Krukväxter ger sundare inomhusmiljö
Förbättra inomhusmiljön med krukväxter
Ett enkelt och effektivt sätt att förbättra inomhusmiljön är att omge sig med krukväxter. Både blommande och gröna krukväxter förser luften med syre genom fotosyntesen — något vi alla behöver för att må bra — och de gör samtidigt våra hem och arbetsplatser mer estetiskt tilltalande och ombonade. Det finns ett brett utbud av växter att välja bland, så det är lätt att hitta en favorit som passar just dig.
Luftfuktighet och hälsa
En ytterligare fördel är att krukväxter, tack vare fotosyntesen, ökar luftens fuktighet. Särskilt under vinterhalvåret när inomhusluften ofta blir torr på grund av uppvärmning, bidrar växterna till en högre luftfuktighet vilket kan minska problem som torr hud, irriterade ögon och torra slemhinnor. Läs mer om detta i den här artikeln om sund inomhusmiljö.
Växternas förmåga att rena inomhusluften
Vilka ämnen kan växter filtrera bort?
En aspekt som har fått allt större betydelse är krukväxternas förmåga att rena inomhusluften från skadliga ämnen. Hortonom Maj-Lis Pettersson lyfter fram att NASA har visat i sina vetenskapliga undersökningar att vanliga krukväxter kan rena inomhusluften. Den första upptäckten gjordes redan 1980 då vissa växter visade sig kunna ta bort formaldehyd från luften i slutna rum. Fortsatta studier har visat att även andra vanliga krukväxter har förmågan att minska halterna av ämnen som aceton, ammoniak, bensen, toluen och xylen, alla vanligt förekommande i våra hem och på arbetsplatser.
Exempel på växters renande egenskaper
- Formaldehyd finns till exempel i färgämnen, gardiner, golvmaterial och strykfria kläder. Växter som spjutbräken (Nephrolepis exaltata), krysantemum, gerbera, doftdracena (Dracaena fragrans ’Janet Craig’), ormbunkar, fönsterfikus, benjaminfikus och murgröna har visat sig vara särskilt effektiva för att minska formaldehyd.
- Aceton, som förekommer i nagellackborttagningsmedel och kosmetika, kan absorberas av fredskallan.
- Ammoniak återfinns bland annat i fotolabbprodukter, frisörsalonger och vissa rengöringsmedel. Här är buskpalm (Rhapis excelsa), rosenkalla (Anthurium), krysantemum, påfågelsblad (Calathea makoyana), Dendrobium och tulpan lämpliga växtval.
- Bensen är vanligt i t.ex. klister, tapeter, tobaksrök och lösningsmedel, och kan tas upp av murgröna, dracena, svärmors tunga och bergpalm (Chamaedorea elegans).
- Xylen och toluen, ofta förekommande i elektronik som datorskärmar och kopiatorer, minskar i omfattning tack vare växter som guldpalm (Dypsis lutescens), brudorkidé, prickblad och kantdracena (Dracaena marginata).
Det är värt att notera att en enda växt inte klarar av att rena luften från samtliga skadliga ämnen. Genom att kombinera olika arter och placera dem strategiskt i hemmet eller på arbetsplatsen, som till exempel i sovrummet för bättre nattsömn, i köket för positiv energi eller bredvid elektronikprodukter och i barnens rum, kan du optimera luftkvaliteten på ett naturligt sätt.
Maj-Lis Pettersson påpekar att eftersom NASA:s studier genomfördes för ett antal år sedan kan vissa ämnen ha bytts ut mot andra i dagens produkter, och alla de växter vi använder idag var inte med i de ursprungliga undersökningarna. Det är därför troligt att ännu fler växter än vad som hittills är känt kan bidra till renare och friskare inomhusluft.
Andra hälsoeffekter av växter
Utöver rening och fukttillskott medför krukväxter flera andra positiva effekter. Studier visar att växter kan bidra till minskad stress och huvudvärk, ökad kreativitet och prestation samt ökat välbefinnande tack vare den estetiska upplevelsen — något som även behandlas i denna artikel om sunda gröna miljöer.
Sammanfattning: Krukväxter för bättre inomhusmiljö
Genom att inreda med ett urval av olika krukväxter får du inte bara ett grönare och mer trivsamt hem, utan du stärker även hälsan och förbättrar inomhusmiljön på flera sätt. Växter tillför syre, ökar luftfuktighet, kan neutralisera flera inomhusföroreningar och gör miljön mer harmonisk. Att satsa på varierad växtlighet är därför det bästa receptet för en hälsosam inomhusmiljö, oavsett om det handlar om hemmet, kontoret eller barnens rum.
Källa: Wolverton, B. C. 1997. Renare luft med växter. 50 rumsväxter som ger friskare inomhusmiljö. Wahlströms.