända biverkningar, att minska belastning på avfallshanteringen genom att använda material som berikar jorden, samt att höja kvaliteten på sina egenodlade grönsaker. Det är, som bokens ton antyder, inga konstigheter – och de enkla stegen kan börja redan idag.

Kemikalier och jord

Ett av de första råden är att börja med krukväxterna. Lindeberg rekommenderar att undvika de vanliga, ofta hårt besprutade växterna (som julstjärnor och begonior), och istället välja tåliga sorter som pelargoner. Vid omplantering förespråkas ekologisk, KRAV-märkt jord och näring – till exempel Biobakt eller Primula. Balkonglådor och urnor behandlas på samma sätt, och ett oväntat men effektivt tips är att använda spädd urin (1 dl per liter vatten) som gödselvatten. Resultaten, menar författarna, låter inte vänta på sig – något även recensenten själv intygar utifrån personlig erfarenhet1.

Naturliga kretslopp – om pott-träning och återvinning

Boken går längre än konventionella odlingsråd och tar även upp hur våra egna kroppsliga biprodukter kan bli en tillgång för odlingen. Undermeningen är tydlig: börja med pott-träning även för vuxna. Ett helt kapitel handlar om urin som växtnäring, där det konkretiseras att en person producerar cirka 500 liter urin per år, innehållande värdefullt kväve, fosfor och kalium. Att återföra detta till jorden, särskilt i gräsmattor eller mellan grönsaksraderna, ger både näring och ett mer hållbart kretslopp. Det är en tanke som nu också diskuteras offentligt i samband med nya vattentoalettslösningar[1].

Innovativa lösningar: Vattensängar för grönsakerna

Med inspirerande experimentlusta beskrivs också de så kallade vattensängar – dock inte för människor utan för odling! Här görs en grund grop, fodras med presenning, fylls med stenar, kvistar och trädgårdsavfall, för att avslutas med ett tjockt lövtäcke. Efter vintern sätts potatis i sängen, och när den skördats tillförs jord. Denna bädd kan sedan användas upp till 15-20 år utan behov av grävning. Metoden är perfekt på platser med dålig jord eller mycket trädrötter, och vattnet tillförs via ett dräneringsrör i kanten – en innovativ lösning för att efterlikna naturens egna kretslopp1.

Bredd och fördjupning

Odla ekologiskt är ingen tunn liten handbok – innehållet spänner över allt från ekosystem och kretslopp till kompostering, jordvård och växtskydd, illustrerat med foton och teckningar i både färg och svartvitt. Boken inspirerar både nybörjare och den som vill fördjupa sina kunskaper om hur man odlar i samklang med naturen, utan att behöva krångla till det1.

För dig som vill läsa mer finns ett utdrag ur boken på Odla.nu och även vidare inspiration om cityodling för dig som odlar på liten yta.

Genom att följa Lindebergs råd tar du steg närmare en hållbar, njutbar och experimentell odling – där återkopplingen till naturens egna processer är nyckeln till både glädje och goda skördar. Det är ingen tillfällighet att ekologiska odlingsprinciper blivit alltmer aktuella, inte bara i trädgården utan även i samhällslivet.

1: Fritt återgivet från Akka Larssons recension och utdrag ur Odla ekologiskt.
Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svarPresentkort
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2025 Odla.nu i Sverige AB