Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Odlingsråd för barrotade rosor

Hos Odla.nu kan du köpa barrotade rosor av hög kvalitet. I rötterna finns en fantastisk växtkraft! Det är viktigt att du tar hand om plantorna direkt när du får dem på posten så att rötterna inte torkar ut. Läs odlingsråden här för bästa resultat!

Med odlingsråden nedan vänder vi oss till er som har handlat hos Odla.nu. Ni som inte har handlat hos oss tidigare kan självklart också ta del av våra odlingsråd. Varmt välkomna att handla växter ni med i Odla.nuShop.

Packa upp dina barrotade rosor direkt och ställ dem i en hink med vatten eller lervälling så att rötterna täcks. Låt plantorna stå så i upp till ett dygn före plantering. De får inte torka ut. Plantera rosorna så fort det går att gräva i jorden. Det gör inget om det är kallt men skydda dem gärna lite med löv eller liknande om det blir många minusgrader.

Om du inte kan plantera direkt

Kan du inte plantera ut rosorna direkt så plantera dem först i krukor var för sig så hinner de rota sig innan utplantering. Det går också att sätta flera rosor tillsammans i en spann eller liknande med jord under någon vecka innan du planterar ut dem.

Så trivs rosorna

När du ska välja växtplats till dina rosor, sök efter en solig plats. Rosor behöver cirkulerande luft, så lämna plats runtom, plantera inte för tätt! Rosor brukar nästan alltid bli större än man tror!

fröer2
Alla fröer med 50%
Handla nu

För att rosorna inte ska torka ut, plantera inte närmare än minst en halvmeter från husgrunden, inte heller under utskjutande tak, där jorden brukar vara för torr. Detta gäller även klätterrosor. Gör hellre en pergola längre ut från väggen.

#Väldränerad jord#

Det får inte stå vatten på växtplatsen, varken på sommaren eller vintern, för då kan rötterna dö av syrebrist. Men jorden ska för den delen inte vara torr, den ska kunna hålla fukt. Rosjorden bör vara lerhaltig och väldränerad. Blanda i kompostjord, grov sand och gärna lite torv, då rosor gillar svagt sur jord, pH 5,5 – 6.0. Om jorden tenderar bli för sur, strö lite kalk på snön på vårvintern och tillsätt nya mullämnen varje vår. Biobalans är bra att blanda in för att hålla rosorna friska, blanda även i lite benmjöl som långtidsgödning. Gödsla på våren med välbrunnen stallgödsel.

Plantera rosorna

De flesta moderna rossorter är okulerade, vilket betyder att de är inympade på en vildros som oftast är härdigare än den förädlade rosen. Okuleringsstället är knölen runt rothalsen där alla grenar utgår ifrån. Sätt plantan så djupt att knölen hamnar 10-15 cm under markytan.

Gräv en grop som är minst 50 cm bred och lika djup. Bottna med lite grov grus och gör en kulle av rosjord i mitten. När du planterar barrotade plantor som dessa, sprid ut rötterna över kullen och korta in dem om det behövs, vik inte. Ös på rosjord nästan upp till ytan i gropen och klappa till så den sluter tätt runt rötterna. Häll i en hink med vatten i planteringshålet. Fyll på ordentligt med mer jord och vattna igen. Kupa upp jorden en bit på grenarna eller använd grov sand till att kupa med.

Rosens rötter växer så länge jordtemperaturen är över +4°C. Under milda höstar hinner rosen rota sig innan kylan kommer och kan sedan starta tidigare på våren. Rosen dör dock inte om den inte hinner rota sig på hösten utan den rotar sig då till våren istället.

Vinterskydda rosorna

Skydda gärna rosorna med granris, tills de börjar växa på våren. Vårsolen kan vara mycket stark och väcka dem för tidigt annars.

Lycka till med dina rosor!

Anmäl dig till vårt nyhetsbrevErbjudanden, nyheter och inspiration varje vecka!
Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svar
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2023 Odla.nu i Sverige AB