Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Odlingsråd - Att höstplantera rosor!

Det är rostider på Odla.nu! Hösten är en utmärkt tid för att plantera barrotade rosor som kommer blomma och sprida ljuvliga dofter i din trädgård nästa säsong. Ta gärna del av vårt roserbjudande och läs här hur du plantera dina rosor.

Av Sylvia Svensson

Vi köper våra rosor antingen barrotade eller planterade i kruka. De sistnämnda kan du i princip plantera när som helst under växtsäsongen, utom mitt i de värsta värmeböljorna.

Barrotade rosor däremot planteras antingen på våren eller på hösten.

De barrotade rosorna är ofta packade i fuktighetshållande material och grenarna är doppade i vax för att skydda plantorna mot uttorkning. Detta vax försvinner av sig själv. Ta av emballaget och låt rosorna stå och dra i ett kärl med vatten några timmar före plantering.

Sommarblommor
Sommarblommor
Handla nu

Plantera dina rosor så här!

Rosor trivs bäst i varma och soliga lägen. Jorden ska vara mull- och näringsrik, gärna något lerhaltig men väldränerad. Lämpligt planteringsavstånd för rabattrosor är ca 50 cm beroende på sort. För stora buskrosor kan det krävas ett planteringsavstånd på 1–1,5 m. Det brukar stå på etiketten hur breda rosorna blir.

Gräv en planteringsgrop som är minst 50 cm djup och ungefär lika bredd. Om jorden behöver förbättras gräver du ytterligare ca 20 cm djupt. Jordförbättra den befintliga jorden med rosjord eller kogödsel. Lägg gärna grov sand eller smågrus i botten.

Bred ut rötterna i planteringsgropen, du kan vid behov klippa av för långa rötter, det är bättre att klippa än vika dem uppåt. Förädlingsstället, alltså knölen nertill där grenar och rötter möts, ska vara ca 10 cm under jordytan.

Fyll på med jord till hälften, trampa till lätt och vattna igenom. Fyll på mer jord efter att vattnet sjunkit undan så att jorden bildar en liten kulle runt rosens stam. Vattna väl igenom i samband med planteringen och sedan vid behov.

Grundgödsla dina rosor vid planteringen genom att blanda ner välbrunnen kogödsel och benmjöl i det översta jordlagret.

#Obs!#

Var noga med att vattnet verkligen sjunker undan, det är inte bra att lerjorden är så tätt att vattnet blir stående i gropen, särskilt inte under vintern då förfrysningsskador kan uppstå!

Roserbjudande

På hösten erbjuder Odla.nu ett fint sortiment av barrotade rosor: Roserbjudande! Om du läser den här artikeln när erbjudandet inte gäller längre är du välkommen tillbaka nästa säsong! För att få information om alla våra erbjudanden kan du anmäla dig på Odlas nyhetsbrev.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrevErbjudanden, nyheter och inspiration varje vecka!
Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svar
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2023 Odla.nu i Sverige AB