Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Sommarblommande lökar och knölar i kruka

Det är enkelt, roligt och rikt belönande att plantera sommarblommande lökar och knölar i kruka. Du kan dessutom tjuvstarta i kruka för tidigare blomning.

Av Sylvia Svensson

Att odla sommarblommande lökar och knölar i kruka är enkelt och praktiskt. På våren kan du plantera knölarna eller lökarna i krukan mycket tidigare än du kan gräva ner dem i rabatt. Krukan förvarar du inne, på en ljus och sval plats tills det är frostfritt ute. Då får växterna en bra start och blommar tidigare.

De måste inte förkultiveras!

För vissa sommarblommande lökar eller knölar, som dahlior, är några veckors förkultivering en klar fördel, särskilt om man bor norröver. Då hinner dahliorna börja blomma tidigare och man får mer glädje av dem. Men det är inte ett måste att driva dem i förväg utan bara ett bra knep att få tidigare blomning.

De flesta passar i kruka

Att odlas i kruka passar Afrikas blå lilja, Agapanthus, alldeles utmärkt. Den vill gärna stå trångt för att vilja blomma, så man behöver inte ens byta kruka varje år, bara ge lite ny jord ovanpå den gamla samt gödsla.

grönsaks- och kryddplantor
Grönsaks- & kryddplantor
Handla nu

Andra växter som fungerar fint i krukor är t.ex. kannor, bolliljor, begonior, kallor, lyckoklöver, spindelliljor, kronanemoner, freesior och tofsliljor.

Det passar också fint att ha liljor i stora urnor, antingen ensamma eller ihop med andra växter. På min bild på en orange kombination är det judekörs, bronsstarr och alunrot i passande färg ihop med den asiatiska liljan.

Övervintring

De flesta sommarblommande lökar och knölar är frostkänsliga och klarar inte våra vintrar. Om du planterar dem i kruka behöver du inte gräva upp dem inför vintern. Ställ hela krukan frostfritt under vintern och låt knölarna eller lökarna vara kvar i krukan, torrt och svalt. Till våren byter du jorden och kan sedan börja driva upp dem igen nästa vår.

Sommarglädje i trädgården från Odla.nu!

Odla Shop erbjuder under senvinter och tidig vår ett fint sortiment av sommarblommande lökar och knölar.

Om du läser den här artikeln när erbjudandet inte gäller längre är du välkommen tillbaka nästa säsong! För att få information om alla våra erbjudanden kan du anmäla dig på Odlas nyhetsbrev.

Läs också!

Sommarblommande lökar och knölar i rabatt

Anmäl dig till vårt nyhetsbrevErbjudanden, nyheter och inspiration varje vecka!
Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svar
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2023 Odla.nu i Sverige AB