Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Månadens blomma i mars

Engelsk pelargon och Lyckliga Lotta. Våren håller på att greppa tag i oss ordentligt och inomhus hjälper vi till på vårt eget lilla vis när vi plockar in vårfräscha krukväxter. De två växter vi har valt som representanter för mars 2010 är den engelska pelargonen och lyckliga Lottan.

Från Blomsterfrämjandet

I den lite svagare vårsolen i mars kan vi placera den engelska pelargonen ljust och soligt medan vi i öst/väst-fönster kan skydda den lyckliga Lottan mot full sol.

Oavsett alla lik- och olikheter mellan den engelska pelargonen och lyckliga Lottan är det här krukväxter som lyser upp vardagen och som kan fylla många lediga och trevliga krukor hemma i fönstret.

Oftast köper vi olika saker och växter av en speciell anledning och anledningen till varför vi köper de här krukväxterna är helt enkelt färgerna, vi längtar efter färg när det är vår.

Valet för mars föll på två riktigt blomrika krukväxter som är väldigt olika till utseendet. Engelsk pelargon, Pelargonium x domesticum med sina stora blommor, inte helt olika petunior och azaleor, kombinerat med lyckliga Lotta, Impatiens hawkeri, med sina uppiggande flata blommor så kan kontrasterna inte bli större.

Engelsk pelargon är en solälskare som piggar upp våra fönsterbrädor nu när ljuset börjar komma tillbaks efter vintern och vi kan börja ana att det går mot vår.

Blomfärgerna hos de engelska pelargonerna går från vitt till olika nyanser av rosa över till de röda tonerna och purpur. Flerfärgade blommor är vanliga med kombinationer av nämnda nyanser.

Engelsk pelargon har ett relativt styvt växtsätt och bladfärgen varierar med sorterna och går från mellangrönt till dekorativt grågrönt.

Engelsk pelargon är lättskött och blommar villigt trots att det inte är så stark sol i mars. Finns möjlighet att ställa de engelska pelargonerna i lite svalare rumstemperatur kommer de att trivas alldeles utmärkt.

Lyckliga Lotta är en riktig glädjespridare med sin rikliga blomning. Inomhus trivs plantorna på ljusa växtplatser men måste skuggas om de placeras mot söder.

Lyckliga Lotta är känslig för uttorkning och ska vattnas rikligt och regelbundet utan att det blir kvar överskottsvatten i ytterkrukan. Tillsätt näring i vattnet en gång per vecka från vår till höst.

fröer2
Alla fröer med 50%
Handla nu

Lyckliga Lottas blomfärger är riktigt skarpa och iögonfallande. Färgerna går från rent vitt och till nyanser av cerise, rosa, röd, violett och lax. Det finns även sorter med tvåfärgade blommor och alla är lika vackra. Bladen hos lyckliga Lotta är avlånga och spetsiga framtill.

Bladfärgen behöver inte bara vara grön, idag finns det sorter med mer rödaktig ton i bladen. Även bladnerverna är dekorativa och förekommer ofta i röda nyanser.

Längre fram på säsongen, när vädret är varmare, kan lyckliga Lotta planteras ut i trädgården. Lyckliga Lotta kan planteras i krukor eller i rabatten, eller varför inte prova att ha den i ampel. Med sitt lätt runda växtsätt kommer den att fylla ampeln till bredden och blomma med sina vackra blommor. Även utomhus ska en alldeles för solig placering undvikas och passa med vatten så plantorna inte slokar.

Så sköter du engelsk pelargon:

  • Placeras ljust, gärna soligt.

  • Vattnas rikligt, men vill gärna torka ut lätt mellan vattningarna.

  • Näringsvattna en gång per vecka från april till september.

Så sköter du lyckliga Lotta:

  • Placera halvskuggigt till ljust men skyddas mot stark sol.

  • Näringsvattna och låt inte plantan torka ut helt.

  • Kan planteras ut på sommaren, men måste avhärdas då den är känslig för kyla.

Tankar och funderingar kring Månadens blomma
Snacka om karamellskål utan choklad! Både engelska pelargoner och lyckliga Lottor har ett brett färgspektra och därav min jämförelse med karamellskålen. Möjligtvis har vi ett par sorters engelsk pelargon som är riktigt mörka och får representera chokladen.

När ett nytt år börjar skaffar jag mig någon form av pelargon så fort jag bara kan. De engelska pelargonerna är bland de första som står och viftar med sina blad och sammetslena blommor i butikerna. Extra glad är jag då de här pelargonerna mer eller mindre betraktas som engångsblommor i större utsträckning än de ordinära som vi köper lite senare under året, då värme och sol har nått våra breddgrader.

Lyckliga Lotta är en växt som jag har valt att tolka på mitt eget lilla vis.

Lottorna har med sina starka blomfärger en gladare framtoning på fönsterbrädan, bäddat för elegans, glädje och en markering om att våren är här. Det här året ska jag köpa några extra exemplar, sköta om dem extra noga och göra ett förlängt försök i trädgården.


Engelsk pelargon i  vitt och grönt


Engelsk pelargon


Lyckliga Lotta i kakformen


Lyckliga Lotta

Anmäl dig till vårt nyhetsbrevErbjudanden, nyheter och inspiration varje vecka!
Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svar
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2023 Odla.nu i Sverige AB