Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Pelargoner från frö

Odling av pelargoner från frö – en komplett och aktuell guide

Pelargoner tillhör de växter som vi med förfärligt kliande såfingrar kan gotta oss med redan nu i januari. I princip kan de frösås året runt om man vill och har ett lämpligt utrymme att ha dem i, men vill du få blomning så tidigt som möjligt vid utplantering efter att de sista frostnätterna är ett minne blott, bör du så dem tidigast i mitten av december och senast i slutet av januari. Kulturtiden – alltså tiden från sådd till utplanteringsklar planta – är omkring 15 veckor. Detta gör pelargoner till ett perfekt vinternöje för dig som vill komma igång tidigt i säsongen.

Välj rätt frö och planera sådden

Det du sår är oftast F1- och F2-hybrider eller vilda sorters pelargoner, eftersom de går utmärkt att föröka med frö. Ibland kan även en blommande pelargon i fönstret själv sätta frö – ta vara på dessa frön och prova att så, det kan bli roliga och oväntade resultat, inte alltid lika moderplantan! Sådana överraskningar bidrar till mångfalden och gör odlingen extra spännande.

Sådd – så här gör du

Börja med att skaffa en högklassig såjord och en lika bra blomjord, gärna med inblandning av leca för bättre dränering. Fyrkantiga plastkrukor, ca 8x8x8 cm (passar för fem frön/kruka), är att föredra eftersom plasten hjälper till att hålla fukten jämn. Det underlättar också senare omskolning. För detaljer kring själva sådden kan du läsa mer här.

Sådden placeras lämpligen i normal rumstemperatur, cirka 21–24 grader. Ett miniväxthus är utmärkt för att behålla jämn fuktighet och skapa ett bra mikroklimat för groning. Täck gärna fröna med ett mycket tunt lager jord eller vermikulit – fröna är ofta ljusgroende och vill inte ligga för djupt.

Ljus, värme och vidare skötsel

Så snart plantorna tittar upp behöver de så mycket ljus som möjligt. Dagsljuset räcker inte i januari/februari, så extraljus med lysrör eller LED-belysning är ett måste – ca 14 timmar per dygn är lagom. Häng belysningen cirka 20–30 cm ovanför plantorna, gärna med timer. Tips och inspiration kring växtbelysning hittar du här.

Direkt efter uppkomst vill plantorna ha det något svalare, cirka 16–20 grader, vilket gör dem kompakta och fina snarare än långa och taniga. Vill du läsa mer om omplantering och omskolning, finns bra vägledning här.

Sår du i enbart såjord måste plantorna skolas om när de har fått minst två riktiga blad. Men om du fyller krukan till cirka två tredjedelar med blomjord och översta tredjedelen med såjord, kan pelargonerna stå kvar i frökrukan ganska länge, förutsatt att du börjar gödselvattna när plantorna fått några blad.

Det går även bra att så i torvbriketter. När rötterna sticker ut planteras hela torvbriketten direkt i större kruka.

Tålamod och variation

Alla frön gror inte lika snabbt! Moderna F1- och F2-hybrider brukar gro inom ca 1–2 veckor, ibland snabbare, medan vissa vilda arter kan ta god tid på sig. Kasta alltså inte sådden för tidigt om inget händer direkt.

Avhärdning – förbered för utelivet

När risken för nattfrost är över, vanligtvis i maj, är det dag att börja vänja dina plantor vid utelivet. Börja med en varm och skön majdag: ta ut plantorna några timmar i lätt skugga, gärna övertäckta med vit plantskyddsväv för att skydda mot sol och vind. För varje dag ökar du successivt tiden ute och flyttar plantorna gradvis mot en soligare plats, men ta alltid in dem över natten tills de klarar utelivet helt. När frostrisken är borta kan de stå ute dygnet runt, eventuellt fortfarande med skyddande väv de första nätterna om nattemperaturen är låg.

Föröka på andra sätt också

Glöm inte att pelargoner dessutom är lätta att föröka med sticklingar. Har du gamla moderplantor kan du ta sticklingar redan på sensommaren och övervintra dem, vilket ger dig fina småplantor till nästa säsong. Ofta övervintrar man dessa i ett litet inneväxthus med timerstyrd belysning – ett beprövat sätt att lyckas, vilket du kan se exempel på här:


Här ses mitt inneväxthus med sticklingar

Rekommenderad utrustning

  • Miniväxthus eller plastöverdrag för groning
  • Högkvalitativ såjord och blomjord, gärna med leca
  • Plastkrukor (gärna fyrkantiga)
  • Växtbelysning/lysrör eller LED-lampa
  • Timer
  • Eventuellt torvbriketter
  • Plantskyddsväv för avhärdning

Sammanfattning – från frö till blommande planta

MomentSå här gör duTid/Temperatur
SåddSå ytligt i såjord (gärna miniväxthus), håll jämn fuktighetDecember–januari, 21–24°C
GroningLåt stå varmt tills plantorna skjuter blad.1–3 veckor
Efter groningFlytta till växtbelysning 14–17 tim/dygn, något svalare miljö16–20°C
OmskolningNär plantan fått 2+ riktiga blad, sätt i blomjord/växa på större ytaEfter 2–3 bladpar
AvhärdningVänj plantorna succesivt vid uterhållanden till allt mer solNär nattfrosten är över
UtplanteringPlantera ut på slutgiltig plats, gärna efter ett par veckors avhärdningMaj/juni

Avslutning

Att så pelargoner från frö kräver en extra dos tålamod och rätt utrustning – före allt annat behövs god belysning under vintertid och en noggrann avhärdning innan utplantering. Låt gärna experimentlusten blomma, särskilt om du samlar egna frön! Och med lite omsorg får du starka, välväxta plantor som ger färg och glädje hela sommaren.

Fördjupa dig vidare inom:

Lycka till med dina egenhändigt uppdragna pelargoner!


Bilder på moderna och klassiska sortval:
Regal Splendour F1


Raspberry Ripple

[](https://od

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svarPresentkort
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2025 Odla.nu i Sverige AB