Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Julstjärnor

Julstjärnan – En färgstark favorit att tycka om

Julstjärnan, Euphorbia pulcherrima, är en av våra mest älskade julblommor och har en lång och fascinerande historia. Ursprungligen härstammar julstjärnan från Latinamerika, närmare bestämt Mexiko och Centralamerika, där den ofta syns som en meterhög trädgårdsbuske – långt från krukväxten vi är vana vid inomhus under vintern. I Mexiko är växten känd som "Flores de Noche Buena", den heliga nattens blomma, och blommar där naturligt kring juletid. Vid den här tiden på året lyser de klart röda högbladen upp trädgårdar, men även på platser som Madeira och Kanarieöarna syns liknande prakt under vintermånaderna.

Redan för 200 år sedan skickade Joel Poinsett, Mexikos första amerikanske ambassadör, med sig plantor hem till den botaniska trädgården i Philadelphia. Det var efter honom växten fick sitt engelska namn "poinsettia". Till Europa kom julstjärnan först ungefär hundra år senare, där den fått sitt botaniska namn Euphorbia pulcherrima, vilket betyder "den vackraste av euphorbiosläktet".

Familj och utseende

Julstjärnan tillhör växtfamiljen Euphorbiaceae, törelväxter, där många arter kännetecknas av sin karakteristiska mjölksaft. Det som vi ofta ser som själva "blomman" är egentligen julstjärnans färgglada högblad, som arrangera sig i en dekorativ, stjärnlik cirkel. De riktiga blommorna är små, gulgröna och diskret placerade i mitten av högbladen. Ursprungligen dominerade intensivt röda nyanser, men idag finns julstjärnor i ett brett spektrum av färger: klart röd, ljus röd, rosa, gul och crèmevit. Nya sorter har ofta krusiga eller tandade högblad, vilket skapar ytterligare variation.

Säsong och skötsel

Julstjärnan blommar som intensivast från oktober till januari och är, om du sköter den väl, vacker betydligt längre än så. Under sommaren är högbladen gröna och plantan efterliknar mest en vanlig krukväxt. För att utveckla sina färgade högblad behövs mörker i minst tolv timmar varje dag under flera veckor. Det är just denna egenskap som gör att de slår ut precis lagom till jul.

Placering

Julstjärnan trivs allra bäst på en varm plats med mycket ljus men vill inte stå i direkt solljus, eftersom bladen då riskerar att brännas. Den är också mycket känslig för låga temperaturer och drag – plantan måste därför skyddas väl mot kyla, särskilt vid transport hem från butiken.

Vattning

Julstjärnan uppskattar sparsam vattning. Rötterna är känsliga för överskott av vatten, så se till att vattnet alltid kan rinna bort ordentligt ur krukan och att inget överflödigt vatten blir kvar i ytterkrukan. Håll jorden lätt fuktig, men låt den torka upp mellan vattningarna. Julstjärnan behöver sällan extra näring, utan räcker oftast med en till två näringsgivor efter inköp.

Dekoration och inspiration

Tack vare sin variation i färg och form passar julstjärnan lika bra som solitär växt, samplanterad i grupper eller som en effektfull detalj i arrangemang. Prova exempelvis att arrangera dina julstjärnor i en rustik kruka dekorerad med julpynt – det ger ett enkelt men stämningsfullt uttryck i varje hem.

Eller varför inte samla flera julstjärnor i en grupp och dekorera med guldsprayade kvistar? Att kombinera många plantor i samma eller olika färger är ett perfekt sätt att skapa en festlig, personlig julstämning. Julstjärnor passar även fint i udda loppisfynd – gamla bakformar fyllda med röda julstjärnor, nypon och äpplen ger snabbt ett färggrant och personligt julstilleben (se bild). De allra minsta sorterna, så kallade mini-julstjärnor, är dessutom oemotståndliga att ställa ut som små överraskningar runt om i hemmet (se bild på minijulstjärna).

Inspireras gärna av Lüschers psykologiska färgtest för att hitta just din personliga nyans av röd, eller läs mer om röda färgers magi i förhållande till energi och glädje i artikeln "Oemotståndligt röd".

Skötselråd och tips

Om du vill använda julstjärnan som snittblomma måste stjälkänden behandlas: doppa den nyskurna snittytan i kokande vatten eller bränn över ett stearinljus. Detta försluter snittytan och hindrar den vita, mjölkaktiga saften från att sippra ut, vilket i sin tur gör blomman mer hållbar – upp till fjorton dagar i vas.

Julstjärnan – mer än en dekoration

Julstjärnan är både tålig och lättskött när du väl lärt dig dess behov. Dess historia, biologiska mångfald och variationsrikedom gör den till något mycket mer än en traditionell juldekoration. Rött står för energi, aktivitet och glädje – och få växter kan skapa så mycket julstämning och liv i hemmet! Oavsett om du väljer klassiskt röd eller experimenterar med andra färger så är det svårt att gå fel med denna ikoniska vinterblomma.

Med rätt skötsel och inspirerande arrangemang kan din julstjärna bli ett självklart inslag – år efter år.

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svarPresentkort
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2025 Odla.nu i Sverige AB