Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Mellan hägg och syren

Onsdagen den 14 juni 2000

Häggen håller just på att blomma ut efter två veckors fägring och väldoft. Som tur var avlöses den strax av syrenen i alla fall. Min lilla syrenbuske som jag hämtade hos farmor i Tornedalen för två år sedan har äntligen bestämt sig för att i år ska den blomma! Det är bara knopp än så länge, men snart så!

Såhär mellan hägg och syren har jag och svärmor äntligen fått plantor och frön i jorden i grönsakslandet. Det är ungefär vid den här tiden vi brukar få det gjort varje år. Det känns alltid som om vi är litet sent ute - nog kunde vi ha börjat för en vecka sen eller så. Men hur det är så blir det ju faktiskt grönsaker varje år i alla fall. Är ni färdiga med frilandssådd och utplantering?

Själva arbetet var faktiskt ovanligt lätt i år. Till stor del beror det nog på att jag höstsådde en hel del. Så morötter, palsternacka, dill och persilja är redan avklarade. Och vitlökarna förstås! Dessutom hade vi hunnit gräva och gödsla rätt många av grönsakslandets odlingsbäddar i höstas. Och de vi inte hunnit med har vi hittat på en listig latmask-lösning på. Vi lassade på ett tjockt lager täckmaterial (spillhö) och planterade broccoliplantor, purjolök och lök rätt igenom. Så slapp vi grävning och ogräsrensning - täckningen håller jorden relativt lucker och fin, och våra vänner daggmaskarna drar förhoppningsvis ner en massa gott i jorden under sommarens lopp. Några omgångar med nässelvattning blir det nog också, för säkerhets skull.

I år har jag testat med att förodla purjolök och gullök på två sätt. Dels som "vanligt" i kruka inomhus i mars, och dels direkt i varmbänkarna i april. Det är för tidigt ännu att säga vilket som gick bäst, men man ser tydlig skillnad på plantorna. När det gäller purjolöken så verkar det faktiskt som om det är litet sent att så i april - plantorna från varmbänkarna var väldigt små och taniga i jämförelse.

Gullöken däremot verkade friskare och grönare i varmbänken. Dessutom hade gullökarna som jag krukodlat inomhus börjat bilda lökar. Det tror jag är ett dåligt tecken - det hade de gjort i fjol också, och det var som om de bestämt sig för att säsongen var över och det var dags att sluta växa. Ja, det ska bli spännande att se hur det går! Jag vill gärna lyckas med att dra upp gullök från frö, så jag ger inte upp bara
för att det misslyckades så kapitalt i fjol. Däremot har vi ju försäkrat oss i år - vi satte vanlig sättlök också, så utan lök blir vi inte.

Lättast av allt var potatisen i alla fall. Vi odlar inte så mycket potatis längre, bara sådär så man får färskpotatis. I år har vi satt all potatis i en tjock bädd av spillhö. Redan i fjol lade jag ut tidningspapper och täckte med spillhö över en tistelfylld del av trädgårdslandet. Det spillhöet har nu börjat förmultna och ser nästan ut som jord. På detta halvförmultnade lager lade svärmor helt enkelt ut sättpotatisarna, och så lassade hon ännu mer spillhö över. Och så var potatisen satt! Eventuellt får vi lassa på litet mer spillhö senare i sommar, men lika jobbigt som att kupa potatisen kommer det inte att bli. Jag tror absolut att det här kommer att fungera - bara spillhöet klarar att hålla borta ljuset så vi slipper grön potatis.

Ja, det är mycket experimenterande på gång så här mellan hägg och syren, och förväntningarna på sommaren är stora. Säkert kommer facit att visa på både lyckade idéer och katastrofala dumheter, men det är ju så man lär sig!

Ulrika Wiss, Vibbyn, Norrbotten


Svärmor och "potatislandet"

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svarPresentkort
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2024 Odla.nu i Sverige AB