Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Att måla ett karibiskt plank

**Låttas tyck & tänk** Utemiljön är en sådan där sak som är så otroligt viktig, fast ibland vet man inte riktigt hur man vill att den ska se ut och ibland får man inte till det som man har tänkt sig. Kanske att ett karibiskt plank kan vara något?

Text och bild: Låtta Skogh

När vi flyttade in i vårt nybyggda radhus hade byggfirman inte gjort mycket åt utemiljön. Men mellan den del av trädgårdarna som ligger närmast huslängan hade de byggt 180 cm höga och 220 cm långa jättefula plank. Planken är byggda av liggande, ohyvlade, tryckimpregnerade brädor som sackar om man hänger blomlådor på dem.

Ända sedan vi flyttade in 2008 har jag retat mig på att planken är så fula. Det har emellertid inte varit självklart vad vi skulle göra åt saken. Vi har pratat om att sätta upp en spaljé och odla något grönt och frodigt. Vi har funderat på att sticka ett lapptäcke eller spika upp en trasmatta. Vi har lekt med tanken att sätta upp en stor skiva av något slag och låta äldsta dottern lära sig spreja graffiti. Men inget har blivit av, för inget har känts otvetydigt rätt.

Men plötsligen en fredagskväll mitt i semestern, när vi satt kvar efter middagen och glodde på vårt fula plank, kom insikten. Vi skulle kunna spika på smalare, snyggare brädor utanpå de fula ohyvlade. Vi skulle kunna sätta de nya brädorna lodrätt istället för vågrätt, för det är snyggare och dessutom borde ett lager brädor vinkelrätt mot de gamla effektivt bromsa den ständiga malmövinden. Slutligen skulle vi kunna måla planket i en snygg färg - eller varför inte i många?

Inspirationen och lusten hade infunnit sig. När byggvaruhuset öppnade tidigt nästa morgon var vi där och köpte brädor. Dagen efter var vi i färgaffären. Jag hade sökt efter inspirationsbilder på nätet. Vi ville ha en karibisk känsla med starka, karamelliga färger som förstärkte varandra och bildade en tropisk enhet. Det blev sex kulörer: två nyanser av turkos, en gulgrön, en gul, en orange och en lila. Expediten i färgaffären rekommenderade entusiastiskt att vi skulle köpa fönsterfärg, för den täcker så bra.

Hela familjen hjälptes åt att måla. Det är roligt att måla små ytor och med starka färger. Det syns stor skillnad snabbt. Man blir glad. Och resultatet blev precis som vi hoppats: Den tidigare rätt omysiga hörnan känns nu solig och somrig oavsett väder. Den känns inredd, inbodd och inbjudande. En härlig plats för en piña colada. Eller en kopp vanligt kaffe.

Låttas nästa krönika kommer om ett par veckor! Läs gärna tidigare avsnitt, du hittar dem på vår hemsida.

Tänk på! Prenumererar du på kostnadsfria vårt nyhetsbrev får du regelbundet information om sortiment, aktuella erbjudanden och annat spännande så att du inte missar något. Vill du anmäla dig till att prenumerera, kan du göra det här: Odla.nu Nyhetsbrev.

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svar
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2024 Odla.nu i Sverige AB