Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Rådjursproblemet

Mot rågeten.
Instängning med Mikroklima/Agrocover (Se tips för augusti). Det "tält" vi byggt skyddar inte bara mot rådjur utan även kålfjäril och andra insekter på kål. (men inte sniglar, det är en gåta hur de kommer in i tältet). För rödbetor och bönor som är rågetens favoriter räcker det med ett ca 120 cm högt stängsel av detta material som är ogenomsiktligt. Rådjuren vågar då inte hoppa över denna relativt beskedliga höjd eftersom de inte ser vad som är på andra sidan. Detta har fungerat långt in på hösten i fyra år nu. Vi har spår runt den instängda grönkålen men inga skador innanför stängslet. Rågeten som antingen är havande eller ammar har ett ständigt högt näringsbehov och ger sig på våra näringsrika grönsaker som bönor och ärter samt rödbetsblast och liknande. Det är mot rågeten som stängslet främst fungerar.

Har man mindre odlingar av t.ex. rödbetor eller bönor fungerar TäckoVäx bra. Vi har provat dem i sommar i ett mycket rådjursutsatt område och rödbetorna klarade sig under väven. Men man måste förankra "burarna" väl för rågeten är aggressiv när det vankas rödbetblast.

Mot råbocken.
Råbocken har nästan inget näringsbehov alls. Han bevakar sitt revir och rör sig inom det främst nattetid. Han har helt enkelt långtråkigt. Han söker sig till godis i mulhöjd, t.ex. skära rosenknoppar. Han kommer åter varje natt och tar de rosenknoppar som just ska slå ut. Ett beteende som kan driva trädgårdsägare till drastiska tankar.

Det finns ett recept som faktiskt fungerat i sommar mot råbocken och som vi började använda efter en första betning på nysatta rosbuskar i juni. Oasisbitar doppas i en blandning av blodmjöl och ammoniak och vatten och sätts på pinnar i mulhöjd nära rosorna. Inte särskilt snyggt men ändå ganska diskret. Det har faktiskt fungerar och rosorna blommar nu. Råbocken har varit synlig på granntomten vi många tillfällen. Det är ju det avskräckning går ut på. Att få odjuren att flytta till grannen.

Varför skulle då blodmjöl fungera bättre än människorelaterade lukter. Möjligen sitter detta beteende djupare i generna. Blodmjölet luktar as och det skyr djuren eftersom det i närheten av döda ruttnande djur finns rovdjur som det inte är nyttigt att vara i närheten av. Detta är en teori men pröva och berätta om det inte fungerar. Ett halvt kilo blodmjöl och 1 dl koncentrerad ammoniak till 10 liter vatten är receptet. Oasisbitarna kan vara 10x10x10 cm, De behöver doppas var tionde dag.

Detta tills rådjursstammen blivit mera normal igen.

Läs ett utdrag ur Göran Lindebergs bok "Odla ekologiskt".

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svarPresentkort
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2024 Odla.nu i Sverige AB