Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Trädgården i början av februari!

Lugnet innan stormen. Så brukar det kännas för mig i början på februari. Man har börjat så lite smått men inte med allt. Man har börjat rota lite i sin trädgård men det är inte riktigt dags än. Man har planerat vilka lökar och knölar man ska sätta men förodlingen är inte igång. Men man vet att det kommer.. Ljuset har börjat återvända. Små snödroppar har visat bladen här i zon 2 och det är på gång. Men inte ritkigt än.

Februari – tid för längtan, planering och försiktig start på odlingsåret i zon 2

Text och bild: Anna Theorin

Februari är verkligen en speciell och lite lurig månad för oss som odlar i zon 2. Ena dagen har vi vinter och snö, nästa dag plusgrader och nästan vårkänslor. I år har det varit milt och vårlikt – häromdagen var det faktiskt hela 20 grader på altanen i söderläge! Men det gäller att inte luras av värmen, bakslaget kommer alltid snabbare än man tror och plötsligt står vintern där utanför dörren igen, i full prakt.

Kallsådd – när vintern är stadig

Det är sådana tillfällen jag kan längta efter en ordentlig och stadig vinter, framför allt för möjligheten att vinterså, eller kallså som många kallar det nu. Kallsådden gör man antingen direkt på friland eller i små lådor och ställer ut dem utomhus. Då får man oftast mycket knubbiga och starka plantor – särskilt Zinnia och andra ettåriga sommarblommor fungerar fantastiskt bra på detta viset. Men i år är vädret helt enkelt för milt, risken finns då att fröna gror för tidigt och förstörs när kylan slår till igen. Bor du i en högre odlingszon där kylan är mer stabil, då passar det perfekt att kallså redan nu.
Zinnia som kallsåddes förra året

Tidiga försådder inomhus

Så när kallsådd inte är aktuellt här, vad gör jag? Jo, jag passar på att så frön inomhus som ändå behöver gott om tid på sig att gro, som tidiga tomater till exempel. Jag har sått två så kallade fönstertomater – små sorter som klarar sig bra inomhus större delen av sin utveckling. Det brukar ge en extra tidig skörd. Min stora tomatsådd sparar jag till i mars. Eftersom jag inte har växthus vill jag helst inte ha stora plantor inne för länge. Just nu har jag sått Siderno och Tiny Tim – mina favoritsorter för tidiga fönstertomater.

Förra året satte jag dessa som fönstertomater, de i år har inte kommit upp så långt än

Pelargoner – ny jord och sticklingar

Pelargonerna, som står i fönsterbrädan året runt, behöver nu en omgång omvårdnad. De får mindre vatten och ingen näring under vintern, men i februari brukar jag börja klippa tillbaka risiga grenar, plantera om och ta sticklingar. Jag byter alltid ut till ny jord – ibland i samma kruka, beroende på hur plantan ser ut – och återanvänder den gamla jorden till andra inomhusväxter eller ute i rabatterna när det blir dags. Sticklingarna tar jag både i vatten och jord, beroende på sort. Mina mårbackapelargoner låter jag gärna bli lite höga och knotiga – då klipper jag dem inte så hårt!
Här hittar du våra pelargoner vi har i lager nu.

Lugn start utomhus

Förberedelser i perennrabatterna

Ute i trädgården händer förstås inte så mycket än, men jag har börjat beta mig igenom de gamla perennerna och klipper ner dem försiktigt lite i taget. Det är egentligen inte bråttom, men jag tycker det är mysigt att gå runt med sekatören och lyssna på en trädgårdspodd. Dessutom är det skönt att ha det gjort innan mars kommer och tempot höjs! Allt klipp – särskilt av mina perenner och till och med av jordärtskockor – låter jag ligga kvar på jorden. När våren verkligen är här, när perennerna och vårlökarna har kommit en bit, lägger jag på ett lager kogödsel ovanpå allt klipp – utan att mylla ner. Det förbättrar jorden fantastiskt, särskilt min tunga lerjord som verkligen behöver alla tillskott den kan få.

Så här klipper jag ner alla perenner, detta är jordärtskocka, även den klipps ner.

Här ser ni klippet som blir i alla rabatter – när perennerna har börjat växa så här mycket brukar jag gödsla med kogödsel.

Sen vitlök

En annan sen vinterrutin jag tagit tag i är vitlöken. Det blev så att jag inte hann plantera i höstas när marken var mjuk, så jag stoppade ner klyftorna nu när det tinat upp. Sätter du vitlök så här sent är det viktigt att du gödslar extra mycket under säsongen, så att den orkar bilda fina, stora klyftor.

Inomhusodling ger vårkänslor

Inomhus blir det mycket pyssel så här års. Jag älskar att driva kvistar – klipp några grenar, t.ex. från forsythia, och sätt dem i en vas med ljummet vatten. Efter bara några dagar ser du knoppar som sväller och vid blommande kvistar, t.ex. forsythia, kommer blommorna ofta redan efter en vecka. Lika roligt är det att driva vårblommande lökar; sätt några kvistar i lökkorgen så har du ett vackert arrangemang som påminner om varmare dagar. Några vårväxter i kruka finns här!

Nyfiken på svenskodlade fröer

Något jag ser extra mycket fram emot i vår är att så de svenskodlade fröerna, t.ex. Lokförare Bergfälts Jätteärt – det är faktiskt den största sockerärten vi har och jag är så nyfiken på resultatet! Om du också vill prova finns några få kvar här.

Skott och groddar inomhus

För att ändå få känna att man odlar och skördar under vintern, sår jag krasse och andra skott inomhus och groddar massor. Det går snabbt, är både gott och nyttigt! Min krasse odlas på hushållspapper och jag blöter bara fröna och håller fuktigt. Mina groddboxar är oumbärliga – de har jag redan tjatat mycket om förut! Alla produkter för groddning och skottodling finns [här

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svarPresentkort
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2025 Odla.nu i Sverige AB