Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Släpp loss de köttätande växterna

Du kan mycket väl odla köttätande växter där hemma. De är inte så farliga att de visar tänderna och nafsar efter allt levande som kommer i närheten.

I gengäld är de köttätande växterna både intressanta och skulpturala. Ställ gärna flera exemplar i en grupp på en bricka med kant eftersom de helst ska vattnas underifrån.

Köttätande växter ska inte matas med köttbullar utan nöjer sig med en insekt då och då - insekter som de fångar själva. I vilt tillstånd växer de köttätande växterna i sura, näringsfattiga områden där de kompletterar växtmediets låga halt av mineralämnen med de näringsämnen som frigörs när en insekt löses upp i deras fällor. Därför behöver växterna inte någon gödning.

De köttätande växterna är sumpväxter som helst ska hållas konstant fuktiga eftersom de inte tål att torka ut. Det är viktigt att du vattnar med regnvatten eller kokt vatten som svalnat eftersom växterna heller inte tål den höga kalkhalten i vanligt dricksvatten.

Sarracenia, flugtrumpet, kännetecknas av att dess blad växer ihop till ett röd- eller grönaktigt trumpetformat rör på vilket det sitter en vinge högst upp som fungerar som lock. Trots "trumpeternas" oskyldiga utseende slipper inte en insekt ut igen med livet i behåll efter ett besök. På insidan är "trumpeten" klädd med nedåtriktade hår som gör att insekten glider ner i vätskan på botten. Vätskan innehåller enzymer som löser upp insekten, varpå växten upptar mineralämnena. Sarracenia tål temperaturer ner till -10° C och därför trivs den alldeles utmärkt utomhus där den vissnar ner på vintern.

Andra köttätande växter i handeln är venusflugfälla (Dionaea muscipula), sileshår (Drosera), kannranka (Nepenthes), tätört (Pinguicula), och bläddra (Utricularia).


Flugtrumpet, Sarracenia

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svarPresentkort
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2024 Odla.nu i Sverige AB