Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Sverige får väder

Onsdagen den 8 december 1999

Ja, Sverige har verkligen haft väder på sistone. Det är svårt att skapa sig en uppfattning om hur det verkligen är att råka ut för orkanvindar bara utifrån bilderna på TV, men jag misstänker att det är åtskilliga växthus och fruktträd som blåst ner i Sydsverige.

Själv hade jag tänkt beklaga mig litet över de senaste veckornas väder här uppe i norr, men det verkar litet futtigt att komma dragande med nu... Snön som jag var så glad åt i förra veckans dagbok smälte ju bort helt plötsligt, och allt mitt ogräs tittade fram. Det var nästan så att jag kände mig tvungen att ta fram grävgrepen igen, men tack och lov blev det kallare. Och kallare. Och kallare.

Till slut var det nere i -23 grader, i och för sig ingen ovanlig vintertemperatur här, men trots allt litet ovant efter den varma hösten. Tack och lov kom det litet snö också, som skydd för buskar och perenner. Just nu verkar det lovande, snö och kring -15 grader, så som det ska vara.

Det verkar som om det blir en repris på fjolårets misslyckade övervintring av chilepepparplantor i alla fall. Ja, jag ställde mina chilepepparplantor i garaget i år igen för övervintring, trots att deras föregångare frös ihjäl där i fjol under den stora köldknäppen i januari. Ibland lär man sig tydligen aldrig... Men de var så många och hade så stora krukor, så jag hade ingen lust alls att övervintra dem inne i huset. Förresten är jag värdelös på att ta hand om inomhusväxter, så de skulle nog avlidit ändå!

Nu när vintern och snön kommit för att stanna, och de flesta krukorna från förra vårens plantuppdragning är diskade och undanplockade, har jag faktiskt börjat planera nästa sommar så smått. Och otroligt nog funderar jag faktiskt på att dra ner på odlingarna litet. Ja, tillfälligt i alla fall. Jag har nämligen länge velat prova på att odla sparris, men aldrig haft tid att göra i ordning någon sparrissäng enligt konstens alla regler. Så nästa sommar tänkte jag låta bli att så i en av odlingsbäddarna, och i stället tillbringa sommaren med att gräva, gödsla och allmänt pyssla om den så den blir så som sparris vill ha det. Näringsrikt och sandigt, har jag läst. Har ni provat på att odla sparris?

Ja, nästa odlingssäsong ligger fortfarande långt in i framtiden, och än så länge kan man bara sitta och planera och hoppas på en lagom varm, lagom blöt och lagom lång sommar. Men hur det än blir kan vi vara säkra på en sak: Sverige får väder!

Ulrika Wiss, Vibbyn, Norrbotten

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svar
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2024 Odla.nu i Sverige AB