April norr om polcirkeln
Vårvintern är här – Trädgårdslivet i Malmberget tar fart
Vårvintern är här, den näst bästa årstiden enligt mig. När vårsolen lyser över det gnistrande vita snötäcket, som nu är 75 cm tjockt efter att tidigare nästan nått en meter, söker jag mig ut i solen för att njuta av värmen i bästa lähörnan. Den här perioden är speciell – ljuset återvänder snabbt och hoppet om ännu en sommar växer sig starkare efter en lång och kall vinter.
Ljuset kommer!
Nu går det mot ljusare tider. Solen steg upp 5:53 i morse och går ner 19:33 i kväll – dagarna blir märkbart längre för varje vecka. Redan i mitten av april har vi här i norr gått om södra Sverige i mängden dagsljus och från början av juni är solen uppe dygnet runt. Den korta, men otroligt intensiva, sommaren är verkligen unik för Malmberget och norra Sverige, något du kan läsa mer om i Juni norr om polcirkeln.
I backar och runt träd har solens strålar börjat smälta snötäcket, och fläckar av barmark dyker upp här och där. Samtidigt ligger snön fortfarande djup över gräsmattan och det dröjer ett tag till innan allt har smält bort. Efter en ovanligt kall vinter i december, januari och februari tvivlade jag ibland på att våren skulle komma, men nu är hoppet tillbaka.
Vårtecken i trädgården
Snödroppar som försiktigt letar sig upp där solen hunnit värma marken, och fåglar som återvänder för att sjunga sina första vårsånger – visst känns det som om livet kommer tillbaka, även om vintern fortfarande håller ett stadigt grepp om mycket av trädgården.
Dags att så perenner
Med ljusets återkomst startar också vårbruket på allvar. Nu är det dags att så perenna fröer, som ska ner i jord och sedan skottas ner i en snödriva för att stratifieras under några veckor. För ändamålet återanvänder jag gärna frigolitlådor med små fack där granplantor tidigare stått – ett hållbart och smidigt sätt att ta hand om de späda plantorna.
De frön som jag sådde inomhus redan i februari har blivit riktigt stora plantor, men de får stanna inne ett bra tag till. Här i Malmberget kan nattfrosten hänga kvar ända in i början av juni, så tålamod är en dygd för alla odlare. Mårbackapelargonen har vuxit sig kraftig efter vintervilan, och i samma kruka har två solrosor och en hampa kommit upp – troligen hjälpta på traven av fåglarna i höstas. Även den uppstammade Margeriten har vaknat ur sin vinterdvala och visar nu livskraftiga nya blad.
Så perenner utomhus – steg för steg
- Fyll ett odlingskärl med jord.
- Strö ut fröna och tryck ned dem lätt.
- Täck med snö och ställ lådan utomhus.
- Låt naturen sköta stratifieringen tills solen värmt bort snötäcket.
Visst går det!
Trädgårdslivet här har sina utmaningar, inte minst när det gäller sorkar. 2010 var ett sorkår utan dess like och trots envis kamp med skrämmor, ansjovis, vitlök och vibrationer, var det nog de små gnagarna som till slut gick segrande ur striden. När vi borrade för bergvärme trodde jag att sorkarna skulle ge sig av på grund av vibrationerna, men de stal sig kvar under snön. Nu ser jag deras hål överallt och undrar med viss oro hur mycket de förstört under snötäcket. Först när snön försvunnit helt, i mitten av maj, blir det möjligt att se den eventuella förödelsen.
Inför hösten planerar jag att sätta massor av Alliumlökar i alla rabatter – det verkar vara nästan det enda som sorkar undviker. Många tror fortfarande att det inte går att få en vacker trädgård här uppe i Malmberget, men med över 40 års erfarenhet vet jag att det både är möjligt och givande! Sommarsolen lyser dygnet runt och växterna sätter fart på ett sätt som är svårt att jämföra med mer sydliga trakter. Dessutom skyddar snötäcket växterna under vintern, vilket är en nyckel till att lyckas med fleråriga perenner och prydnadsväxter. Alla träd och buskar klarar sig visserligen inte genom de kyligaste vintrarna, men det finns mer än tillräckligt med tåliga sorter att välja bland.
Bild: Vårsol över snötäckt rabatt
Tips för perennodling i norra Sverige
För dig som vill lyckas med trädgården här uppe vill jag dela med mig av några råd:
- Välj perenner som blommar tidigt eller hinner avsluta sin blomning innan frosten återvänder.
- Undvik perenner som blommar alltför sent, då säsongen är så kort. Se gärna till att prova tåliga sorter som rekommenderas för norra Sverige.
- Upphöjda rabatter eller pallkragar är utmärkta för känsligare växter – de tinar upp snabbare på våren och minskar risken för köldskador.
- Låt fjolårets gamla växtdelar ligga kvar till våren; de skyddar både jord och späda skott mot vårsolens starkaste strålar.
- Ge rabatter en årlig giva av brunnen naturgödsel och var extra noga med gödsling vid nyplantering för att säkerställa kraftig tillväxt och blomning.
Fler praktiska tips och inspiration finns i Juni norr om polcirkeln.
Hitta tåliga växter
Utforska gärna sortimentet hos välsorterade plantskolor, och fråga efter växter speciellt rekommenderade för zon 7 och 8, så ökar dina chanser till en lyckad trädgård.
Om Marie
Jag flyttade från Dalarna till Malmberget 1972 och har sedan dess odlat trädgård här. Genom företaget Lapponica hjälper jag till med trädgårdsdesign, anordnar kurser och föreläsningar och delar gärna med mig av mina erfarenheter kring odling i Lappland.
Erfarenheterna från Malmberget visar att vårvinter, ljusa sommardygn och ett skyddande snötäcke skapar helt unika odlingsförhållanden. Med kunskap, rätt växtval och lite mod kan du förvandla även den nordliga trädgården till en oas som blomstrar – år efter år.