Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Månadens Blomma i november

Småblommig amaryllis och inomhussuckulenter. November är månaden då mörkret lägger sig som ett lock över oss och vintern är här på allvar. Månaden inleds med en ljushelg då allhelgonahelgen står i fokus.

Från Blomsterfrämjandet

Inomhus satsar vi på lättskötta växter såsom småblommig amaryllis och inomhussuckulenter.

Småblommig amaryllis är lika lättskött som de med normalstora blommor. Amaryllis köps oftast i knopp och så kan utvecklingen följas hemma på fönsterkarmen.

Vattna lite då och då men ingen näring behöver tillsättas då löken är laddad med allt som behövs för en vacker blomning. Löken hos de småblommiga amaryllisarna är mindre i storlek men ger ändå upp till tre stänglar med 4 klockor i varje knopp.

Blomfärgerna är många och både sorter med enfärgade och tvåfärgade blommor finns i sortimentet. Tycker man att blomstänglarna blir för höga går det utmärkt att skära av dem från löken och placera dem i en vacker vas. En avskuren amaryllis i vas håller lika länge som om den satt kvar på löken.

Med enkla medel går det lätt att förändra stilen på en amaryllis. Att stötta blomstängeln med blompinnar i olika färger blir en glad färgklick. Att täcka jorden runt löken med olika material är ett annat sätt. Använd t.ex. färgat sisal för att vira lite slarvigt runt löken. Annars kan ett besök i skogen föra med sig hem små alkottar eller ekollon som kan användas runt löken.

Placera amarylliskrukan i en ytterkruka som är några centimeter högre än platskrukan. Det ska inte bli för mycket luft mellan ytterkruka och innerkruka. Fyll upp med kottarna eller ekollonen en bit upp på löken så att jorden täcks.

Andra delen av månadens blomma för november är inomhussuckulenter.

Suckulenter är växter som anpassat sig för tuffare förhållanden i naturen, de kan klara sig utan vatten i långa perioder eftersom bladen har förmågan att lagra vatten.

Inomhus hos oss betyder det att suckulenterna har ringa krav både när det gäller vatten och näring. Dessa tåliga växter mår egentligen bara dåligt om vattningen blir för riklig, då finns det risk för att plantan ruttnar. Det är viktigt att jorden hos suckulenterna är mager och porös så att den lätt släpper igenom vattnet.

Med suckulenter är det enkelt att göra vackra och tåliga samplanteringar. Ute i butikerna finns ett stort sortiment av suckulenter, köp några stycken gärna med varierad bladform och höjd, och plantera ihop i ett större kärl. Vid samplanteringen kan man använda färdigblandad så- och kaktusjord. Vill man inte samplantera så placera dem i samma krukor och gruppera dem vilket kanske spar tid och ger mer variationsmöjligheter.

Så sköter du din småblommiga amaryllis:

-placeras ljust
-vattnas sparsamt
-ingen näring behöver tillsättas under blomningen

Så sköter du dina suckulenter:
-placeras ljust, gärna soligt
-trivs i rumstemperatur
-vattnas sparsamt

Tanka och funderingar kring Månadens Blomma
Köper jag en amaryllis nu blir det i någon ljusare färg för att sedan kosta på mig en till lite närmare jul i en glad färg.

Suckulenterna däremot tillhör mina favoriter eftersom de klarar en tuff behandling och med mitt uppskruvade tempo blir det ibland långt mellan vattningarna. På det beteendet passar faktiskt både amaryllis och suckulenterna in så som vanligt blir det frossa av.

De här växterna ska få ett liv tillsammans hemma hos mig, högt och lågt, färgat och grönt kommer de att förgylla min tillvaro.


Amaryllis, Hippeastrum, 'Pamela'


Amaryllis, Hippeastrum 'Green Goddess' (Bianca)


Amaryllis, Hippeastrum, 'Naughty Lady' (Voodoo)


Amaryllis, Hippeastrum, 'Scarlet Baby'


Amaryllis, Hippeastrum, 'Machala'


Suckulent mix
Foto: Blomsterfrämjandet

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svar
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2024 Odla.nu i Sverige AB