Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Kornettblomma

Kornettblomman (Streptocarpus x hybridus) – Fakta och Skötsel

Kornettblomman, Streptocarpus x hybridus, är en charmig och lättskött krukväxt som passar utmärkt i det lilla rummet. Dess eleganta, trumpetformade blommor vajar på tunna, gracila stänglar över en rosett av ovala, mjuka, håriga blad. Färgnyanserna varierar stort – allt från rent vitt till starkt rosa, blått och rött, men de violetta tonerna är vanligast. Det finns många olika sorter, från kompakta minisorter till större, praktfulla varianter – vissa mer ovanliga än andra. Kornettblomman är också ett trevligt och färgglatt inslag exempelvis under vintern, vilket uppmärksammas i Månadens Blomma i februari.

Ursprung och historia

Släktet Streptocarpus omfattar cirka 130 arter, med ursprung i tropiska delar av Afrika och Asien. En gemensam nämnare är de rörlika blommorna och de luddiga bladen. Kornettblommans tunna rotsystem är känsligt för väta – i naturen trivs den gärna på klippor eller bergssluttningar, där vatten snabbt rinner undan och rötterna skyddas mot att stå blött. De första exemplaren kom till England och Kew Garden på 1800-talet och fick stor betydelse för växtens utveckling som populär krukväxt i Europa. I Sverige började namnet kornettblomma användas i större omfattning först på 1980-talet. Du kan hitta mer inspiration och läsning om dessa och liknande växter på Inspiration - Februari och Vivor.

Odling och skötsel

Kornettblomman är tacksam och långlivad om du ger den rätt förutsättningar.

Placering

Den trivs bäst i öst- eller västfönster, med skydd mot stark, direkt sommarsol. Kornettblomman klarar ljust läge men vill helst inte stå i den allra starkaste solen, då bladen lätt får skador.

Vattning

Vattna med rumstempererat vatten och helst underifrån – då skyddar du bladen från fula fläckar och möglighet. Rötterna är tunna och känsliga för övervattning; jorden ska vara jämnt lätt fuktig men inte blöt. På vintern minskas vattningen rejält.

Temperatur

Kornettblomman trivs i något svalare temperaturer än normal rumstemperatur och kan under sommaren även uthärda temperaturer upp till 30°C. Vintertid mår den bäst i svala, ljusa förhållanden. Undvik drag och långvarigt kallt läge.

Näring

Under blomningen kan flytande näring ges varannan vecka. På vintern behöver växten varken mycket vatten eller näring.

Jord och omplantering

Plantera om i luftig och näringsrik blomjord – gärna med lite sand eller perlit för dränering – när våren kommer. God dränering är avgörande så att inget vatten blir kvar runt rötterna.

Blad och blommor

Undvik att få vatten på bladen. Det är normalt att Kornettblomman på hösten får några gula blad när den gör sig av med äldre växtdelar.

Underhåll

Ta bort överblommade stänglar med en ren sax för att inte skada den täta bladrosetten. Många sorter är fleråriga och kan leva och blomma i flera år.

Blomning och viloperiod

Med rätt skötsel blommar Kornettblomman ofta från tidig vår till sen höst – ibland nästan året runt. Under vintern går den in i viloperiod, då tillväxten avstannar och behovet av vatten och näring minskar.

Förökning och variation

Du kan enkelt föröka Kornettblomman med bladsticklingar eller genom att dela en stor planta. De många hybriderna och sorterna gör växten populär bland samlare och entusiaster av inomhusväxter.


Kornettblomman är sammanfattningsvis en tålig och vacker klassiker i fönstret – oväntat lättskött, rikblommande och enkel att lyckas med även för nybörjaren. För mer odlingsinspiration se Månadens Blomma i februari och Inspiration - Februari.



Kornettblomma – Streptocarpus x hybridus


Kornettblomma – Streptocarpus x hybridus


Kornettblomma – Streptocarpus x hybridus


Kornettblomma – Streptocarpus x hybridus
Foto: Blomsterfrämjandet

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svarPresentkort
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2025 Odla.nu i Sverige AB