Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Julstjärnor

Julstjärnor - oemotståndligt röd

Julstjärnor bidrar med så mycket mer än bara färg under vinterns mörka månader.

Världen är full av färger. Den mest färgrika av dem alla är röd. Nästan ingen kan motstå styrkan i dess färg. Röd står för energi, aktivitet, glädje och livskraft. Rött är helt enkelt oemotståndligt!

Röd är också den traditionella färgen på julstjärnor. Även om de numera finns i många olika färger är närmare 80 % av den populära vinterblomman som säljs röd.

Och i Europa säljs årligen nästan 100 miljoner julstjärnor. Det märks att vi har ett inneboende behov av livligt röda julstjärnor, särskilt under vinterns mörka månader.

Mer än bara en färg
Röd är kärlekens färg, kungars färg och kyrkans färg, men även färgen på blod och martyrer. Det är den iögonfallande färgen som varnar oss för fara i trafiken och som ses på många länders flaggor.

Men rött är mycket mer än blott en färg. Färgens utbredningsområde, dess influenser, betydelse och effekt, är ett spektrum bredare än människans erfarenhet.

Varför är rött den färg vi konfronteras vid under flera olika tillfällen i livet? Vad gör denna färg så oemotståndlig för oss? Varför vill vi omges av röda saker? Vad är det som gör att vi uppskattar klart röda högblad på julstjärnan, särskilt under den mörka årstiden?

Läkarvetenskapen och psykologin har funnit svaret. Rött utlöser en spontan respons. Det är den färg som stimulerar musklerna och hjärtat, inspirerar oss att göra saker och sänker våra hämmare. Rött gör oss glada, fyller oss med energi, ger styrka och själförtroende samt gör oss optimistiska. Rött får folk att må bra!

Rött får folk att må bra - en färg och dess effekt
Färger påverkar oss och utlöser en känslomässig respons. Detta är mer än en vetenskapligt beprövad fakta. Forskare tar hjälp av färgforskning för att förstå människans personligheter. Den personliga förkärleken till en särskild färg säger mycket om dess personlighet.

Den välkände Schweiziske psykologen Prof. Dr. Max Lüscher har utvecklat en ryktbar psykologisk färgtest. Den tillämpas i nästan hela världen inom läkarvetenskapen, mänsklig beteendeforskning samt vid reklam och produktdesign. "Lüscher Test" möjliggör insikt i människans personlighet, analyserar vår möjlighet att prestera, vår självbild och vår förmåga att motstå stress.

Sommarblommor
Sommarblommor
Handla nu

Speciellt för färgen röd, har de schweiziska forskarna utvecklat ett kort test som möjliggör inblick i några aspekter av ens personlighet. Vad är det som gör den röda färgen så utmärkande?

"Den färgrikaste av alla färger är rött" säger Prof. Dr. Lüscher. "Den första färg som namnges är alltid röd. De mest primitiva språken skiljer endast på ljust och mörkt. Men om ett språk känner till ett annat ord för en färg, är det alltid färgen röd. Uppenbarligen uppfattar alla levande varelser röd som den mest primära färgen av alla".

"Hur påverkar rött oss? På ryska betyder rött "attraktiv". Saker vi vill ska synas målar vi röda, eller saker ämnade att ge njutning, allt som är tänkt att vara vitala och livliga och dynamiska. Det är ingen slump att sportbilar oftast är röda. Rött har alltid en stimulerande, till och med spännande och energigivande effekt. Rött används till att markera fara, exempelvis den röda trafiksignalen och den röda brandbilen. Den röda capen vid tjurfäktningen är till för att uppröra och betona fara. Men många åskådare känner inte till att tjurar är färgblinda och att det enbart är capens rörelse som retar upp dem. Rött är spännande, det stimulerar åtrå, glädje och aptit".

Allt rött är inte det samma
"Den röda färgen stimulerar ett psykologiskt tillstånd av upprymdhet i varje mänsklig varelse. Men varje röd är inte densamma. De olika variationerna av rött, ljusröd, gulröd, brunröd eller blåröd representerar respektive individuella sinnesstämningar samt viss karakteristisk och personlig aktivitet."

"- Så det röda testet kan berätta en hel del om en persons personlighet", förklarar Lüscher. "Den ljusröda julstjärnan, hursomhelst, är den mest färgrika av alla färger. Det är den optimala inkarnationen av hälsosam styrka och spontan joie de virve".

Julen är röd - julstjärna
Rött är känslomässigt rent; det är vitalitet och livets kraft. Det är också färgen som ger en särskild känsla vid särskilda tillfällen och högtider. Färgen som ger en känsla av närhet, värme och välbefinnande. Färgen som är oskiljbar vid glänsande festligheter. Det är anledningen till att människor i många länder under den mörka årstiden använder röda julstjärnor att dekorera med eller att ge bort som hjärtliga presenter inför firandet av den annalkande julen. Efter allt, färgen och formen på krukväxten är autentisk, tidlös och klassiskt vacker. Julstjärnor förstås av alla och passar till alla typer av personer och personligheter.

Det finns många olika typer av röda nyanser i naturen. En passande röd finns för varje känsla. Ljusare eller mörkare varianter, rött med ett sting av brunt eller en känsla av blått. Det personliga valet av färg är alltid det rätta valet. Eftersom vi alltid väljer den färgnyans som ger oss känslan av harmoni.

Läs mer:
Julstjärnor - en favorit lätt att tycka om
Här finns bakgrundsinformation såsom skötselråd, placeringstips och blandad information om julstjärnor.
Färgkarta till Lüschers färgtest
Här finns färgkartan med de 4 olika röda nyanserna som tillhör Lüschers färgtest. Testet kommer att tala om vilken röd nyans som är den rätta för dig!
Lüschers psykologiska färgtest
Vilken nyans av röd är din personliga julstjärne-röd? Vad säger det om din personlighet?


Enkelt men effektfull är den traditionella julstjärnan. Arrangerad i en rusitk kruka och dekorerad med julpynt passar den in i alla hem.


Arrangera dina julstjärnor i en grupp om tre och dekorera med guldsprayade kvistar.


Helt oemotståndlig är den lilla flickan som med en mini-julstjärna med veckade blad önskar en fridfull jul.


En bordsdekoration med röda julstjärnor visar stolt upp en personlig stil. Plantera stjärnorna tätt i en vacker kruka. Matcha med vintergröna kvistar och personligt julpynt.


Röda julstjärnor i höga, blanka röda keramikkrukor blir en livfull dekoration.


Fynda på loppmarknader, i källare och i vindsutrymmen. Här har gamla bakformar fyllts med klart röda julstjärnor och färgglada dekorationer som rödkindade äpplen, små påsar i sammet, nypon och ljus.
Foto: Blomsterfrämjandet / SfE

Anmäl dig till vårt nyhetsbrevErbjudanden, nyheter och inspiration varje vecka!
Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svar
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2023 Odla.nu i Sverige AB