Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Ljuva maj, välkommen!

Månaden maj på tröskeln till sommaren är mångas favoritmånad, så även min. Grönskan exploderar omkring oss och maj ”gör så att blommorna blommar”. Vi får vårt lystmäte av färger och liv och kan vara ute och njuta av den ljumma vårluften och titta på roliga vårcharader när fåglarnas ungar börjar lämna boet för vingliga flygfärder.

Trädgårdsmästarens Maj – Gör & Njut!

Visst finns det mycket som behöver ordnas och grejas med i trädgården i maj, men det är ofta lustfyllda sysslor som man njuter av att få göra. Och så finns det egentligen inget som säger att man måste göra allt – gör det som känns roligt och glöm inte att njuuuta och koppla av utomhus!

Så och plantera

Maj är månaden när trädgårdslandet vaknar till liv på riktigt. Direktsådd av grönsaker och ettåriga blommor kan du göra nu när jorden har blivit varm och lucker. Om du är osäker, köp gärna en jordtermometer och kontrollera att jorden håller 10–15°C. Många fröer, som morot och sallat, trivs redan vid 8–10°C medan värmekrävande sorter som bönor, squash och gurka behöver 15–20°C. Med dessa kan du vänta till mitten eller slutet av maj eller till och med till början av juni.

Sätt gärna lök så fort jorden har torkat upp och blivit ungefär 10°C varm. Nu är också en perfekt tid att sätta potatis – ju tidigare du kommer igång, desto tidigare kan du få egen, färsk midsommarpotatis! Om du redan satt potatis i april kan det nu vara dags att kupa dem. Har du inte plats i trädgården är det utmärkt att odla några potatisar i en hink på balkongen.

Plantera färdigdrivna tagetesplantor mellan lök- och kålplantorna – kanske kryddtagetes (Tagetes tenuifolia)? Deras doft lurar lök- och kålfjärilar att inte lägga ägg där du vill, och tagetes fungerar även som naturligt växtskydd mot nematoder i jorden. Det finns även tagetes-sorter med cremevita blommor eller sådana som nästan inte blommar alls, om du inte vill att den gula färgen dominerar. På hösten kan du mylla ner tagetesresterna i jorden som jordförbättring och skydd inför nästa säsong.

Glöm inte vitlök! Den har egenskaper som är effektiva mot svampsjukdomar som mjöldagg och svartfläckssjuka. Sätt gärna vitlöksplantor bland känsliga växter som rosor och bärbuskar så bidrar du på ett naturligt sätt till friskare grödor.

Gödsla och jordförbättra

Ge dina växter en bra start på säsongen genom att gödsla med höns- eller kogödsel, Chrysan eller Algomin. Tänk på att inte använda Algomin till surjordsrabatter, utan välj i så fall en specialgödsel för rhododendron och andra kalkskyende växter. Rosor och clematis älskar hönsgödsel och kan gärna få en extra giva senare under sommaren.

Passa på att vända och sålla komposten om du inte gjort det ännu. Den välbrunna myllan höjer trädgårdens kvalitet och passar utmärkt till buskar och perenner. Kom ihåg att dina lökväxter behöver näring nu innan de vissnar ned för sommaren – benmjöl eller en särskild lökväxtgödning fungerar utmärkt. Upprepa gärna gödslingen på hösten när du sätter nya lökar.

Gräsmattor

Nu är tiden inne att så nya gräsmattor eller reparera kala fläckar. April till början av maj ger bäst etablering. Var noga med att hålla nysådden fuktig tills gräset tagit sig ordentligt, och undvik att gå på den nya gräsmattan tills rötterna utvecklats. Använd gärna gångplattor för att skydda både gräs och dig själv från smuts och slitage. Glöm inte att gödsla etablerade gräsmattor med kväverikt gräsgödsel, och toppdressa gärna för bättre jordstruktur. Att försöka riva bort mossa lönar sig sällan – satsa istället på att stärka gräsets tillväxt så konkurrerar det självt ut mossan.

