Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Varför inte odla ekologiskt

Recension av Akka Larsson. Njutning, lättja och experimentlusta har varit drivkrafter när det gäller att bryta mot det invanda" säger paret Göran och Siv Lindeberg som just kommit ut med en bok som heter Odla ekologiskt - i samspel med naturen (ICA bokförlag).

F-n tro det. Är man färdig att utbrista. Tills man börjar bläddra i boken och ger upp allt fler a-han, ja-ha-ja och just det ja! Och hade jag haft en trädgård i den svenska naturen och varit lite yngre, så hade jag nog satt igång att odla ekologiskt. Ni som kan det, läs och begrunda och tänk efter om det inte är så det bör bli. Det är ju faktiskt inga konstigheter heller.

Att minst en av författarna har agronomkunskap och samarbete med Lantbruksuniversitetet är ju ingen nackdel, när det gäller odling. Och att de har odlat ekologiskt på sitt båtsmanstorp i tio år till eget husbehov, är väl en borgen för att kunna lita på deras erfarenheter. "Vi vänder oss till glada amatörer" säger de och talar bland annat om tre skäl att odla ekologiskt. Ett för att man vill och bör undvika kemiska preparat vars biverkningar vi inte helt känner till, två för att "låta bli att belasta avlopps- och avfallshantering med sådant som kan berika livet i vår odlingsjord och tre för att "förbättra kvaliteten på de grönsaker vi kan odla själva".

Kemikalier

Börja med krukväxterna, säger de och menar inte de vanliga slit- och släng växterna julstjärnor, Chrysantemum och begonior som har så mycket kemikalier i sig att de knappt ens bör hamna på komposten, Utan de gamla hederliga pelargonerna med flera. Köp KRAV-märkt jord för omplanteringen och byt till den flytande näringen också till KRAV-märkt Biobakt eller Primula. Behandla balkonglådor, urnor och andra odlingskärl likadant. Där kanske du också kan pröva 1 deciliter urin till en liter vatten att gödselvattna med. Författarna lovar att resultatet inte uteblir. Det kan jag också lova; länge prövat i täppan i Spanien och nu sen jag läst Odla ekologiskt också på balkongen i Sverige. Usch då! Säger du kanske. En läkare sa mig en gång om urin: det är en mycket mycket ren vätska. Kanske sa hon till och med kemiskt ren.

Pott-träning
Författarna säger det ju inte rent ut, men nog tyder jag undermeningen till att börja pott-träning också för vuxna. De berättar om en familj som praktiserade detta vid sommarstugan, en annan som gav det till jordgubbarna och märkte ut var de slutat dagen innan. Det talas nu offentligt om möjligheten att kunna avskilja urin i vattentoaletterna, för att sedan kunna tillvarata den som gödning i lantbruket. I boken finns ett helt kapitel - med titeln Urin - ett utmärkt växtnäringspreparat. Där står bland annat att en människa kissar cirka 500 liter per år, vilket betyder fem kilo kväve, 0,4 kg fosfor och 0,9 kg kalium. Vilket slöseri att låta det gå till spillo! Urin passar bra i gräsmattor, säger boken, gräsklipp blir därigenom berikat och utstrött mellan grönsaksraderna ger direkt näring förmedlat av daggmaskar.

Vattensängar
Författarna talar med stor entusiasm om vattensängar, men inte för människor att vila i. Man gräver en rektangulär grop eller ett kar 25 centimeter djupt, lägger på botten av den en presenning av polyeten som är en halv meter större än gropen på alla håll. Ett dräneringsrör av plast, tio centimeter i diameter, läggs längs sidan i gropen så att ena änden sticker upp, där vatten kan fyllas på. På botten läggs även stenar och kvistar eller och kompostmaterial. Efter sommar och höst läggs så trädgårdsavfallet efterhand i sängen, och sist ett cirka 20 centimeter tjockt täcke av löv. Efter vinter kommer vår, och då sätts potatis i kompostmaterialet. När den skördats läggs jord på sängen, säger författarna, som sedan är klar för användning i 15-20 år. Utan grävning eller annan bearbetning. Vatten och näring häller man i röret tills ytan blir fuktig i kanterna. Författarna lägger vattensängar där jorden är dålig och trädrötterna breder ut sig. Ja det var små smakprov ur boken. Kapitlen är många med titlar som Kretslopp och ekosystem, Odling och miljö, kompostens funktion, Jord och vatten, Växtskydd med flera och alla är rikt illustrerade med foton och teckningar och ritningar, både i färg och utan.

Läs ett utdrag ur Göran Lindebergs bok "Odla ekologiskt".

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svarPresentkort
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2024 Odla.nu i Sverige AB