Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Krukväxterna dom hjälper oss att må bättre

Blomsterfrämjandet står bakom en kampanj för nyttiga och hälsosamma krukväxter. De hjälper oss att få en bättre och renare inomhusluft samtidigt som de höjer luftfuktigheten i våra lägenheter.

Temat är "Hälsovecka i september" och är årets enda vecka som innehåller 14 dagar. Kampanjen pågår veckorna 36 och 37.

Krukväxter behöver vi ha - för både hälsa och trivsel - såväl hemma som på jobbet.
Krukväxter är nämligen inte bara vackra att se på. De renar bevisligen luften och höjer luftfuktigheten. De "äter upp" många gifter i vår omgivning samtidigt som de avger syre. Inredningstrenderna går mot stora, gröna växter som till exempel palmer och ormbunkar, prickblad och bananplantor. Stora hibiskusar, silverkallor och orkidéer ger oss dessutom vacker blomning samtidigt som vi blir lugnare. Stresshormonerna minskar i en grön miljö.

Många krukväxter har visat sig göra sådan nytta, att inredningsarkitekter och byggherrar borde använda sig av dem för att locka hyresgäster. Guldpalmen och andra stora växter tar upp mycket formaldehyd, ett av de ämnen som brukar ge sjuka-hus-sjukan.

Så här går det till: Krukväxternas blad tar in föroreningar från luften i mikroskopiska små hål, klyvöppningar. Bladen avger också vattenånga, de transpirerar. Då uppstår luftströmmar som för ner föroreningarna till växtens rotzon. Där omvandlas föroreningarna till näring åt växterna. Den amerikanska rymdstyrelsen, NASA, har hittills gjort experiment med ett 50-tal växter. Syftet har varit att skapa en miljö som är lämplig för rymdstationer, där astronauter och andra ska kunna leva längre eller kortare perioder. I boken "Renare luft med växter" finns listor över vilka växter som tar bort olika gifter. Dessutom finns det skötselråd till de testade växterna.

Den norska forskaren Tove Fjeld vid har också genomfört många experiment som visat nyttan av att ha växter i våra inomhusmiljöer. Hon placerade en mängd växter, dels på en röntgenavdelning på ett sjukhus, dels i ett klassrum på en skola.

Personalen på röntgenavdelningen hade ett mycket slitsamt arbete och inget dagsljus eftersom avdelningen saknade fönster. Många på avdelningen mådde dåligt av den usla arbetsmiljön. Tove Fjeld lät byta ut befintliga lampor mot lysrör med dagsljusbelysning. Dessutom ställde hon ut stora kärl med växter runt ljusbord och andra maskiner. Strax blev luften bättre och stress och sjukfrånvaro minskade bland de anställda.

När projektet var över ville personalen behålla växterna, då de upplevt dem som så välgörande.

En skolklass fick maka lite på bänkar och stolar för att utefter ena långväggen få plats med stora lådor fyllda med växter. Eleverna i den klassen mådde, efter kort tid, bättre jämfört med elever i växtlösa klassrum. Problem med huvudvärk försvann och studieresultaten förbättrades.

Då många experter kommit fram till det som alla vi blomstervänner redan vet - nämligen att växter är befrämjande för hälsan - är det extra synd att många sjukhus förbjuder blommor på patientavdelningar. Undviker man starkt doftande växter finns det många såväl gröna som blommande växter som även allergiker kan tåla. Bland blommande växter är de dubbla varianterna ofta utan pollen och alltså mindre allergiframkallande. Bergpalm, prärieklocka, blåöga, hibiskus, höstglöd, brudorkidé, flasklilja, bladkaktusar och gullranka är några exempel på växter som många allergiker kan fördra.

Vad man tycker är vackert och vad man är rädd för att inte tåla som allergiker är en privatsak, men säkert är att de allra flesta mår bättre, tillfrisknar fortare när man kan låta blicken vila på levande växter. Den som inte är sängliggande mår också bra av att ha något att pyssla med, plocka bort vissna blad och byta vatten etc.

I stället för elektriska luftrenare bör vi i den mån det går fylla våra hem och arbetsplatser med växter. Palmer, ormbunkar, bananblad och svärmors tunga, men också krysantemum, begonia och azalea gör luften omkring oss renare. Dessutom höjer de luftfuktigheten.

Det är särskilt bra eftersom det påverkar elektriciteten i luften. Placera många växter på skrivbordet om du har en dator vid din arbetsplats. Det minskar den statiska elektriciteten. Kallaväxter, till exempel fredskallan, får spännande blommor omgivna av ett hölje, ett högblad. Är du pollenallergiker klipper du bara av blomkolven och lämnar det färggranna högbladet. Du slipper pollen, men får ändå en vacker "blommande" växt.

Här finns en lista på hälsoväxter.


Aphelandra, kungsblomma


Billbergia nutans, prästhavre


Aglaonema, silverkalla


Chlorophytum comosum, ampellilja


Cyclamen, cyklamen


Ctenanthe, stenante


Epipremnum pinnatum, gullranka
Foto: Sten Ahlvin

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svarPresentkort
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2024 Odla.nu i Sverige AB