Rabatter och krukodlingar

Inspektera dina rabatter nu när allt vaknar. Se vad som klarat vintern och vad som eventuellt behöver ersättas – men ha tålamod, vissa perenner kommer upp sent. Planera gärna nyinköp innan du åker till plantskolan, för där är det lätt att drabbas av det stora ha-begäret bland alla lockelser! Tänk också på att höstblommande perenner visserligen ser oansenliga ut nu, men ger dig vackra färger när annan blomning falnat.

I maj blommar tulpanerna och de sista narcisserna. Plocka bort vissna blomställningar så att lökarna inte slösar energi på att sätta frö. Låt blasten vara kvar tills den gulnar; då ger den ny näring tillbaka till växten. Om blasten känns trist kan du fläta ihop den, eller dölja dem med hjälp av yviga perenner som du planterar intill – gör det nu innan allt får riktig fart!

Passa också på att märka ut lökväxternas placering med små lappar eller skissa och fotografera – du kommer att tacka dig själv till hösten när du sätter nya lökar.

Sätt stöd till högväxta perenner, exempelvis pioner och riddarsporrar, medan de fortfarande är små och hanterbara. Snygga växtstöd finns att köpa, men det går ofta lika bra att använda enkla käppar, ris eller pil.

Börja avhärda dina förkultiverade plantor genom att låta dem stå ute kortare stunder, skyddade från direkt sol, gärna med en fiberduk över vid behov. Öka tiden utomhus gradvis så att plantorna inte får chock när de planteras ut permanent.

Så snart frostrisken är över kan du fylla urnor, amplar och krukor med frodiga sommarblommor såsom pelargon, petunia, fuchsia och margerit. Krukodling gör det enkelt att snabbt flytta in växterna vid oväntad nattfrost.

Har du växthus, så kan det successivt tas i bruk i södra landet – men vänta några veckor med att flytta ut gurka och tomat så du inte riskerar bakslag med kyla. En frostvakt kan vara en god investering om temperaturen svajar.

Du kan också satsa på ett snittblommeland med ettåriga blommor, eller kanske sätta ut några extra dahliaknölar och gladioler. Då kan du ta stora buketter till dig själv och vänner – och rabatten står ändå frodig hela säsongen.


Odjur och elände

Håll ögonen öppna för skadedjur och ohyra redan i maj, innan angreppen blir för kraftiga. De röda liljebaggarna kommer tidigt – ju snabbare du samlar dem, desto bättre. Läs mer om dessa här: Liljebaggar! och Liljebaggen – grann men glupsk.

Det finns många knep mot sniglar och annat otyg – kolla gärna tips på oberoende trädgårdssidor och fundera på om du vill testa Nemaslug, en biologisk bekämpning med nematoder som är godkänd för hemmabruk.

Rensa ogräset nu – det växer som snabbast denna tid! Hinner du inte ta bort alla maskrosor, så plocka åtminstone bort blommorna innan de sätter frö. Släng inte blommande ogräs i komposten eftersom de kan fortsätta sprida sig där.

Tänk också på att vissa ogräs faktiskt är ätbara! Späda blad av maskros, kirskål, våtarv och framförallt unga nässlor bjuder på massor av vitaminer. Experimentera med dem i sallad, soppa, plättar eller paj för lite extra vårenergi.


Klipp till och greja

Maj är tiden för syrener! Klipp stora, doftande buketter och njut. Ser buskarna risiga ut? Planera en rejäl föryngringsbeskärning – men vänta till efter blomningen eller till vårvintern om du vill slippa missa blomningen helt. Lämna alltid kvar några yngre skott så att busken inte dör ut.

Gör det till vana att löpande ta bort enstaka äldre grenar av syrener (och andra vårblommande buskar) varje år, istället för att ta allt på en gång – då håller du plantorna vitala och blommande.


Bonus: Inspiration & vidare läsning

Missa inte de handfasta tipsen, vackra bilderna och inspirationen hos Av Sylvia Svensson

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svarPresentkort
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2025 Odla.nu i Sverige AB