Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Krukväxterna dom hjälper oss att må bättre

Hälsoveckan i september – därför behöver vi krukväxter för både hälsa och trivsel

Blomsterfrämjandet står bakom en omfattande kampanj för nyttiga och hälsosamma krukväxter. Kampanjen har temat "Hälsovecka i september" – årets kanske längsta vecka, då den pågår i hela 14 dagar, under veckorna 36 och 37. Syftet är att belysa den positiva inverkan som gröna växter har i våra hem och arbetsmiljöer, både för vår hälsa och vårt välbefinnande.

Krukväxternas alla hälsoeffekter

Krukväxter är mycket mer än en vacker inredningsdetalj. Vetenskapliga studier visar att de på flera sätt förbättrar vårt inomhusklimat:

  • Luftrening: Många växter kan ta upp och bryta ner skadliga ämnen som formaldehyd, bensen och trikloreten från luften. De gör detta genom små, mikroskopiska öppningar i bladen, klyvöppningar, där föroreningarna förs vidare ned till rotzonen och omvandlas till näring.
  • Ökad luftfuktighet: Genom transpiration avger växterna vattenånga, vilket höjer luftfuktigheten i bostäder och kontor. Detta är särskilt positivt under vintern när luften ofta är torr, och bidrar till att minska besvär som torr hud, irriterade slemhinnor och statisk elektricitet – inte minst kring datorarbetsplatser.
  • Minskad stress och bättre välbefinnande: Forskning, bland annat av norska forskaren Tove Fjeld, har visat att gröna miljöer leder till minskade stressnivåer och bättre psykiskt mående. Personal på en röntgenavdelning utan dagsljus blev lugnare och friskare när avdelningen försågs med växter och dagsljuslampor. Liknande resultat sågs i skolmiljöer där elevernas huvudvärk minskade och studieresultaten förbättrades.
  • Snabbare återhämtning: Att kunna vila blicken på levande växter har visat sig snabba på tillfrisknande och skapa en känsla av ro, oavsett om man vårdas på sjukhus eller arbetar i öppna kontorslandskap.

Allergivänliga alternativ och trender

Många är oroliga för allergier kopplade till krukväxter, men flera växter – särskilt de med dubbla, pollenfria blommor – passar även för känsliga individer. Bergpalm, prärieklocka, blåöga, hibiskus, höstglöd, brudorkidé, flasklilja, bladkaktusar och gullranka är några exempel på växter som ofta tolereras, även av allergiker. Vill du läsa mer finns här en lista på hälsoväxter.

Samtidigt följer inredningstrenderna de gröna tongångarna: stora palmer, ormbunkar, bananplantor och prickblad, men även blommande växter såsom hibiskus, silverkalla och orkidéer, lyser upp våra inomhusmiljöer. Dessa växter stärker trivseln och bidrar till ett lugnare sinne – en direkt motpol till stressiga arbetsplatser.

Så fungerar växternas luftrening – och vad säger forskningen?

NASA har genomfört experiment med ett 50-tal krukväxter för att skapa renare luft på rymdstationer. Deras forskning visar tydligt att växterna effektivt bryter ner vissa gifter i slutna, kontrollerade miljöer. I boken "Renare luft med växter" listas både växternas förmåga att rena tekniska miljöer och hur de sköts på bästa sätt.

Samtidigt pekar nyare sammanställningar på att mängden växter som krävs för att ha en märkbar luftrenande effekt i hemmet ofta är större än vad man brukar ha. Den största vinsten för de flesta är alltså en kombination av bättre luftfuktighet, estetiskt välbefinnande och sänkt stress, snarare än att växterna helt och hållet ersätter mekanisk ventilation.

Tips för att maximera växternas hälsoeffekter

  • Välj kraftiga och törstiga växter om luften är torr för att höja luftfuktigheten effektivt.
  • Dammtorka bladen regelbundet för bästa luftrenande effekt och för att minska allergirisken.
  • Ställ många växter nära datorer och annan elektronik – det minskar både statisk elektricitet och torrhet i luften.
  • Klipp bort blomkolven på pollenproducerande växter som fredskalla om du är pollenallergiker – du får behålla blommans färgprakt, men slipper pollen.
  • Undvik kraftigt doftande sorter vid allergikänsliga platser – men välj gärna bland de blommande växter som tolereras bättre, såsom brudorkidéer, kaktusar och silverkalla.

Vill du veta mer om hur du håller dina växter glada och starka även under semesterperioden? Läs gärna om krukväxternas sommarlov.

Exempel på hälsofrämjande krukväxter

Här finns några av de populäraste och mest lättskötta växterna för ett friskare inomhusklimat:


Aphelandra, kungsblomma


Billbergia nutans, prästhavre


Aglaonema, silverkalla


Chlorophytum comosum, ampellilja


Cyclamen, cyklamen


Ctenanthe, stenante


Epipremnum pinnatum, gullranka

Vill du se fler förslag? Här hittar du fler hälsoväxter som är lättskötta och passar även för allergiker.


Krukväxternas positiva effekter – en snabb överblick

Krukväxter bidrar till en friskare, mjukare och mer harmonisk inomhusmiljö – på kontoret, i skolan och hemma. De förbättrar luftfuktighet, tar hand om vissa luftföroreningar och skapar trivsel och ro. Även om deras faktiska roll som luftrenare ibland överskattas i förhållande till ventilationssystemen, är hälsoeffekterna på stress, återhämtning och arbetsklimat tydliga. V

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svarPresentkort
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2025 Odla.nu i Sverige AB