Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Skörda eller inte skörda

Onsdagen den 30 augusti 2000

... det är frågan just nu. En fråga som oftast besvaras positivt, naturligtvis. Vi skördar och äter så mycket vi hinner. Det mesta blir ungsrostat med olivolja och timjan: rödbetor, morötter, palsternackor, vitlök, potatis, sommarsquash, kålrötter... mums! Kålrötterna har inte vuxit så bra i år av någon anledning, men en och annan av ätbar storlek har jag hittat. Spetskålen är nästan det enda vi inte ungsrostat - den har blivit upphackad i massor av krispiga söta sallader. Faktum är att vi hackade upp den allra sista spetskålen i helgen, så tyvärr blir det ingen mer skörd av den i år.

Något som vi beslutat oss för att inte skörda mer i år är broccolin. Larverna har vunnit kampen, och nu står våra 20 broccoliplantor övervuxna och blommar för fullt. Nåja, humlorna är glada i alla fall. Här har det verkligen varit ett larvår i år, usch och fy. Hur är det hos er, har ni haft ovanligt mycket larver i år?

Ja, oftast är det ganska lätt att bestämma sig om man ska skörda eller inte. Men ibland dyker det upp situationer där jag inte har en aning, eftersom jag aldrig odlat växten i fråga tidigare. Faktiskt börjar jag inse att det inte bara gäller att lära sig hur man sår, gallrar, gödslar och sköter en växt utan även hur man skördar den! Som blomsterbönorna som jag skrev om i min förra dagbok. Jag chansade till sist och skördade dem, litet tidigt var det nog, men nu börjar jag få ordning på det. Och tur är väl det, så mycket bönor som de har börjat producera de här varma sensommarveckorna!

Det enda sättet att lära sig är ju att prova, naturligtvis, så jag körde den linjen med mina minikiwiplantor också. Jag planterade dem i våras, och nu har de ungefär fem bär fördelade på två plantor. Det första jag provade, för några veckor sen, var hårt, surt och strävt. Men i helgen upptäckte jag hur de ska vara. Jag hittade ett bär som var mjukt, sött och moget. Smaskens! Hoppas nu bara att de för det första överlever vintern här i zon 6, och för det andra får litet fler bär nästa år!

Men allt kan man ju inte prova hur mycket som helst heller. Mina två vintersquash-plantor som växer i varmbänkarna har producerat en enda stor frukt. Jag vill ju hemskt gärna att den ska få mogna klart så att jag kan lagra den på en hylla i köket, sådär vackert som i inredningstidningarna. Men samtidigt är jag orolig för att en tidig frost eller de fuktiga sensommardimmorna ska skada den. Att skörda eller inte skörda? Tja, jag chansar nog och låter den vara ett tag till!

Ulrika Wiss, Vibbyn, Norrbotten


Middagen är skördad!


Vintersquash "Gold Nugget".

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svarPresentkort
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2024 Odla.nu i Sverige AB