Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Sommarblommande lökar och knölar

När dahlior, gladiolus och liljor börjar säljas så hoppar mitt hjärta ett extra slag. Våren är på väg. På riktigt. Ljuset kommer tillbaka, värmen stiger och små snödroppar börjar att ta sig upp ur marken. Än är det långt kvar tills vi kan njuta av riktig värme och blomning, men förberedelserna börjar nu.

Text och bild: Anna Theorin

Ni hittar alla våra sommarblommande lökar och knölar här.

Det som är så fantastiskt med sommarblommande lökar och knölar är inte bara den överdådiga blomningen utan att allt detta vackra får plats i en liten knöl eller lök. Om man ger lite kärlek och vatten så får man tusenfalt tillbaka. Allt ifrån en liten knöl eller lök. Det som är så bra är att man också kan förvara dem inne under vintern utan att hela köket belamras av övervintrade växter. De ligger där i en liten papplåda och väntar. På att våren ska komma.

Chokladblomma i sommarljus

Man kan göra så mycket med sommarblommande lökar och knölar, det finns definitivt en sort och färg för alla. Man kan ha dem i rabatten, i krukor och urnor eller odla dem för att plocka in som snittblommor. Min farmor hade alltid gladiolus som hon plockade in och ställde i vaser av alla de slag, gula skulle det vara. Varje gång jag ser en gul gladiolus tänker jag på henne. Själv gillar jag de vita eller rosa bäst. Och tror ni inte att de faktiskt har övervintrat ute här hos mig i zon 2 i flera år. De står i nästan ren grus så någon vinterfukt är det inte tal om. Men bäst är självklart att gräva upp dem när frosten kommit och spara dem inne.

Dahlior och chokladblomma i en stor rabatt!

Har ni odlat liljor någon gång? Om inte, så måste ni nu. De doftar gudomligt och de är faktiskt min favoritblomma. Vita liljor. Jag tycker det är det vackraste som finns. De flesta är härdiga i hela landet och det enda man måste se upp med är liljebaggarna. De röda små skalbaggar som äter på våra vackra liljor. Det enda sättet att bli av med dem är att klämma ihjäl dem för hand. Men det är värt det. För en sommar utan liljor är som en  vår utan krokus. Doftliljorna är extra spektakulära, de fullkomligt dränker hela din trädgård eller uteplats med väldoft. Speciellt på kvällen. När man sitter ute, det är ljust fast klockan är tio, varma vindar blåser och man känner doften av liljorna. Bättre kan man inte ha det.

Lilja i kvällsljus

Det finns så många olika sorters sommarblommande lökar och knölar att det är omöjligt att ha provat dem alla. Afrikas blå lilja, chokladblommor, anemoner och inte att förglömma, våra underbara dahlior. I regnbågens alla färger kommer de. Frasiga, enkla, dubbla, stora som tallrikar eller små som knappar. Lika höga som mig själv eller små buskiga man kan ha i en kruka på bordet. De står där i all sin prakt och bara blommar och blommar. Det bästa är att ju mer du plockar, desto mer blommor sätter dahliorna.  Höga ljusa dahlior med mörka chokladblommor ger en underbar kontrast. Men man kan självklart mixa och matcha som man vill! Det är ju det som är så roligt med trädgård och blommor. Man gör precis som man själv vill..

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svarPresentkort
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2024 Odla.nu i Sverige AB