Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Förgroning

Nu är det hög tid att förkultivera växter inför sommaren. Petunia, Lobelia, tomat och andra växter som kräver lång vegetationsperiod bör sås inne.

Av Göran Lindeberg

Använd den jord som proffsen använder om du ändå vill göra dig besväret att driva plantor. T.ex. Wiebulls såjord och K-jord som är datummärkt.

Så de småfröiga på ytan eftersom de kräver ljus för att gro. Tomat purjo och andra frön som är lite större myllas ca 1 cm. Så i jiffypots 8 cm och täck med gladpack.

När man sår inomhus blir det obalans mellan ljus och värme. När ljuset är för svagt gängelväxer plantorna. Det är inte ens tillräckligt med ljus i ett soligt fönster i mars-april. Ett lysrör som på bilden hjälper upp det hela. Det är ofta bättre att odla under konstljus än i fönster.

Jag har provat kvicksilverlampa och vanliga lysrör. Lysrören ger mera strålvärme och det påskyndar groningen. Gängelväxningen blir något mindre med kvicksilverlampa men skillnaden är betydelselös. På bilden kan man se att skillnaderna inte är märkbar. Däremot är utvecklingen betydligt sämre med solljus + lysrör.

I tabellen kan man se hur ett antal olika växer reagerat med olika belysning.

På bilderna kan man se att det alltid är bättre att odla under konstljus i mars-april. Ett lysrör hjälper till att förhindra gängelväxning i fönstret.


Ett lysrör i fönstret kan hjälpa upp det svaga vårljuset från fönstret.


Från vänster: Kvicksilverlampa, Lysrör, Lysrör i fönster efter groning under konsljus.

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svar
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2024 Odla.nu i Sverige AB