Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Vintersådd av grönsaker och blommor! + lista med över 25 sorter att prova!

Snön har fallit och kylan har satt in i nästan hela Sverige. De flesta odlare har gått i ide eller kanske börjat med inomhusodling. Men man kan fortfarande så utomhus. Det kanske låter underligt men vintersådd är faktisk en väldigt enkel metod och sparar tid på våren. Sen är det såklart väldigt roligt att ha lite odlingstid mitt i vintern.

Text och bild: Anna Theorin

Både perenner, ettåriga blommor och grönsaker går att vinterså. Det är verkligen ett bra sätt att få mycket gjort under de månader som trädgården är i vila.

När ska man så?

Vintersådd är något jag själv använt mig av många gånger. De frön man sår på vintern gror nämligen mycket tidigare än de man sår på våren. Man ska inte så när det är för varmt, det ska inte finnas någon risk att fröerna börjar gro och sen fryser. Det går lika bra med riktigt kall jord som frusen. Idag var jag tvungen att skotta bort en massa snö innan sådd. Även det fungerar bra. Det fungerar lika bra från norr till söder och är perfekt om man bor i högre zon. Det är svårt att säga en exakt månad för vintersådd eftersom vi har ett så avlångt land. Jag brukar vänta tills det är minusgrader, snö eller under nollan några dagar i rad. Så hos mig i zon två kan det vara allt från november till början på januari. Ni i högre zoner kanske kan så redan i oktober.

Spenat vid vitlöken såddes under vintern för tidig skörd nästa år

grönsaks- och kryddplantor
Grönsaks- & kryddplantor
Handla nu

Vart ska man så?

Jag sår i lådor. Men det är för att hela min köksträdgård består av olika odlingslådor. Det går lika bra på friland men då får man gärna ha förberett en plätt innan vinterns antåg. Om man inte har några lådor eller kanske vill prova för första gången nu så kan man ställa ut en pallkrage eller odlingslåda, fylla med tinad jord och sätta igång! Det går också bra att odla i mindre lådor eller boxar ute för omplantering på våren. Men tänk då på att välja fröer som går att plantera om lätt. Morot är till exempel inte en sort som är bra att välja om man ska plantera om. Här hittar ni pallkragar och odlingslådor om ni behöver.

Dill och persilja sådd förra vintern

Jorden

Jag gödslar inte min jord innan jag sår. Gödslingen kommer på våren. Jag använder planteringsjord, såjord eller blomjord som är tinad till att sprida över mina sådder. Tänk på att ställa in jorden i god tid inomhus eller i ett garage eller liknande innan ni ska så. Den tar lite tid på sig att tina. Här hittar ni både så och blomjord om ni behöver.

Olika perenna solhattar går utmärkt att så på vintern

Vilka sorter går att vinterså?

Det är inte alla sorter som går att så på vintern men det är ett flertal. Här kommer en lista. Alla namnen är klickbara så kommer ni direkt till frösorterna.

 1. Salladslök
 2. Dill
 3. Ringblomma
 4. Blåklint
 5. Trädgårdsmålla
 6. Blomstermorot
 7. Sömntuta
 8. Morot
 9. Riddarsporre
 10. Kornvallmo
 11. Jungfrun i det gröna
 12. Rotpersilja
 13. Palsternacka
 14. Fjädervallmo
 15. Ruccola
 16. Persilja
 17. Akleja
 18. Spenat
 19. Rosenskära
 20. Sallat
 21. Asiatisk Kålmix
 22. Jätteverbena
 23. Rudbeckia (den perenna)
 24. Lavendel
 25. Svartrot
 26. Rättika
 27. Rädisa

Hur gör man när de grott?

Det beror lite på vad du har sått. Om du sått rader med grönsaker så låter du de bara stå kvar i sina rader. När de kommit upp lite i storlek kan du gödsla med till exempel kogödsel eller chrysan. Om det är perenner du har dragit upp kan de få växa på sig ett tag innan du planterar om dem i en kruka eller på sin växtplats. Vattna vid torka.

Lycka till!

Relaterade produkter

Anmäl dig till vårt nyhetsbrevErbjudanden, nyheter och inspiration varje vecka!
Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svar
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2023 Odla.nu i Sverige AB