Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Månadens blomma i april

Tusensköna, äkta förgätmigej och murklocka. Vår, värme och större utbud i växthusbutiken gör att vi lägger på en växt den här månaden, vi väljer tre stycken. Tusensköna, äkta förgätmigej och murklocka skänker en blomstrande harmoni i trädgården och till en början kan vi njuta av murklockan inomhus.

Från Blomsterfrämjandet

Tusensköna och äkta förgätmigej
Tusenskönan och äkta förgätmigej klarar av en något svalare temperatur så om kyliga vindar inte har gett med sig där du bor kan du hålla uppsikt över krukans placering och kanske plocka in den nattetid om temperaturen kryper för långt ner.

Att man i Närketrakten allmänt kallar förgätmigej för fisköga har vi dock lite svårt att förstå, den här ljuvliga småblommiga växten bara bjuder in dig till ett ögonblick av njutning.

Murklocka
Murklockan har odlats varmt i växthusen och ska till en början vara inomhus men kan när vädret har blivit stabilt varmare plockas ut utomhus. Växter som planteras ut bör ha varit odlade i ”kallhus” vilket innebär kalla växthus utan någon direkt värme. På bilderna här ser du murklocka som från början varit inomhus men senare planterats ut.

När väl murklockan har etablerat sig är den en sann vän som klarar av mycket men vill ogärna stå i för blöt jord.

April månad inleds med påsken och med den kommer våren. Månadens blomma för april är tusensköna och äkta förgätmigej för utomhus och för inomhus har vi valt murklockan 'Martina'.

Både tusenskönor, Bellis perennis, och äkta förgätmigej, Myosotis scorpioides, blir här representanter för våren och förhoppningsvis bjuder april månad även på väder som lockar till uteliv. Påsk innebär för de flesta av oss några dagars ledighet och då är det för många väldigt avkopplande att få börja pyssla i sin trädgård eller på sin balkong. Att plantera några krukor eller balkonglådor för att sprida glädje är en fröjd. Tusenskönor och äkta förgätmigej tillsammans med andra vårblommor, som klarar lite kyla, kan planteras ihop till vackra arrangemang.

Både tusensköna och äkta förgätmigej är lättskötta och har en del gemensamt när det gäller skötsel och krav på växtplatsen. Båda trivs i sol till halvskugga och gärna i jordar som har en viss fuktighetshållande förmåga.

Tusenskönan finns i vitt samt i olika nyanser av rosa och rött, även tvåfärgade sorter finns. Det vanligaste är att den gula mittknappen syns i blomman men det finns även helt fyllda blommor. Sorterna som har de fyllda blommor räknas till de storblommiga sorterna.

Äkta förgätmigej finns i färgerna vitt, rosa och i nyanser av blått och är en söt utplanteringsväxt som kan bidra med det lite vilda till rabatter, krukor och balkonglådor. När förgätmigej har blommat över och man har tillgång till trädgård kan plantorna planteras ut under t.ex. lövfällande buskar och träd där de kommer tillbaks år efter år om inte vintrarna är för stränga.

Murklocka, Campanula portenschlagiana 'Martina' är översållad av blåklockslika blommor i blå nyans. Tidigt på våren köps murklockan som krukväxt för placering inomhus. Växten trivs då i ljusa fönster som inte nås av den skarpa solen mitt på dagen. Murklockan trivs i normal rumstemperatur och har en fantastisk förmåga att kunna blomma. Plantorna fullkomligt täcks med de ljuvliga blå blommorna. För att hålla igång blomningen ännu längre rekommenderas att vissna blommor klipps bort efterhand.

grönsaks- och kryddplantor
Grönsaks- & kryddplantor
Handla nu

Murklockan, som kan planteras utomhus när vi kommer fram en bit på försommaren, är egentligen en perenn som kan övervintra utomhus men att ta de drivna plantorna som säljs tidigt på våren och plantera ut direkt är ingen bra idé. Plantorna måste avhärdas först. Istället kan man ha glädje av murklockan först inomhus och senare plantera ut den för fortsatt fägring i trädgården.

Vid plantering utomhus kommer murklockan att bre ut sig och kan mycket väl användas vid murar eller i kanten på krukor så att rankorna kan hänga ner. Murklockan är känslig för övervattning och det är viktigt att det inte står vatten kvar i ytterkrukan mer än en halvtimme efter vattningstillfället.

Så sköter du tusensköna/ äkta förgätmigej:

 • Trivs i sol till halvskugga.

  • Planteras gärna i en lätt fuktighetshållande jord, undvik att jorden torkar upp helt.
  • Tillsätt näring i bevattningsvattnet ett par gånger under våren.

  Så sköter du murklocka:

 • Trivs på ljusa platser men undvik fönster med skarp sol.

  • Vattnas rikligt utan att det blir överskotsvatten stående i ytterkrukan.
  • Näringsvattna med halv dos varje vecka från april till september.

  Tankar och funderingar kring Månadens blomma
  Hela april genomsyras av skira blommor med färger som lätt matchar varandra. Ibland undrar jag varför blommor och växter får de namn de får och då framförallt de svenska namnen.

  Det går att läsa på flera ställen att förgätmigej ibland kallas för fiskögon i Närketrakten. Det är när jag hör sådant som jag undrar hur det gick till, vem såg ett fisköga i den här ljuvligt blommande växten.

  Hemma hos mig får tusenskönan sätta rötterna i några krukor utanför husknuten och jag vill verkligen tipsa om att plantera några av dessa näpna skönheter i en liten ampel. Har inte grannen blivit avundsjuk tidigare är det stor risk nu.

  Murklockan visar tecken på stor överlevnadsförmåga. Att växa i stenpartier och vid murar är helt naturligt för den här växten. Det där med att murklockan behöver vattnas kan jag intyga, den är törstig, men trivs inte när rötterna ständigt står i fukt!

  Även om vi kan börja med murklockan inomhus vid den här tiden i april har jag valt att visa foto på hur fint det blir när den kommer ut i naturen.

  Mitt råd nu i april är att köpa, plantera och kreera!


Tusensköna


Tusensköna i kopparkruka


Plantering av tusensköna


Äkta förgätmigej


Murklocka


Nära inpå en murklocka

Anmäl dig till vårt nyhetsbrevErbjudanden, nyheter och inspiration varje vecka!
Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svar
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2023 Odla.nu i Sverige AB