Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Rådjursproblemet

Rådjur - Ett stort problem i trädgårdar! När det finns många tips om ett fenomen tyder detta oftast på att inget av dem är effektivt. Grundproblemet idag är att det finns alldeles för många rådjur. Det har av folkhälsoskäl diskuterats att skjuta av rådjur i tätorter för att minska fästingproblemet och därmed till fästingar knutna sjukdomar.

Det är emellertid inte så enkelt som att skjuta av djuren i tätorterna. Hela rådjursstammen måste decimeras. Rådjuren är revirbundna och det är en ständig kamp om reviren. Det har därför bildats nya rådjursrevir i tätorterna där det tidigare inte fanns några rådjur. All tillgänglig mark måste utnyttjas för att reviren skall räcka till.

Detta är således ett nytt beteende hos rådjuren. Tidigare kunde man få besök av rådjur i trädgårdarna på våren, då de länsade tulpanrabatterna men sedan drog de till skogs och man hade inte några bekymmer. Rådjuren var också mycket skygga för människor och flydde genast då de varseblev människor.

Nu lever rådjuren hela året i tätbebyggda områden och måste finna hela sitt näringsintag i trädgårdarna. Det betyder naturligtvis ett oerhört mycket starkare tryck från rådjuren än tidigare, enstaka vårraider. Tidigare fungerande tips som byggde på att rådjuren skydde närvaro av människor fungerar inte längre. Det betyder att lukt av ylle, människohår och liknande är ineffektiva eftersom rådjuren snart märker att det inte är farligt. Vita frigolitplattor med form av rådjursbakar fungerar inte heller eftersom det pågår ständiga revirstrider och att fly är at ge upp sitt revir.

Är vi då maktlösa tills dess de verkliga jägarna, rävarna decimerat rådjursstammen? Räven har varit borta några år pga. skabb men är nu på väg tillbaka vilket betyder att fler rådjurskid kommer att bli rävmat.

Två metoder som fungerat hos oss mot rådjur!

Läs ett utdrag ur Göran Lindebergs bok "Odla ekologiskt".

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svarPresentkort
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2024 Odla.nu i Sverige AB