Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Vintersådd av grönsaker och blommor! + lista med över 25 sorter att prova!

Snön har fallit och kylan har satt in i nästan hela Sverige. De flesta odlare har gått i ide eller kanske börjat med inomhusodling. Men man kan fortfarande så utomhus. Det kanske låter underligt men vintersådd är faktisk en väldigt enkel metod och sparar tid på våren. Sen är det såklart väldigt roligt att ha lite odlingstid mitt i vintern.

Vintersådd – så lyckas du med tidig skörd och blomning

Både perenner, ettåriga blommor och grönsaker går att vinterså. Det är verkligen ett utmärkt sätt att förlänga odlingssäsongen och få mycket gjort när trädgården annars ligger i vila. Med vintersådd får du plantor som gror tidigare och ofta blir extra robusta – ett oslagbart knep för både erfarna odlare och nybörjare!

När ska man vinterså?

Jag har själv använt vintersådd många gånger, och en stor fördel är att de frön man stoppar i jorden under vintermånaderna gror betydligt tidigare än de man sår på våren. Det är dock viktigt att inte så när det är för varmt, eftersom fröerna då kan gro för tidigt och sedan frysa ihjäl. Vänta tills det är minusgrader – när jorden är riktigt kall eller frusen är det perfekt. Skotta undan eventuell snö om det behövs; snön kan sedan gärna läggas tillbaka som extra skydd.

I Sverige är det svårt att säga en exakt månad för vintersådd på grund av vårt varierade klimat, men tumregeln är att invänta stabil kyla. I södra Sverige startar jag ofta mellan november och början av januari, medan ni i högre zoner kan börja redan i oktober eller vänta tills marken är hårdfrusen.

Spenat vid vitlöken såddes under vintern för tidig skörd nästa år

Vart ska man så?

Min köksträdgård är uppbyggd av odlingslådor, men du kan precis lika gärna så på friland – tänk bara på att planera en plätt innan vintern drar in. För nybörjare eller dig som vill testa för första gången är pallkragar och odlingslådor ett enkelt och flexibelt alternativ. Fyll dem med tinad jord och sätt igång! Även mindre lådor, godislådor, vindruvsaskar eller liknande fungerar utmärkt för sådder som ändå ska planteras om på våren. Tänk på att vissa sorter, till exempel morot, helst inte vill planteras om och därför mår bäst av att sås direkt på sin slutliga plats.

Dill och persilja sådd förra vintern

Vilken jord ska man använda?

Jag gödslar inte innan sådd, utan sparar gödslingen till våren när plantorna har börjat växa. Använd tinad planteringsjord, såjord eller blomjord – välj det som finns hemma. Det är klokt att ställa in en säck jord i källaren, garaget eller inomhus i god tid innan du planerar att så, så att jorden hinner tina ordentligt. Här hittar du jord om du behöver fylla på lagret inför vintersådden.

Olika perenna solhattar går utmärkt att så på vintern

Vilka sorter kan man vinterså?

Alla växter passar inte för vintersådd, men väldigt många gör det! Ofta fungerar det bäst med sådana arter som i naturen självsår sig och övervintrar innan groning på våren. Här är ett urval där alla namn är klickbara direkt till frösorterna hos odla.nu:

  1. Salladslök
  2. Dill
  3. Ringblomma
  4. Blåklint
  5. Sömntuta
  6. Morot
  7. Riddarsporre
  8. Kornvallmo
  9. Jungfrun i det gröna
  10. Rotpersilja
  11. Palsternacka
  12. Fjädervallmo
  13. Ruccola
  14. Persilja
  15. Akleja
  16. Spenat
  17. Rosenskära
  18. Sallat
  19. Jätteverbena
  20. Rudbeckia (den perenna)
  21. Lavendel
  22. Svartrot
  23. Rättika
  24. Rädisa
  25. Solrosor
  26. Kål

Du sår precis som det står på fröpåsen, men anpassar förstås månaden för sådden. Följ anvisningarna för avstånd och sådjup – det ökar chansen för verkligen fina plantor till våren.

Hur gör man när sådderna gror?

När de första gröna bladen tittar fram på våren är det bara att låta dem växa till sig på sin plats. Rader med grönsaker står kvar där du sått dem, och när de vuxit till sig kan du börja gödsla med till exempel kogödsel eller chrysan. Har du sått perenner, så kan du ta upp dem och plantera om i kruka eller på rätt växtplats när plantorna blivit tillräckligt stora. Under torra perioder vattnar du förstås vid behov.

Fördelar och tips vid vintersådd

  • Vintersådd ger en betydligt tidigare start än vårsådd och plantorna blir ofta kraftigare tack vare naturlig härdning.
  • Metoden är enkel – du slipper förkultivering och ljusbrist inomhus. Istället får fröerna följa naturens eget tempo.
  • Det blir enklare att hinna med mycket sådder under vintern när trädgården annars vilar, och du får mindre att göra under hektiska våren.
  • Tänk på att skydda sådden mot kraftig väta med lock eller plast om vintern ofta är mild och blöt i ditt område.
  • Med rätt jord och lämpliga lådor eller pallkragar kan du vinterså i både liten och stor skala och njuta av härlig skörd och blomning extra tidigt nästa år.
Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svarPresentkort
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2025 Odla.nu i Sverige AB