Skörda eller inte skörda
Trädgårdsdagbok från den 30 augusti 2000
... det är frågan just nu. En fråga som oftast besvaras positivt, naturligtvis. Vi skördar och äter så mycket vi hinner. Det mesta blir ugnsrostat med olivolja och timjan: rödbetor, morötter, palsternackor, vitlök, potatis, sommarsquash, kålrötter ... mums! Kålrötterna har inte vuxit så bra i år av någon anledning, men en och annan av ätbar storlek har jag hittat. Spetskålen är nästan det enda vi inte ungsrostat – den har blivit upphackad i massor av krispiga söta sallader. Faktum är att vi hackade upp den allra sista spetskålen i helgen, så tyvärr blir det ingen mer skörd av den i år.
Broccoli, larver & årets utmaningar
Något som vi beslutat oss för att inte skörda mer i år är broccolin. Larverna har vunnit kampen, och nu står våra 20 broccoliplantor övervuxna och blommar för fullt. Nåja, humlorna är glada i alla fall. Här har det verkligen varit ett larvår i år, usch och fy. Flera trädgårdsodlare verkar haft samma problem och diskussionerna om de envisa larverna har verkligen varit i fokus denna säsong. Har ni haft ovanligt mycket larver i år?
Broccoli och larver – Vad kan man göra?
Broccoli, som liksom andra kålsorter ofta drabbas av kålfjärilslarver och kålmalslarver, blir snabbt helt förstörda om man inte har något skydd. Kålmalen är särskilt ökänd under vissa år, och när de väl kommer i mängd, kan de snabbt gnaga sönder både blad och huvud på plantorna. För att förebygga larvangrepp brukar trädgårdsrådgivare rekommendera fiberduk eller kålnät redan från början, vilket skapar en effektiv barriär mot de flygande fjärilarna. Extra känsligt blir det om sommaren är varm och torr, då larverna ofta förökar sig explosionsartat. När de väl fått fäste kan man prova biologiskt växtskydd (till exempel Bacillus thuringiensis), men ibland hjälper inget – och då får bina och humlorna istället njuta av blomningen! Vill du läsa mer om livet och risktaganden i trädgården kan jag tipsa om artikeln Med livet som insats.
Att skörda eller inte skörda
Ja, oftast är det ganska lätt att bestämma sig om man ska skörda eller inte. Men ibland dyker det upp situationer där jag inte har en aning, eftersom jag aldrig odlat växten i fråga tidigare. Faktiskt börjar jag inse att det inte bara gäller att lära sig hur man sår, gallrar, gödslar och sköter en växt utan även hur man skördar den! Som blomsterbönorna som jag skrev om i min förra dagbok. Jag chansade till sist och skördade dem, litet tidigt var det nog, men nu börjar jag få ordning på det. Och tur är väl det, så mycket bönor som de har börjat producera de här varma sensommarveckorna!
Det enda sättet att lära sig är ju att prova, naturligtvis, så jag körde den linjen med mina minikiwiplantor också. Jag planterade dem i våras, och nu har de ungefär fem bär fördelade på två plantor. Det första jag provade, för några veckor sen, var hårt, surt och strävt. Men i helgen upptäckte jag hur de ska vara. Jag hittade ett bär som var mjukt, sött och moget. Smaskens! Hoppas nu bara att de för det första överlever vintern här i zon 6, och för det andra får litet fler bär nästa år!
Vintersquash och trädgårdslängtan
Men allt kan man ju inte prova hur mycket som helst heller. Mina två vintersquash-plantor som växer i varmbänkarna har producerat en enda stor frukt. Jag vill ju hemskt gärna att den ska få mogna klart så att jag kan lagra den på en hylla i köket, sådär vackert som i inredningstidningarna. Men samtidigt är jag orolig för att en tidig frost eller de fuktiga sensommardimmorna ska skada den. Att skörda eller inte skörda? Tja, jag chansar nog och låter den vara ett tag till!
Ulrika Wiss, Vibbyn, Norrbotten
Läs också Med livet som insats
Middagen är skördad!
Vintersquash "Gold Nugget".
Broccoli and Larvae – Challenges in Home Gardens
Den här sommaren visar verkligen hur snabbt trädgårdens balans kan rubbas när väderleken gynnar de små men extremt hungriga larverna. Det gäller att våga experimentera, men också att ta hjälp av gamla trädgårdsråd och att samarbeta med naturen på bästa sätt – ibland får man lämna lite till humlorna och fjärilarna ändå!