Augusti norr om polcirkeln
Första augusti i Malmberget, Lappland 7 mil norr om polcirkeln!
Idag är det dagen efter en helt underbar träff med Trädgårdsamatörerna i Burträsk. Helgen bestod av föreläsningar och trädgårdsvandringar där jag har fått massor av inspiration. Trädgårdsmänniskor är väldigt trevliga vilket också gällde helgen möten. Växtmarknaden med många ovanliga växter, som avslutade träffen på söndagen, väckte mitt habegär så till den milda grad att bilen hem var proppfull, fastän jag innan bestämt mig för att inte köpa något.
Sommaren har fortsatt bjudit mig på vackert väder. Mycket värme med lagom många molniga dagar däremellan och precis när det behövts har det kommit en svalkande regnskur. Den här sommaren kan ingen klaga på.
Varm färpalett
För 14 dagar sedan visade sig min trädgård från sin bästa sida. Men även idag prunkar den så att jag är stolt över den. Nu blommar det med lite varmare färger också och bildar en vacker färgpalett tillsammans med alla möjliga varianter av blåa och vita riddarsporrar.
Vad jag funderat på vad jag skulle plantera där sorkarna härjat och ödelagt allt, nya perenner eller sommarblommor? Men det hade jag inte behövt fundera på för Prästkragarna har tagit över och skylt allt. Det blev riktigt vackert. Återstår att se om jag får bort dem sedan när jag vill.
Humlorna har tömt alunrotens blommor på all honung men precis då har kärleksörtens blommor slagit ut så de hade bara att flyttat över dit.
Tänk vad naturen är vist ordnad både för humlorna och för mig!
Fådda blommor
Varje år dyker nya vackra varianter av riddarsporrar upp. Just i år har en ljust blå variant velat slå sig ner invid plymspirean. Jag var tvungen att titta igenom de senaste årens beställningar av plantor och fröer innan jag var helt säker, jag har inte skaffat mig någon sådan. Men den är underbar och välkommen där den behagat slå sig ner.
Det är åtta år sedan jag fick bronsrodgersian i present och i år är den mycket praktfullare än tidigare. Givarens planta är dubbelt så hög som min men så har den också stått på samma plats sedan 60-talet så jag har något att se fram emot.
Den klättrande stormhatten har precis som jag trodde växt högre än det armeringsnät som den fick att klättra i. Nu hoppas jag att den själv strävar i sidled för så högt upp når jag inte så att jag kan leda den. De vanliga stormhattarna, ca 170 cm höga just nu, är precis på gång att slå ut, den vita är först följt av den blå/vita och sedan den mörkt blå.
Gyllene råg
Perenn fingerborgsblomma har dykt upp i en plantering fastän jag har för mig att den planterades på en helt annan plats förra året. Antingen har jag köpt en tidigare och glömt bort det. Det är nog ofta så att man önskar sig en speciell planta och köper den då man stöter på den och sedan glömmer att man redan köpt en och köper ännu en.
Jag frösådde kanadensisk vildråg för två år sedan, den skulle bli 100-120 cm hög men förra året tyckte jag att den såg tråkig ut, bara ca 30 cm hög, och bestämde mig för att riva upp den. Men tack och lov blev det aldrig gjort och i år belönar den mig med vackra graciösa vippor. Den ska nu få flytta till den tråkiga kanten av garageuppfarten och förgylla den tillsammans med den blågröna strandrågen.
De kanadensiska remorterande rosorna har blommat i snart tre veckor och fortsätter att blomma tills frosten tar dem. Finlands vita ros blommade för två veckor sedan men den blommningen varade bara i en dryg vecka men en bonus för den är vacker röd höstfärg.
Smultronen och allåkerbären som växer som marktäckare under äppelträden är väldigt populära hos barnbarnen och även grannbarnen, men det finns så mycket så alla blir nöjda.
Beskärningsdags!
Den närmaste tiden ska JAS-beskärningen på buskar och träd göras och sedan är det hög tid att sprida ut höstgödslet.
_Lapponica Marie Leandersson_