Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Juni norr om polcirkeln

Första juni i Malmberget, Lappland, 7 mil norr om polcirkeln! Marie Leanderssons trevliga månadskrönika fortsätter. Nätterna är ständigt ljusa och naturen sjunger av glädje!

1:a juni i Malmberget, Lappland 7 mil norr om polcirkeln

I förrgår skedde en explosion naturen efter ett regn och påföljande solsken. Alla träd slog ut sina blad som på ett givet tecken. Till och med Ornäsbjörken, fastän den andra år brukar vara lite senare än de andra björkarna. Häggen och syrenen har stora svullna knoppar men vi får vänta några veckor ännu innan de blommar. Blodhäggen blommade den 15 juni förra året.

Snö och ständigt ljus!

Ända till midsommar kommer fjället Dundret att ha snöfläckar kvar. Efter den 2 juni har vi solen uppe dygnet runt fram till den 12 juli och mitt sömnbehov minskar drastiskt när det är ljust och solen skiner hela natten.

Ett annat magiskt datum är den 10 juni, efter det datumet sägs att man kan plantera ut sommarblommorna utan risk för nattfrost. Redan nu får de vara ute på dagarna om det är fint väder för att sakta vänja sig och när kvällen kommer tittar jag noga på termometern så att den inte sjunker för mycket för då får de komma in eller få en tunn täckning.

I år blev det inte någon riktig värme i maj som vi brukar ha, men nu hoppas vi på mera värme i sommar i stället. Summan av sommarens värme borde väl vara konstant?

Gräset är redan högt så det borde ha klippts första gången, men i morgon får det bli av. Bra att jag får gräsklipp så jag kan börja täcka i planteringarna med det. Det ger den bästa näringen till växterna, den håller jorden fuktig, dessutom växer inget ogräs så jag slipper rensa.

Sorkarna har inte ätit upp allt som jag befarade tidigare i vår utan bara ”betat” av det som var ovan jord under snön, nu växer de flesta perenner kraftigt från roten.

Sommarblommor
Sommarblommor
Handla nu

Glada överraskningar!

Varje vår blir jag lika glatt överraskad när någonting tittar upp som jag inte minns att jag hade precis där.

De första blommorna att slå ut var tusenskönans tätt följd av vitsipporna och den fläckiga lungörtens blå-lila-rosa blommor och de blommar alla ännu. I år hittade jag vitsippor på ett annat ställe också än de varit på tidigare, snart har jag nog en egen vitsippsbacke. Det var ca 9 år sedan min pappa skickade upp några vitsippsrötter till mig, från Dalarna, blad har kommit upp i alla år men inte förrän 2010 blommade de.

Tydligen har jag stoppat ner många lökar i jorden i höstas för det kommer upp krokus, tulpaner och narcisser på ställen där jag inte minns att jag satt några. Har jag verkligen så dåligt minne? Ännu är de bara i knopp men tänk vad underbart det blir när de blommar.

Förgätmigejen har hittat nya ställen att slå sig ner på och den har stora knoppar. Undra hur deras frön har transporterats dit? Men de är söta då de blommar så vill de vara där får de vara där. De är ju så lätta att rensa bort då de blommat över och blivit risiga.

Vårkragens solgula blommor som bara var i knopp i går blommar nu på morgonen för fullt. Just nu händer så mycket i trädgården varje dag så jag häpnar, man nästan ser hur det växer och eftersom det är ljust på natten växer det då också.

Jag måste prova!

Jag önskade mig regn för vi hade det så torrt och smutsigt och nog har min önskan gått i uppfyllelse alltid. Varannan dag har det regnat och ibland riktiga skyfall, nog har växterna fått rikligt med vatten och allt är ordentligt tvättat, rent och friskt.

Rabarbern, vårens första primör, är stor så nu ska det bli årets första rabarberpaj i helgen. Pepparroten som kommer från en bit från livsmedelsaffären har också blivit stor, det är två höstar sedan jag planterade den. Mitt senaste projekt är att jag ska plantera jordärtskockor i köksträdgården. Jag vill se om de kan klara vintern här uppe och så ska de ju ha så fina gula blommor också. Hoppas att jag lyckas.

Om någon säger att det går inte så tror jag inte på det utan vill prova själv!

Vinstockarna Zilga direkt i marken utan växthus har börjat knoppas i år också liksom havtorn och amerikanska blåbär. Vilken tur att jag är lite tokig och testar.

Däremot vill vanliga växter som humle och hästhov inte växa i min trädgård. Vad är felet?

Nu ser jag fram emot en fin sommar. Tänk att det blev sommar i år också!

_Lapponica Marie Leandersson_

Anmäl dig till vårt nyhetsbrevErbjudanden, nyheter och inspiration varje vecka!
Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svar
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2023 Odla.nu i Sverige AB