Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Vad har man en trädgård till egentligen

För det är ju där allt börjar. Vi kan jämföra trädgården med ett hus och fråga oss varför bor vi i ett hus eller just det huset, vad blir det då för svar?

Trädgårdsdesign del 1

"Vad har man en trädgård till egentligen?"

De flesta svarar att de bor i huset för att de trivs med själva huset eller området. Där bor man, sover, äter, besöker badrum för hygien, man hänger sina kläder någonstans, man lagar mat och lagrar mat, softar, lyssnar på musik, tvättar, ser på TV och umgås, kanske även arbetar...

Men trädgården då, den tillhör ju också hemmet? Det är ju genom den miljön som man ofta passerar flera gånger dagligen på väg in till sitt bo, eller för att man är på väg bort någon annan stans. Trädgården är dessutom som yta ofta mycket större än själva huset.

Om man tittar på utemiljön från ett historiskt perspektiv, så fungerade den som ett revir närmast boplatsen för grottmänniskorna. Vi moderna människor har kvar vårt revirbehov, det är bara det att vi inte alltid tänker medvetet på det. En del människor har ett litet revirbehov och andra ett större.

Din trädgård är därför ditt revir, som mer eller mindre tydligt avgränsas av en revirmarkering i form av ett staket, en mur, en häck eller kanske en väg…vilket inte är något konstigt alls.

Men vad ska du då ha detta revir till?

Jag skulle kunna påstå att du kan nyttja det på samma sätt som din inomhusmiljö, fast anpassat till väderförhållanden och säsong dock.

Jag själv är en riktig utomhusfantast och har alltid varit, ända sen jag var riktigt liten. Jag har faktiskt aldrig slutat njuta av att ”leka ute”. Leken ser kanske inte ut precis som när jag var barn, nu har jag riktiga hästar och får, en utemiljö som jag håller på att förverkliga massor av mina drömmar i. För det är det jag tycker man verkligen kan ha sin trädgård till, att förverkliga drömmar och ha roligt i.

Många jag möter har dåligt samvete för sin trädgård eller tycker att det är så mycket tråkigt och jobbigt arbete som inte leder någon vart.

Men det kanske mer har att göra med en inställning ändå.

Som hjälp kan du ställa dig frågan igen;

- Vad har jag min trädgård till?

Det kan vara som att reda ut en tilltrasslad fiskelina. Det går fast det ser omöjligt ut. Det hjälper dessutom om man tar en sak i taget. Börja med behoven du har NU.

Det kan vara att få ordning på tomten efter att ha dränerat runt huset, eller att bilarna och cyklarna inte får plats på uppfarten, att det fattas plats för hela familjen eller släkten att sitta tillsammans ute på ett trivsamt sätt, det finns ingen fungerande lekyta för barnen, växthuset står i skuggan, eller den vanligaste, det är för mycket insyn men för lite utsikt o.s.v.

Det brukar vara många små och några stora "problem" som står i vägen för din kreativitet och glädje.

Allt går att ordna, till det bättre i alla fall med min egen erfarenhet. Trädgården är en utemiljö som kan ha en väldig massa funktioner och potential.

Så vad är det Du önskar?

En metod som jag ofta rekommenderar är att skriva ner på ett ark, eller i en skrivbok vad jag/vi har för behov i vår utemiljö överst. Sen under vad jag/vi tycker om i min trädgård och underst vad jag/vi inte tycker om. Det är bra att samla allt på pränt, det blir mer konkret och lättare att ta tag i. Särskilt om det är många problem eller frågor att diskutera eller fundera vidare på.

Din trädgård är en helhet av uterum som skänker upplevelser. Därför är det lättare om man jämför med ett hus, där då hus har extremt tydliga rum.

Jag brukar säga att alla i en familj bör även få "sitt revir" inom reviret. Det kan handla om att barnen får en väl tilltagen lekyta där de får härja ordentligt. Det kan vara att kvinnan får sin kryddträdgård och frodiga entré full med rosor och lavendel och nya möbler till terrassen. Mannen kanske vill få styra över bilparkering och grillplatsen med förrådet inom räckhåll…det beror ju på vem som bor där, men vi har alla drömmar och behov som verkligen kan få utrymme i vår trädgård.

 • Blir det här snyggt då? Kan kunder ofta fråga mig, när de har en idé eller förslag på problemlösning. Det finns inga regler!

  Därför svarar jag:

  • Vad tycker DU? Det är ditt hem!

  Det primära för att trivas i en utemiljö är ofta att förvandla alla dessa "tomma gräsbevuxna tomter" till "harmoniska upplevelserika trädgårdar" genom tydligare och mer ombonade rum, som är något helt annat, för mig i alla fall.

  Det svåra är inte att komma med förslag på vad man kan göra med en trädgård, för man kan ju göra vad som helst egentligen. Det finns tusentals fantastiska växter (jag älskar alla), makalöst många lösningar på behov, experter att fråga inom alla områden. Det viktiga för mig är att inspirera de som nyttjar miljön att komma underfund med vad de trivs med och vad de tycker är fint, då har man ett intressant utgångsläge att jobba vidare på.

  En gång när jag höll föredrag för en grupp villaägare i Djursholm, kom jag in på att en trädgård kan vara i träda, i vila helt enkelt. Det kan vara perioder i sitt liv när man inte hinner prioritera sin utemiljö, som när man får barn, måste satsa allt på jobbet eller bo utomlands ett tag. Det är OK! Det går bra att renovera sen eller så har man kanske fått nya idéer att vilja verkställa.

  Plötsligt hörde jag hur en kvinna stönade och sträckte ut sina armar och lade sig över bordet och sa högt;

  • Det är DET min trädgård är, TACK!, i TRÄDA!

  Alla skrattade åt henne, men hon var bara så nöjd. Så,… att få en lättskött trädgård (vilket alla vill ha, även en trädgårdsmästare givetvis) som upplevs som paradiset självt är det en möjlig dröm eller en omöjlighet, det väljer du...

  *Jennie Finkelstein är trädgårdskonsult med mer än 25 års erfarenhet från trädgårdar av olika slag. Främst har hon arbetat med publika kulturmiljöer som Skansen, Kungl. Djurgården och Fjäderholmarna i Stockholms inlopp, samt BRF och privatträdgårdar av alla de slag.
  Jennie arbetar i företaget Finkelstein Form i huvudsak som trädgårdsdesigner och erbjuder även anläggning och byggnationer, för att hjälpa privatpersoner och BRF att få en härlig och trivsam utemiljö. Jennie utgår från kundernas behov och problem och inspirerar till att ta vara på trädgårdens möjligheter för att förverkliga kundens drömmar. Jennie håller även kurser för villaägare ”Designa Din egen trädgård” för att väcka drömmar.
  jennie@finkelsteinform.se  www.finkelsteinform.se*

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svarPresentkort
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2024 Odla.nu i Sverige AB