Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Pelargoner från frö

Pelargoner tillhör de växter som vi med förfärligt kliande såfingrar kan gotta oss med redan nu i januari. I princip kan de frösås året runt om man vill och har ett lämpligt utrymme att ha dem i.

Men om de skall börja blomma så snart som möjligt sedan när det är dags för utplantering efter att de sista frostnätterna är ett minne blott, kan de sås tidigast i mitten av december och senast i slutet av januari. Kulturtiden, alltså tiden från sådd till en färdig utplanteringsplanta är runt 15 veckor.

Men vi börjar från början, alltså med sådden!

Det är alltså frågan om F1- och F2-hybrider samt de vilda sorterna som går att föröka med frö. Ibland får en blommande pelargon för sig att sätta frö och dessa ska man förstås ta vara på och pröva att så, för det kan bli roliga, annorlunda överraskningar, inte alltid likadana som moderplantan!

Skaffa en högklassig såjord och lika högklassig blomjord, gärna med leca i. Skaffa också krukor, gärna fyrkantiga plastkrukor, eftersom plasten håller fuktigheten bättre. T.ex. 8x8x8 cm är en lagom krukstorlek om man sår 5 frön/kruka. Ställ sådden att gro i normal rumstemperatur, ca. 21-24 grader. Hur själva sådden går till kan du läsa mer om här.

Ett s.k. miniväxthus är bra att ha att ställa krukor i, det håller fuktigheten bra.

Så fort plantorna kommer upp, måste de ha ljus. Eftersom förkultiveringen sker så pass tidigt att det naturliga ljuset inte alls räcker till, måste man ha extraljus med lysrör, som lyser ca.14 timmar/dygn. Timer underlättar! Lysröret skall hänga ca. 20-30 cm över plantorna. Själv har jag mina plantor i ett s.k. inneväxthus på 1 m x 0,50 cm, med 3 st varmvita dagsljuslysrör i taket.

Mer om olika sorters ljus kan du läsa här.
Plantorna vill också ha det något svalare nu, 16-20 grader, för att bli låga och knubbiga.

Sår du i såjord, måste plantorna skolas om när de fått minst 2 riktiga blad. Hur pelargon-omskolningen går till, kan du läsa här.

Men man kan också göra så att man bottnar krukan till ca. 2/3 med blomjord och bara den översta 1/3 med såjord. Då kan plantorna vara kvar i sin såkruka tills de börjar trängas, förutsatt att man gödselvattnar en gång i veckan när plantorna kommit upp ordentligt och fått några blad. Pelargonplantorna är riktigt söta redan som små. De ser ut som riktiga pelargoner, fast i ministorlek.

Man kan också så i s.k. torvbriketter. Dessa skall planteras i krukan när rötterna börjar sticka ut.

Kasta inte sådden om det inte hänt något inom någon vecka, en del sorter, särskilt de vilda, kan ta god tid på sig att gro. Men de moderna F1- och F2-hybriderna brukar snällt komma upp inom ca. 2 veckor, ibland snabbare.

Självklart skall man ta ut sina plantor för avhärdning redan innan man planterar ut dom för gott, men då skall man börja försiktigt.

Välj en varm och skön majdag, den passar bra att ta ut dem för första gången. Ha dem ute först bara några timmar och ställ dem inte i solgasset utan i lätt skugga, ev. övertäckta med ett lager vit, luftig plantskyddsväv.

Öka tiden för utevistelsen efterhand tills de kan stå ute hela dagen, och då du också gradvis flyttar dem till allt soligare plats. Ta in dem över natten.

När så frostrisken även under nätterna säkert är förbi, kan de få stå ute dygnet runt, ev. övertäckta med skyddsväven på natten.

Lycka till med dina egenhändigt uppdragna pelargoner!


Regal Splendour F1


Raspberry Ripple


Här ses mitt inneväxthus, tidstyrt med timer, innehållande övervintrande sticklingar.


Mr Stripey


Pastorale Mix F2


Super Hybrid Mix

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svarPresentkort
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2024 Odla.nu i Sverige AB