Sista chansen att plantera rosor!
Nu är det hög tid att få de sista rosorna i jorden innan vintern kommer
Att plantera rosor på hösten har många fördelar, men det gäller att passa på innan marken fryser.
Plantera tills tjälen sätter stopp
Rosor kan du plantera så länge jorden fortfarande är grävbar – det vill säga fram tills tjälen går ner i marken. Rötterna på rosor växer så länge jordtemperaturen ligger över +4°C, så i södra Sverige kan du ofta plantera ganska sent på hösten. Det betyder att rosorna får möjlighet att börja etablera sig redan på höstkanten. Skulle de inte hinna utveckla rötter innan vintern, är det ingen fara; de kommer istället att börja rota sig till våren, efter att ha legat vilande i jorden över vintern. Läs gärna mer om hur du går tillväga i vår artikel om att högtplantera rosor.
Fördelar med höstplantering
Att sätta rosor på hösten innebär ofta att plantan kommer igång tidigare och starkare på våren, eftersom den redan finns på plats när värmen återvänder. Jorden är då fuktig och temperaturen jämn, vilket bidrar till att rötterna lättare etablerar sig. Det är ofta mindre behov av extra vattning vid höstplantering jämfört med vårplantering.
Så här gör du
Plantera rosorna så djupt att ympstället (den lilla knölen vid rothalsen) hamnar minst 10 cm under jordytan – gärna lite djupare om det är en känslig sort, för då ökar du vinterhärdigheten. Om du planterar barrotade rosor är det viktigt att först låta rötterna suga åt sig vatten genom att lägga dem i en hink vatten i en timme innan plantering. Vid själva planteringen ska jorden vara näringsrik och väldränerad. Du kan gärna förbättra jorden med kompost eller barkmull om den känns tung. Läs mer om steg för steg-plantering i vår guide om barrotade rosor.
Skydda mot kylan
När rosorna är planterade är det klokt att skydda dem inför vintern. Lägg ett lager torra löv eller granris över plantorna när kylan smyger sig på. Det skyddar inte bara mot sträng kyla, utan också mot vårsolen som annars kan väcka rosorna för tidigt och därmed orsaka skador på de ännu inte väl etablerade rotsystemen.
Plantera i kruka om du inte kan gräva
Om tjälen redan har släppt greppet om marken och du fortfarande har rosor kvar att plantera, så går det bra att sätta dem i en kruka eller hink. Förvara dock krukan på en plats som är kall men ändå skyddad från frost, med temperaturen strax över 0 grader. Det är viktigt att kontrollera så att rosen inte torkar ut, men undvik att den börjar växa – syftet är bara att förvara den tills den kan planteras ut till våren. Utförligare tips hittar du här: att höstplantera rosor.
Bra att tänka på vid höstplantering:
- Undvik att plantera rosor under riktigt heta sommardagar – då riskerar de att torka ut och etableringen blir sämre.
- Skydda alltid nyplanterade och känsliga sorter ordentligt mot vintern, så undviker du frostskador.
- Förbättra jorden generöst vid plantering och använd gärna kompost för bästa tillväxt.
Sammanfattning
Att plantera rosor på hösten innebär ofta att du får starkare och tidigare blommande plantor på våren, så länge du passar på innan tjälen kommer och skyddar plantorna mot vinterkylan. Lycka till med dina rosor! För mer inspiration och djupa tips, se: odla barrotade rosor och odlingsråd om höstplantering.