Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Vargaslätten

Vargaslätten – En Skatt i Halländska Storskogen

Väl dold i den halländska storskogen i Simlångsdalen ligger Vargaslätten – en förvånansvärt okänd pärla bland Sveriges stora trädgårdsskapelser. Att den har förblivit relativt anonym förklaras troligen av att den varit privat ända sedan grunden lades 1917. Men bakom fasaden döljer sig en rik historia och en trädgård som, till skillnad från många av landets mer publika parker, fortfarande bär på sin unika intimitet och själ.

Ursprung och skapare

Vargaslättens tillkomst är tätt sammanbunden med arkitekten Sigfrid Ericson och hans hustru Ruth. När de anlade trädgården sammanvävde de modernitetens ideal med naturens skönhet och gammal svensk tradition till ett så kallat allkonstverk. Sigfrids starka botaniska intresse resulterade i sällsynta samlingar av liljor och primulor, medan Ruth, prästdottern, satte sin egen prägel med köksträdgård och örtagård, vilket vittnar om hur mycket hushållets självförsörjning betydde under denna tid. Trädgården har sedan dess expanderat och utvecklats till sin nuvarande prakt, inte minst tack vare ambitiösa ägare och dedikerade trädgårdsmästare.

Utveckling och förvaltning

Efter över tre decennier i Ericsons ägo såldes Vargaslätten vidare 1954 till Gunnar O. Westerberg, med trädgårdsmästaren Nils-Olof Nilsson anställd. Tillsammans vårdade och utvecklade de anläggningen vidare, bibehöll och förädlade dess ursprungliga karaktär och tillförde nya idéer – vilket syns i dagens rika blandning av storslagen skogsträdgård, insamlade exotiska växter, handgrävda dammar, slingrande bäckar och vackra arkitektoniska detaljer som murar, pergolor och vattenfall (se bilder: dammvy, pergola, vattenfall, köksträdgårdens mur).

Till ytan är Vargaslätten ungefär lika stor som klassiska parker såsom Sofiero och Norrvikens trädgårdar. Men till skillnad från dessa, som numera är offentliga och anpassade för massbesök, har Vargaslätten förblivit en privat, familjeägd oas, där atmosfären och idéarvet från skaparna ännu genomsyrar miljön.

Idag – mellan privat trädgård och försiktig öppning

Vargaslättens exklusivitet var länge så stor att platsen knappt var känd ens bland trädgårdsentusiaster. Detta har dock börjat ändras då guidade visningar och förbokade besök numera erbjuds under utvalda perioder. Du kan därmed själv upptäcka denna unika skogsträdgård och det tillhörande museet, där varje besök genomsyras av känslan från århundradenas röster och hängivenhet till hantverk och natur. Läs mer om växter och deras skötsel i inspirationstexten "200 pelargoner och hur du sköter".

Vargaslätten – Historien om en trädgård

Mycket av Vargaslättens fascinerande historia och samtida vardagsliv är nu dokumenterad i Christina Högardh-Ihrs uppmärksammade bok Vargaslätten – Historien om en trädgård (Signum, 2003, ISBN: 91-87896-55-9). Högardh-Ihr – fotograf och konsthistoriker med trädgårdskonst som specialområde – har sedan 1997 regelbundet besökt Vargaslätten. Hon låter oss i text och bild uppleva allt från köksträdgårdens insynsskyddande mur (se bild) till parkens dammar, vattenfall och blomsterprakt.

Boken är långt ifrån en konventionell trädgårdshandbok eller enbart en historisk redogörelse. I stället väver Högardh-Ihr skickligt samman platsens historia med en närvarande nutid; människoöden, planeringslistor, växtförteckningar och skildringar av entusiastiska trädgårdsmästare – inte minst den eldsjäl till medarbetare som själv guidade besöksgruppen under vårt besök.

De underbara fotografierna, fackmannamässig växtkunskap och konsthistoriskt perspektiv gör boken till ett måste för den som är intresserad av svenskt trädgårdsarv och estetik. Extra värdefullt är den digra växtlistan med svenska namn på trädgårdens växter – lika inspirerande för amatörer som för samlare.

Bokfakta

Slutord

Vargaslätten är och förblir en unik svensk trädgårdsskapelse som bär tydliga spår av sina starka upphovsmän och det tidiga 1900-talets ideal. Här smälter arkitektur, botanik, konst och historia vackert samman i ett landskap format av människors kärlek till natur och trädgårdskonst. Ta tillfället i akt att lära känna denna hemliga trädgård – om så inte på plats, så genom Christina Högardh-Ihrs stämningsfulla bok.

Läs också: "200 pelargoner och hur du sköter" för inspiration till din egen trädgård!

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svarPresentkort
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2025 Odla.nu i Sverige AB