Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Frömani

Onsdagen den 3 februari 1999

Ja, det blev verkligen "de långa kalsongernas natt" här förra veckan. På torsdagsmorgon hade vi - 43 grader ute! Jag har aldrig varit med om något liknande - vattenpumpen frös, och fåren såg helt igenfrostade ut!

Mina stackars chileplantor som jag försöker övervintra i garaget gillade det inte.Temperaturen sjönk en bra bit under noll i Vårat otäta garage.Vattnet i den lilla vattenkannan jag har Stående därinne hade frusit, och chileplantorna med. De två Habaneroplantorna hade ju vågat sig på att skjuta några bleka skott, men de är bruna och prassliga nu.

Det är väl bäst att så litet nya chileplantor, verkar det som. Och purjon ska sås, och lök... Men jag har gripits av någon konstig frömani som gör att det aldrig blir något sått. Jag sitter vid soffbordet med sex olika frökataloger framför mig, och en lång lång lista på allt jag vill ha. Och så bläddrar jag febrilt igenom katalogerna och plitar ner pris, förpackningsstorlek och namnsort på minlista. Mycket ambitiöst, men jag blir ju aldrig klar!

Jag har till och med varit så angripen av denna frömani att jag inventerat mina gamla fröer, kastat de som är alltför gamla, och räknat hur många jag har av vissa sorter. (42 fröer av broccolin Greenia, bara så ni vet!) Som om det inte var nog bestämde jag mig också för att göra grobarhets tester på några tveksamma sorter. Det har jag aldrig gjort förr, men jag har läst om det. Jag tog fuktat hushållspapper, vek det och lade ett antal fröer emellan. (Vet ni hur jobbigt det är att räkna upp 50 oregano fröer? De är såååå små!) In i en plastpåse med det, och så en tejpbit på med alla nödvändiga data. Sen, efter den angivna groningstiden, tittade jag efter hur många som grott. Det var litet pillrigt men faktiskt väldans kul. Har ni gjort grobarhetstester någon gång?

Frömanin har i alla fall hindrat mig från att störta iväg till "Återvinningen" och köpa räckena och tegelrören som jag skrev om i förra veckan. Det är bra tror jag, jag behöver tänka över det hela ordentligt. Men än så länge har jag inte ändrat mig i alla fall - jag vill fortfarande ha dem. Så nästa helg kanske...om jag inte äntligen kommer igång att så, vill säga!

Ulrika Wiss, Vibbyn, Norrbotten

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svarPresentkort
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2024 Odla.nu i Sverige AB