Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Sund inomhusmiljö

Skapa en sund inomhusmiljö med hjälp av växter. Arkitekter och inredningsexperter har olika åsikter om framtidens bostad. Växter och natur har dock alltid varit ett fast inslag i våra hem, menar en dansk forskare.

Från Floradania

Mette Melchenborg, forskare vid Institut for Litteratur, Kultur og Medier på Syddansk Universitet i Odense, intresserar sig för olika föreställningar och idéer om hemmet och bostaden. Hon gör följande reflektion:

 • Många filosofer sysslar med förhållandet mellan människan och naturen, och en utbredd uppfattning är att om man gått vilse i världen, så kan man hitta sig själv i naturen. Det ger naturen en speciell status.

  Växter gör tillvaron meningsfull
  När vardagsstressen och omvärldens krav blir alltför stora, och vi har svårt att se meningen med allt, kan växterna hjälpa oss att komma på fötter igen, menar Mette Melchenborg.

 • En växt bryr sig nämligen inte om att du är arbetslös, skild eller igång med en lovande karriär. Den är en del av ett större organiskt system och har sin egen naturgivna mening, som går ut på att gro, växa och vissna bort. Den bara "är", och därmed skänker växten ett lugn och en kontinuitet som verkar avstressande på oss.

Renässans för växter
Med utgångspunkt från sin egen och andras forskning förutspår Mette Melchenborg att intresset för att omge sig med växter i bostaden kommer att öka i framtiden:

 • Allt tyder på att växter kommer att få en renässans i våra bostäder, och det beror bland annat på hela den "Simple Living"-trend som vi just nu upplever. Vi behöver hitta tillbaka till de ursprungliga värdena och bearbeta intrycken på egen hand. Det är för övrigt något som tydligt märks i det ökade intresset för TV-program som fokuserar just på lantliv, trädgård, nyttoväxter o.s.v.

  Växter - en sund investering
  Allt fler undersökningar har under senare år visat att växter inte bara har en lugnande inverkan, utan att de också bidrar till att rena luften från gifter och förbättra inomhusklimatet. De många dokumenterade positiva egenskaperna hos växter, bland annat hos luftrenande växter inomhus, visar att växter i bostaden är en klok investering.

  Växter som garanterat renar luften:
  Fågelbobräken (Asplenium nidus)
  Aloe vera
  Ampellilja (Chlorophytum elatum)
  Banddracena (Draceana deremensis)
  Gullranka (Epipremnum aureum)
  Murgröna (Hedera helix)
  Rembuske ("Twiggy", Homalocladium)
  Svärmors tunga (Sansevieria)
  Fredskalla (Spathiphyllum)

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svar
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2024 Odla.nu i Sverige AB